Istorijska pobeda Hamiltona, "prešao igricu" u Mađarskoj, podvig Ferštapena

 
 ≫ 
  • 7

Britanac osmi put pobedio na Hungaroringu, jedini je vozač u istoriji sa tolikim brojem pobeda na jednoj trci

Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP
Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP

Treća trka u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 potvrdila je još jednom dominaciju Luisa Hamiltona, koji je, osim trijumfa, uspeo da upiše svoje ime u istorijske almanahe "najbržeg cirkusa" kao prvi pilot sa osam pobeda na jednoj stazi.

Uz to, Hamilton se na večnoj listi još više primakao Mihaelu Šmaheru, sada je razlika između njih dvojice samo pet pobeda (Hamilton 86 - Šumaher 91), i pitanje je vremena kada će Britanac u tom segmentu prestići legendarnog Nemca.

Bila je ovo druga vezana pobeda za svetskog prvaka, prethodno je trijumfovao u Štajerskoj, pa je sada preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu ispred klupskog kolege Valterija Botasa.

Finac ovog puta nije bio najveća pretnja Hamiltonu, katastrofalan start (sa druge, pao na šestu poziciju), skupo je koštao Finca, koji je srećan da ima dovoljno dobru mašinu koja mu je omogućila da se probije na kraju do trećeg mesta.

Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP
Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP

Nije uspeo Botas da prestigne Ferštapena u borbi za drugu poziciju, to je bio i generalno jedini pravi duel tokom trke, a veliki podvig priredio je Holanđanin čiji je peh pred samu trku doveo u pitanje njegovo učešće na startu!

Pilot Red Bula je u probnom krugu pred start udario u zaštitini zid, oštetio prednji deo bolida, ali su mehaničari odradili vrhunski posao i osposobili vozilo za trku.

Holanđanin je imao odličan start, Red Bul je odradio savršen taktički posao i pošteno je reći da je drugo mesto podjednaka zasluga čitave ekipe.

U prvih pet ušli su još Lens Strol, što je najbolji plasman za Rejsing Point ove sezone, i Aleksander Albon.

Još jedan loš vikend imao je Ferari, Fetel je bio tek šesti, a Lekler, uprkos odličnom startu, trku je završio van pozicije za bodove - bio je 11.

Prve bodove ove sezone upiao je tim Has sa Grožanom i Magnusenom kao adutima. Danac se pobrinuo za plasman, trku je završio na devetoj poziciji, dok je njegov klupski kolega zbog kvara, na kraju bio 15.

Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP
Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP
Hungaroring, formula 1 Foto: Tanjug/AP

TOK TRKE

58. krug - Hamilton suvereno privodi trku kraju, bez ikog iza sebe da ga ugrozi. Daleko je i dalje Ferštapen, na dvadesetak sekundi, a i iza, u prvih pet, poredak je ostao isti: Botas, Strol, Fetel.

48. krug - Miran perido trke,doduše uz dve promene u poretku prvih pet. Hamilton dominira, vodi sa 22 sekunde prednosti ispred Ferštapena, treći je Botas sada, Strol se drži na četrvtom, a Fetel se probio na peto mesto.

37. krug - Koliko je Luis Hamilton sueprioran od ostatka konkurenata u Mađarskoj svedoči i njegovo vođstvo, koje sada iznosi 42 sekunde naspram drugoplasiranog Maksa Ferštapena! U međuvremenu, Britanac je drugi put posetio boks na zamenu guma, pa je njegova prednost prepolovljena, ali i dalje gotovo nedostižna. Samo u slučaju većeg kvara ili izletanja sa staze šampion ovo može da ispusti do kraja trke.

29. krug - Sjajna vožnja obojice vozača iz tima Has, Romana Grožana i Kevina Magnusena. Danac je peti, a krenuo je sa 16. pozicije, dok je njegov klupski kolega odmah uz to da je bio 18. na početku trke.

19. krug - Hamilton je, uz promenu pneumatika koju je obavio još u 4. krugu, održao vođstvo stečeno još na samom startu. Drugi je i dalej Ferštapen, uprkos, rekosmo, pehu pred samu trku kada smu je otkazao prednji točak zbog čega je udario u zaštitni zid. Strol sjajno vozi, trećei je Kanađanin, a Botas, posle lošeg starta, sad je četvrti.

Hungary F1 GP Auto Racing Foto: Tanjug/AP

8. krug - Trenutni poredak (prvih 10): Hamilton, Ferštapen, Magnusen, Grožan, Strol, Lekler, Botas, Fetel, Albon, Perez...

5. krug - Veliki broj vozača je otišao na promenu pneumatika zbog vlažne piste usled kiše koja je počela da pada. Došlo je otud i do veike promene u poretku u prvih deset.

START - Očajan početak za Valterija Botasa, sa drugog je skliznuo na šestu poziciju Finac. Vrhunski je startovao Lekler iz trećeg reda, kao i Lens Strol koji je iskoristio kiks Botasa i prati Hamiltona.

Zahvaljujući brzoj reakciji mehaničara Red Bula, Feršapenovo vozilo je osposobljeno za trku.

Peh za Ferštapena i pre same trke! Vozač Red Bula je nekako uspeo da udari u zaštitni zid pre početka trke, u probnom krugu.

Blokirao mu je prednji točak i onemogućio Belgijanca da odreaguje.

(Telegraf.rs)

Video: Jago objasnio zašto je šutirao poslednji šut protiv Barselone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hwns

    19. jul 2020 | 16:34

    Postao jako predvidljiv i dosadan sport.vratite Hakinena

  • Baja

    19. jul 2020 | 19:10

    Svaka cast Luisu na pobjedi, najbolji je vozac, al Ferari da dozivi zaostatsk 1 krug, to u istoriji Ferarija se nije desilo, ovi sto vode Ferari nisu ni za Trabante da vode il se prodaju za lovu. Da ENZO ustane iz groba, cuda bi se desila. Koja auta su ispred njih to je za Ginis, sve potjerat i nove strucne ljude uvest, posle Jean Todta oni propadaju iz godine u godinu, kvare ugled poznate Marke automobila.

  • Ohman

    19. jul 2020 | 21:27

    Lako je pobediti u bolidu koji ima 50 konja vise od ferarija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA