Rođen je kao Fabricio, a sad je Valentina i ušla je u istoriju sporta: "Sin me i dalje zove tata"

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Paraolimpijske igre u Parizu su zatvorene, a snimci i fotografije brojnih sportskih junaka preplavile su mreže tokom takmičenja. Paraatletika nam je priredila bezbroj sjajnih priča i jednu koja je pokrenula lavinu komentara na društvenim mrežama.

Baš kao što je Imane Kelif na OI bila jedna od glavnih tema jer je navodno muško, tako je i Valentina Petriljo na POI takođe bila predmet brojnih kontroverzi. Radi se o prvom učesniku Paraolimpijskih igara koji je otvoreno transrodan.

Već smo pisali o Valentininoj priči, kako je do pre četiri godine bila Fabricio i kako je tokom odrastanja u Napulju bilo mnogo problema, posebno ako na to dodamo Startgartovu bolest. Tada kao Fabricio bila je prethodno u braku i ima dvoje dece sa svojom bivšom partnerkom Elenom.

Tokom POI u Parizu učešće je završeno u polufinalu T12 na 400 metara, pošto je Valentina, koja je podvrgnuta terapiji promene pola od 2019. godine sa povećanim nivoom estrogena umesto testosterona, sa svojim ličnim rekordom 57.58 sekundi ostala bez plasmana.

Nedavno se poznata britanska spisateljica J. K. Rouling usprotivila učešću Petriljo na POI, ali to nije pobuduilo mnogo interesovanja. Nakon toga su se pojavile njene fotografije pre promene pola, kao i izjave o njenom prethodnom načinu života.

- Išli bismo zajedno u šoping ženske odeće i ona bi mi pomogla da stavim šminku. Na kraju smo se razveli, ali i dalje zajedno živimo u Bolonji, i dalje smo porodica i Lorenco me zove tata - govorila je Petriljo o odnosu sa Elenom u periodu tranzicije u izjavi za "Dejli Mejl".

Valentina Petriljo, nekad Fabricio Foto: Privatna arhiva

- Borila sam se i unutar sebe i kada je Elena izlatila napolje oblačila sam njenu odeću, stavljala nokte i karmin, kao i šminku, dok ona to nije znala. Kada sam joj to rekla ona je mislila da je to faza i da to treba da izbacim jer je sve počelo nakon smrti moje majke. Na kraju je shvatila.

- Elena i ja se volimo, ali je to drugačija ljubav. Znamo da ne možemo da imamo fizičku vezu i ona ima partnera sada, ali smo oboje tu za Lorenca - govorila je Petriljo.

Valentina Petriljo, nekad Fabricio Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je što Petriljo u oktobru puni 51 godinu i jedan od najstarijih učesnika u Parizu i nema sumnje da će se o ovoj temi pričati i u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

Video: Britanka došla u Priboj, pojela pljeskavicu i pobedila u trci: Svet je nekada zaista malo mesto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA