Skandal u Parizu: Iranac razvio zabranjenu zastavu, oduzeto mu zlato i svetski rekord

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 7

Iranski paraolimpijac i takmičar u kategoriji F41 u bacanju koplja na Igrama u Parizu Sadeg Beit Sajah ostao je bez zlatne medalje, iako je oborio svetski rekord hicem od 47.64 metara.

On je u subotu uspeo da dođe do istorijskog podviga i tako se popeo na stepenik više u odnosu na POI u Tokiju 2021. i Svetsko prvenstvo u glavnom gradu Francuske prošle godine. Ono što se zatim desilo nikako nije očekivao.

Odlukom Međunarodnog paraolimpijskog komiteta za pravila (IPC) on je diskvalifikovan i njegov rezultat se neće računati iz dva razloga. Najpre zbog nesportskog slavlja ispred svojih kolega, a ono što je posebno istaknutno i zbog čega mu je dodeljen takozvani drugi žuti karton jeste zastava koju je razvio.

U pitanju je navodno zastava sa natpisom "Ya Zehra" koja je religijskog karaktera i posvećena je ćerki proroka Muhameda koju muslimani slave. Propisi ipak zabranjuju materijal takvog sadržaja, kako se navodi u zvaničnoj odluci.

Sadeg je bio u potpunom šoku kada je saznao da mu medalja neće biti dodeljena, a to se desilo samo nekoliko momenata pre zakazane ceremonije dodele. Tragičan događaj, ali i nešto što bi verovatno moralo da natera druge sportiste na oprez kada ističu različite simbole.

Beit Sajah je istakao da je istu zastavu izvadio i nakon Igara u Tokiju, međutim da to tada nije bio problem. Njegova žalba ipak nije usvojena i svetski rekord se ipak neće važiti.

(Telegraf.rs)

Video: Da li je ovo stadion na najlepšem mestu u Srbiji: Zvezde svetskog sporta dolaze u ovaj grad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    9. septembar 2024 | 14:24

    Niste napisali kako je slavio. Slavio je tako sto je ostalim takmicarima simbolicki pokazao da ih je zaklao ili ce ih zaklati. Na jednoj od slika se vidi njegova ruka preko vrata u polozaju za klanje. To je glavni razlog zasto je kaznjen. Da je to pokazo nama, mozda bi mu i proslo, ovako u svakom slucaju opravdano. Jeste teska kazna ali je i tezak prekrsaj.

  • .....👀

    9. septembar 2024 | 14:49

    U pobedi se neponesi u porazu se neponizi

  • Nikola

    9. septembar 2024 | 15:28

    Nisam neki zaljubljenik u Iransku politiku i ne branim ovakve poruke. Ali obzirom šta Amerika i njeni sateliti rade Iranu od 1979. godine do danas onda mogu da razumem i ovakav izraz gneva. Uostalom taj svetski olimpijski komitet je na ovogodišnjim olimpijskim igrama više puta pokazao svoju "objektivnost".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA