Bruka i sramota: Slepa olimpijka pomogla vodiču da se ne sruši, pa joj zbog toga oduzeta medalja!

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Paraolimpijske igre su prema mišljenju mnogih još plemenitiji događaj i značajniji u odnosu na Olimpijske. Sportisti iz zemalja širom sveta sa određenim nedostacima i poteškoćama, koje ih ometaju da vode običan život, dokazuju nam da se sve može uz malo želje.

Tu je ipak i ona druga strana medalje i čim su u pitanju takmičenja postoje i određena pravila, koja se nekada surovo prate bez obzira na kontekst. To je na svojoj koži osetila Elena Kongost, španska maratonka koja je bila nadomak osvajanja bronzane medalje.

U kategoriji T12, koja podrazumeva osobe koje su slabovide i razaznaju objekte u pokretu na jedan metar udaljenosti, ona je ciljnu liniju prešla kao treća, ali je diskvalifikovana zbog situacije koja se dogodila samo dva metra ispred...

Naime, ona je u jednom momentu ispustila konopac koji je povezivao nju i vodiča i koji joj je pomogao da završi trku, a sve zbog toga što je njemu pozlilo i malo je falilo da se sruši na zemlju. Pravila su u ovom slučaju bila surova...

Plemenit potez nije nagrađen, a kada u vidu imamo i njenu celokupnu priču ova odluka organizatora će naići na još veću osudu.

Elena ima 36 godina i ovo je bilo njeno peto učešće na POI, prvo nakon osam godina i Rio de Žaneira. Ona je upravo u Brazilu osvojila zlato u paramaratonskoj trci, prvoj ikada na najvećoj smotri svetskog sporta, a vlasnica je i srebra u trci na 1500 metara iz Londona 2012.

Pauzu u karijeri napravila je od 2016. i od tada dobila četvoro dece, a s iz penzije se vratila uprkos tome što su joj svi govorili da je odavno završila sportsku karijeru.

Elena možda nije dobila zasluženu medalju, ali je pokupila srca svih nas i na tome joj se duboko naklanjamo. Bravo!

(Telegraf.rs)

Video: Ebrahima Kamara u Priboju ostvario drugi najbolji rezultat ikada na 100 metara u istoriji Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    9. septembar 2024 | 13:24

    Bravo Elena! Ti si za mene osvojila medalju i u maratonu i za empatiju. Ti što su tebe kaznili i oduzeli medalju, Sinera su nagradili za doping samo da bi osvojio medalje . Sve zavisi iz koje zemlje dolaziš.

  • Lord

    9. septembar 2024 | 14:07

    Nema vise ljudskosti,sve se pretvorilo u muljanje!

  • SVM

    9. septembar 2024 | 14:04

    Bruka. Pa šta je trebalo da uradi? A mogli su i nekog starijeg pratioca 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA