Skandal: Legendarnoj Ruskinji posle 12 godina uzeli medalju iz Londona sa OI zbog dopinga

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Bivša ruska atletičarka Tatjana Tomašova ostala je bez srebrne medalje sa Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu, nakon što su ponovne analize doping testova otkrile upotrebu zabranjenih supstanci.

Ova odluka, koja predstavlja značajan skandal u istoriji atletike, objavljena je u utorak od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Tomašova, koja sada ima 49 godina, suočila se sa ozbiljnim posledicama – pored gubitka olimpijske medalje, izrečena joj je i desetogodišnja zabrana bavljenja sportom. U saopštenju CAS-a navodi se da su testovi sprovedeni van takmičenja 21. juna i 17. jula 2012. godine pokazali tragove anaboličkih steroida.

Ovi rezultati doveli su do diskvalifikacije svih njenih takmičarskih rezultata od 21. juna 2012. do 3. januara 2015. godine, uključujući i gubitak titula, nagrada i zarada.

- Jedini arbitar koji je bio zadužen za slučaj utvrdio je sa dovoljnim uverenjem da je gđa. Tomašova počinila prekršaj antidoping pravila u vezi sa uzorcima iz 2012. godine, kršeći pravilo 2.2 WA antidoping pravila iz 2021. godine (upotreba ili pokušaj upotrebe zabranjene supstance ili metode) - navedeno je u saopštenju.

Slučaj je dodatno pogoršala Tomašovina istorija dopinga, uključujući i prethodnu dvogodišnju suspenziju 2008. godine. Ovaj prekršaj je uzet u obzir prilikom donošenja odluke o težini sankcija.

- Uzima se u obzir prethodni prekršaj antidoping pravila iz 2008. godine, i jedini arbitar je odlučio da je odgovarajuća sankcija za višestruke prekršaje antidoping pravila desetogodišnja zabrana, počevši od dana donošenja odluke CAS-a, kao i diskvalifikacija svih rezultata postignutih od strane gđe. Tomašove od 21. juna 2012. do 3. januara 2015. godine, sa svim pratećim posledicama, uključujući gubitak titula, nagrada, medalja, poena i novčanih nagrada - dodaje se u saopštenju.

Ovaj skandal je bacio senku na jednu od najkontroverznijih trka u olimpijskoj istoriji. Finale na 1.500 metara na Olimpijskim igrama u Londonu bilo je posebno poznato po višestrukim diskvalifikacijama. Tomašova je prvobitno završila kao četvrta, ali je unapređena na drugo mesto nakon što su Asli Čakir Alptekin i Gamze Bulut iz Turske, koje su osvojile zlato i srebro, diskvalifikovane zbog dopinga.

Nakon dodatnih diskvalifikacija, uključujući Nataliju Kareivu i Jekaterinu Kostetskaju, prvobitni poredak trke je gotovo u potpunosti promenjen. Zlatna medalja je konačno pripala Marijam Jusuf Jamal iz Bahreina, dok će bronzana medalja verovatno pripasti Šenon Roburi iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je prvobitno završila kao šesta.

CAS je u ovom slučaju delovao kao glavno telo za donošenje odluka, umesto Ruskog atletskog saveza, koji je i dalje suspendovan od strane Svetske atletike (bivša IAAF) zbog prikrivanja raširenog dopinga.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak detalja sa meča o kom je Stanojević govorio posle šokantnog poraza Partizana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA