Telegraf u Glazgovu: Vetrovita Škotska dočekuje najbolje atletičare sveta, Beograd je postavio domaći zadatak!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Počinje velika smotra Svetske atletike!

Letos smo zajedno ispratili najveće Svetsko prvenstvo u istoriji atletike održano u Budimpešti, radovali se istorijskom uspehu Ivane Španović i prodoru brojnih mladih nada srpske atletike.

Tokom devet dana takmičenja prisustvovali smo fenomenalnim rezultatima poput onih koje su ostvarili Armand Duplantis, Noa Lajls ili Rajan Krauzer, nestvarnim padovima i usponima poput onoga što nam je Femke Bol prikazala, ali i još jednom uvideli šta je to poenta sporta i koliko trud može da pogura jednog sportistu.

Šest meseci kasnije nalazimo se u najvećem gradu Škotske Glazgovu, koji je 2021. godine dobio tu čast da bude organizator Svetskog dvoranskog prvenstva i tako nakon Beograda dočeka najbolje svetske atletičare na jednom mestu.

Izuzetno vetrovito vreme prvog dana boravka na severu Velike Britanije bilo je pravo osveženje nakon prolećnog februara u Beogradu, a razgovor sa rumunskim vozačem koji zajedno sa porodicom živi i radi u Škotskoj dokazao nam je da je ovde fudbal stvar broj jedan. U danu kada je Seltik sa čak 7:1 porazio Dandi još uvek priča o atletici nije bila na prvom mestu, što se ipak donekle promenilo na dan do početka takmičenja.

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici 2024 Foto: Telegraf.rs

Novinari i fotografi iz čitavog sveta sjatili su se u velelepnu "Emirejts Arenu" odmah kraj "Seltik Parka" kako bi se spremili za ono što nas sve očekuje od prvog do trećeg marta. Ukupno 26 događaja u petak i tokom vikenda, a preko 650 sportista iz preko 130 zemalja boriće se za neku od 78 medalja koliko će biti dodeljeno.

Boje Srbije braniće ukupno četvoro atletičara u isto toliko disciplina. Angelina Topić će se takmičiti u skoku uvis, Milica Gardašević u skoku udalj, Elzan Bibić u trci na 1500 metara i Milica Emini na 60 metara sa preponama. Ivana Španović propušta ovo takmičenje kako bi se pripemila za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre, koje su svakako cilj broj jedan.

Glazgov je mesto koje već postalo poznato po organizaciji velikih dvoranskih šampionata, pošto su igre Komonvelta ovde održane 2014, dok je Evropsko prvenstvo organizovano 2019. godine. Upravo tada je Ivana postala prvak Starog kontinenta u skoku udalj, dok je Strahinja Jovančević u muškoj kategoriji osvojio bronzu.

Najveći grad u Škotskoj neće imati lak zadatak, pošto se šampionat održava nakon najboljeg dvoranskog SP u istoriji održanog u "Štark Areni" 2022. pa se u budućnosti očekuje da će standardi biti samo pomereni unapred.

(Telegraf.rs)

Video: Beograd će biti prestonica svetske atletike: "Imaćemo 160 takmičara iz preko 44 zemlje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA