Istorijsko mesto i prirodna oaza Mađarske: Ovo je lokacija na kojoj se održava maraton na Svetskom prvenstvu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Gradski park i Trg heroja pružaju i posetiocima i atletičarima sve ono što im je potrebno

Budimpešta je ovog avgusta dom atletike i svih zaljubljenika u "kraljicu sportova", prvi grad u centralnom delu Evrope domaćin Svetskog prvenstva.

Najveći događaj na planeti ove vrste u 2023. godini sa sobom je u Mađarsku doveo više desetine hiljada ljudi. Ulice glavnog grada našeg severnog suseda svakako su pune leti, a sada pogotovo nema gde igla da padne, što se najviše primećuje u periodu pre početka i nakon završetka večernjeg dela programa u Nacionalnom atletskom centru.

Upravo zbog toga je pun pogodak organizatora način na koji su se postarali da se događaji van stadiona odvijaju na nesmetan način. Tu pre svega mislim na odabir lokacije. Lako pristupačan Trg heroja na samom početku Gradskog parka odiše istorijom Mađarske, nudi prostranu lokaciju za početak i kraj svake trke, bilo to brzo hodanje ili maraton, a upravo zbog te dve stvari i posetiocima i atletičarima nudi ono što zadovoljava njihove potrebe. Jednima turističku lokaciju koju nezaobilazno treba obići, drugima mesto za trening i opuštanje.

Tribine i celokupna zona u kojoj se odvijaju dve ključne faze trke koja zahteva prostor van stadiona postavljeni su na samom Trgu heroja, dok jednim delom ulazi i u zelenilo parka.

Za sada su tu održana upravo takmičenja u brzom hodanju, dok nas najduže trke na jednom Svetskom prvenstvu očekuju u subotu i nedelju, kada će biti spuštena zavesa na takmičenje.

Obilazeći ovu lokaciju utisak je da je čitava istorija jednog naroda smeštena na jednom relativno malom prostoru, iako je za šetnju kroz čitav park potrebno sat i po do dva. Trg sadrži čuveni Monumental spomenik sa sedam poglavica Mađara bitnih za njihovo etabliranje na prostoru na kojem se danas nalaze. Tu su i Memorijalni kamen heroja, baš kao i Muzej likovne umetnosti i Palata umetnosti. Sve to nalazi se na kraju jedne od najčuvenijih evropskih avenija i ulice koja se nalazi pod zaštitom UNESKO-a pod nazivom Andrasi.

Sam park po sebi ostavlja utisak divljenja, s obzirom na sadržaj koji nudi. Nešto manje za rekreaciju, pošto je takvih parkova po Budimpešti mnogo, ali dosta više za oko turista i građana koji tu svakodnevno mogu da se opuste. Vajdahunjad zamak okružen jezerom, Sečernji termalna banja, Kuća muzike, Etnografski muzej, pregršt uređenih bašta među kojima su dve uzvišene i pružaju pogled na ostatak parka, ali i taj deo grada, samo neke su od lepota koje se tu mogu pronaći.

Staze za trčanje bile su primetno zauzete mahom stranim maratoncima koje očekujemo u subotu i nedelju na ženskoj odnosno muškoj trci. Utisak je da organizatori tačno znaju šta rade i da su ovo Svetsko prvenstvo zaista iskoristili i za maksimalnu turističku popularizaciju svoje zemlje, iako znamo da je od maltene svih glavnih gradova u zemljama EU upravo Budimpešta jedan od centara noćnog provoda.

Za vas smo obišli i još jednu prirodno - sportsku oazu koja se nalazi na potpuno drugom kraju grada, na samom Dunavu i u prostoru između Budima i Pešte. Pratite Telegraf do kraja šampionata koji je na izmaku i saznajte o čemu se radi.

(Telegraf.rs)

Video: "Nema treme, boriću se za što bolji plasman": Prva izjava Angeline Topić nakon plasmana u finale SP"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA