≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svetsko prvenstvo u atletici, četvrti dan: Tri olimpijska prvaka došla do zlata, četvrti se povredio

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dešavanja iz Budimpešte pratite uživo na Telegraf sportu

  • 0
Atletika blog Foto-kolaž: Tanjug/AP

Četiri nova svetska šampiona saznali smo četvrtog dana Svetskog prvenstva u atletici koje se održava u Budimpešti.

Najzanimljivije je bilo u skoku uvis gde je olimpijski prvak Italijan Đanmarko Tamberi uspeo iza sebe da ostavi Džavona Herisona i Mutasa Ezu Baršima.

U muškoj konkurenciji zlato je osvojio još jedan olimpijski prvak Marokanac Sufijan El Bakali na 3000 stiplčejs.

Amerikanka Laulauga Tausaga sjajnim bacanjem u petoj seriji (69.49) okitila se zlatom u disku. Srebro je pripalo njenoj sunarodnici Valeri Olman, dok je Kineskinja Bin Feng više puta obarala rekord i došla do bronze.

U trci na 1500 metara za žene Kenijka Fejt Kipjegon je osvojila prvo mesto (i ona je bila najbolja u Tokiju).

Dan je obeležila i povreda olimpijskog šampiona Stivena Gardinera.

Tok uživo:

21:56 - U slično vreme okončana su i preostala takmičenja. 

Italijan Đanmarko Tamberi je preskočio 2.36 i tako u skoku uvis postao šampion sveta. On je tako potvrdio ulogu najboljeg na svetu koju je stekao zlatom u Tokiju. Džavonu Herisonu iz SAD srebro, bronza za Mutasa Ezu Baršima iz Bahreina. 

Sufijan El Bakali iz Maroka je odbranio najsjanije odličje na 3000 stipl za momke osvojeno u Judžinu 2022. Sa vremenom 8:03.53 aktuelni olimpijski prvak je zaista bio dominantan. 

21:39 - Drugo finale okončano, dobili smo dobitnice medalja na 1500 metara. Kenijka Fejt Kipjegon sa vremenom 3:54.87 osvaja zlato. Srebro ide oko vrata Etiopljanke Diribe Veteđi, bronza za Sifan Hasan iz Holandije. 

21:30 - Za koji minut najpre finale na 1500 za dame, desetak minuta kasnije za muškarce na 3000 stiplčejs.

21:27 - Amerikanke izdominirale u bacanju diska. Zlato ide oko vrata Laulauge Tausage (69.49), srebro za Valeri Olman, bronza Kineskinji Bin Feng. 

21:20 - Vrlo bizaran završetak polufinala u muškom sprintu. Stiven Gardiner i Bajapo Endori se povredili u istoj trećoj grupi. 

Prolaz u finale za Antonija Votsona i Vernona Norvuda uz lične rekorde. Dalje idu i Metju Hadson-Smit, Kvinsi Hol, Kirani Džejms, Šon Bejli, Vejd Van Nekerk i Havard Bendtval Ingvaldsen.

20:59 - Kratak presek u skoku uvis i bacanju diska. Za sada je šest muškaraca preskočilo visinu od 2.29, među njima i favoriti Herison, Baršim i Tamberi. Preostala četiri skakača imaju još po jedan pokušaj, dvojica završila učešće.

Valeri Olman dominira u disku i sa 68.79 vodi. Druga je Kineskinja Bin Feng, treća Sandra Perković iz Hrvatske. Četiri devojke "otpale" su nakon tri bacanja.

20:45 - Dame na 400 prepone su završile, sledi polufinale muškaraca na "običnih" 400. U finale su prošle Šemijer Litl rezultatom sezone, Femke Bol, Rašel Klejton i Ana Kokrel najboljim ličnim vrmenom, kao i Keme Adekoja, Andrenete Najt, Dženiv Rasel i Ajeminde Folorunso.

20:20 - Drugo finale zvanično najavljeno - bacanje diska kod žena. Legendarna hrvatska atletičarka Sandra Perković standardno u borbi za zlato. Pratimo i polufinale na 400 metara prepone u istoj konkurenciji.

Atletika Budimpešta Foto: Telegraf.rs

20:10 - Zaključena još jedna disciplina za večeras. Predvodnici muških zagrevanja na 800 bili su Emanuel Vanjonji iz Kenije i svetski broj jedan Kanađanin Marko Erop. Standardno, ukupno 24 takmičara u polufinalu.

19:55 - Prvo finale za večeras koje kreće - skok uvis za muškarce. Pet od sedam grupa na 800 metara okončano.

19:20 - Na redu su kvalifikacije na 800 metara za muškarce, čak sedam grupa.

19:16 - Svetska rekorderka Amerikanka Kendra Herison postavila je najbolji rezultat ove godine 12,24! Potrebno vreme za finale bilo je 12,92 što su ispunile još 23 takmičarke. Njih tri su postavile rezultat sezone pored Amerikanke, uključujući domaću atletičarku Luku Kozak.

18:40 - Ženske kvalifikacije na 100 metara prepone otvaraju program. Kada budu okončane sumiraćemo rezultate.

Najava:

Skoro smo na polovini Svetskog prvenstva i ovo će biti prvi dan od početka da ni u jednom segmentu, bilo to takmičarskom ili na dodeli medalja, nećemo imati predstavnike iz Srbije.

Program ponovo kreće u 18:40, ovog puta zagrevanjima u trkama na 100 metara prepone za dame i 800 metara za muškarce.

Tokom večeri gledamo i četiri finala. Skok uvis za momke, bacanje diska za žene (oba kreću oko 20 časova) i na samom kraju posle 21:30 1500 metara i 3000 metara stiplčejs (dame pa muškarci).

Kompletan program možete videti ovde.

(Telegraf.rs)

Video: Momenat za istoriju: Ivana Vuleta razvila srpsku zastavu u Budimpešti i optrčala pobednički krug!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA