≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jevrosimović: Budućnost srpske atletike je svetla, popularizovali smo je i vratili narodu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Širom sveta se naši atletičari takmiče, ali Savez stoji uvek iza njih

  • 1

Predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović gostovao je na TV Prva povodom novog uspeha kraljice sportova i četiri medalje koje su juniori i stariji juniori doneli sa Evropsko prvenstvo u Jerusalimu.

Napredak atletike u Srbiji je stalan i evidentan, a Jevrosimović napominje koliko je urađeno da bi se svi ovi sportisti vraćali sa uspesima u domovinu.

- Naravno da jeste, mi smo poslali u Jerusalim rekordan broj atletičara. Cela delegacija je iznosila 27 članova, to je tri puta više nego što smo imali do sada. Rezultati i infrastruktura, na kojoj Srpski atletski savez radi već više od 12 godina, konačno su počeli da daju rezultate. Kada sam došao na mesto predsednika, imali smo samo dva atletska stadiona, to su bili Zvezda i Partizan, međutim, uz pomoć države smo uspeli da više izgradimo više od 30 atletskih objekata. Svaki veći grad u Srbiji ima, maltene, atletski stadion, imamo tri atletske dvorane i to je počelo da daje rezultate. Naš cilj, mene i mog tima, je bio da izgradimo infrastrukturu i da uložimo razvoj atletskih škola. Evo, zadnje dve godine je atletika eksplodirala kao sport, padaju rezultati koji su stari i po 40 godina, čak i ti rekordi se obaraju iz dana u dan. I mi koji radimo u SAS ne možemo da ispratimo - kazao je Jevrosimović.

U Jerusalimu je nekoliko naših atletičara zabriljiralo, ali i to je proizvod kontiuniranog ulaganja od strane Saveza.

- Država ima sluha, međutim, jedini problem je što smo toliko narasli, imali smo 11 finala na na Evropskom juniorskom prvenstvu i četiri medalje. Mogli smo da imamo sedam ili osam, ali neki nisu imali sreće, neki su podbacili, ali tu su četiri medalje. Imali smo samo u troskoku tri takmičera, od čega je Teodora Boberić osvojila srebro, a Aleksandrija Mitrović bronzanu medalju. Medalju smo ispustili u kladivo, a kladivaša nikada nismo imali na svetskim i evropskim, ali to je sport - naveo je Jevrosimović.

Priroda same kraljice sportova apostrofirana je od čelnog čoveka SAS.

- Atletika je sport koji se meri u centimetrima, milimetrima, desetinkama, stotinkama sekundi. Jednostavno, vetar može da vas poremeti, loš san, nije bezveze atletika kraljica sportova.

Ništa nije slučajno, Srbija je bila organizator više vrlo vrednih atletskih takmičenja, a broj srpskih takmičara na talasu dobrog rada samo raste.

- Ne zaboravite da smo kao Srpski atletski savez uspeli da organizujemo tri velika takmičenja. Evropsko prvenstvo u krosu 2013, EP u dvorani 2017. godine, posle toga je došlo Svetsko prvenstvo koje se desilo prošle godine. Uspeli smo da trenere, koji su pre toga bežali u druge sportove zbog sredstava, vratimo u atletiku, da ih nagradimo. To je proizvod timskog rada, ovi rezultati možda jesu iznenađenje za sve osim za nas koji radimo i vodimo u Srpskom atletskom savezu. Mi smo znali da ovo vreme dolazi. Evo, juniorska reprezentacija nam je tri puta veća nego prošli godina, imamo tri puta više atletičara nego cela fudbalska reprezentacija. Atletika je sport koji ima 48 disciplina, 24 muške i 24 ženske.  Imamo mlađu juniorsku, stariju juniorsku, mlađe seniore i seniore. Imamo na finansiranju preko 200 atletičara, obezbedili smo svima njima i njihovim trenerima da, gde god pokažu prstom na karti sveta, pokažu šta znaju. Atletika kao sport je jednostavno toliko porasla da čak ni mi u našem savezu ne možemo da kontrolišemo - naveo je Jevrosimović.

Evidentno je da je atletika mnogo popularnija sada nego pre deceniju, jer uslovi dozvoljavaju pravljenje i održavanje šampiona.

- Mi ćemo morati da sednemo sa Ministarstvom za omladinu i sport i da detaljnije sagledamo našu situaciju. Nismo više onaj sport u razvoju, nemamo više jednog ili dva atletičara, sada ih je preko 20 koji mogu da se vrate sa velikih takmičenja i da nas iznenada medaljama. Sada na Svetskom prvenstvu imamo devete aletičara. Na Olimpijskim igrama računamo minimum na šest ili sedam atletičara koji će ispuniti normu. Mi nismo Savez koji radi bez plana, uspeli smo da popularizujemo atletiku, da je vratimo narodu, da ih zainteresujemo. Jako je bitno interesovanje za naš sport. Pozivam vas sve da posetite našu atletsku dvoranu na Banjici, u svakom momentu imate mnogo dece, plus profesionalni sportisti koji tu treniraju - naglasio je Jevrosimović.

Cilj u narednom periodu je jasan.

- Sigurno će to biti Olimpijske igre sledeće godine, to nam je sada glavni cilj. Cilj nam je i da imamo što više ispunjenih normi, samim tim imate biće više šansi za medalju.

Srbija ima dosta aduta i sigurno je da će, zbog atletike, imati da se nada mnogim uspesima u Parizu. Na konstataciju da su tu Ivana Vuleta i Angelina Topić, Jevrosimović se nadovezao.

- Možemo da računamo na Bibića, na Vilagoš, nadam se da će neka od troskokašica da obore normu, računamo na Sinančevića... Za Aleksandriju, mi smo očekivali medalju. Od mlađih juniora, imamo juniora sa najboljim rezultatom na svetu. Ima ih zaista dosta, moram da uzmem spisak i da pogledam - našalio se Jevromsimović.

Širom sveta se naši atletičari takmiče, ali Savez stoji uvek iza njih.

- Mi nekako ne stignemo, na raznim su mestima pred takmičenjima, na pripremama ili mitinzima. Poruka svima njima je da izađu i da pobede, da se ne opterećuju rezultatom i mestom, da daju najbolje od sebe Poruka je svima ista: Oborite sopstveni rekord. Kada oborite sopstveni rekord, to znači da ste sve dali od sebe i tu nema šta da se prigovori - zaključio je Jevrosimović.

(Telegraf.rs)

Video: Jevrosimović: Ovo je jedan od pet najvećih atletskih dvoranskih mitinga na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA