Mondo je svet: Duplantis od metle i skoka na madrac do rušenja svih mogućih rekorda

 
 
  • 0

Nadimak Mondo dobio je još u detinjstvu, za šta je i sam rekao da mu se dopada

Ništa Mondo ne obećava, Mondo samo uradi. Teško da je Armand Duplantis mogao da napravi bolji uvod za Svetsko prvenstvo od planetarnog rekorda 6,19 do kojeg je motkom doskočio baš na mitingu u Beogradu pre samo nekoliko dana, osvetlevši tako Beograd kao najsjajniju atletsku tačku poznatog dela svemira. Imali smo priliku da uživo izbliza gledamo zvezdu kako sija, a sada će ceo ostatak sveta (monda) imati priliku da u tome uživa. Nadamo se, uz još jedan preskok za istoriju, ovog puta magičnih 620 cm.

Mondo je od juniora bio dominantan, nizala su se sve sama zlata, sve same medalje na takmičenjima za tadašnji uzrast. Gde god da dođe, osvaja ili makar stane na podijum. Njegova prava slava izrodila se na Olimpijskim igrama u Tokiju kada se slušala himna Švedske, iako se ona nazirala već 2018. godine kada je prvi put preskočio lestivucu zaustavljenu na 6 metara.

Duplantisova visina od 1.81 se pretvara u nešto mnogo veće kada skoči, kada se ukaže fleksibilnost i determinisanost. Vrlo rano mogao je da zakuca košarkašku loptu, skakao je u dalj više od sedam metara i trčao na 100 metara fascinantnih 10,55. Koristio je motku od fiberglasa koja je duža i čvršća, i drži se većim hvatom. Za šta je navodno potrebna i posebna veština i neverovatna „gimnastika“ u vazduhu. Kada se sve sabere, dobije se atletski vanzemaljac sa planete Zemlje.

Nadimak Mondo dobio je još u detinjstvu, za šta je i sam rekao da mu se dopada.

- Jedan prijatelj mog oca, inače Italijan, mi je dao taj nadimak baš zbog reči svet. Taj nadimak mi pristaje i želim da budem najbolji na svetu i najbolji ikada, tako da moram da živim u skladu sa nadimkom - kazao je Duplantis.

Radovao se Šveđanin i prošle godine kada je dolazio u Beograd, imao je još većeg razloga da se raduje pre nedelju dana zbog novog rekorda, a da li će mu se san koji živi na javi nastaviti ponovo baš u glavnom gradu Srbije, za to svi navijamo.

Otac, majka, metla i skok na madrac

Imala je atletska "vanzemaljština" od koga doći Armandu, imao je ko da ga nauči. Otac Greg je bio takođe skakač s motkom, a atletika mu je u krv ušla i od majke Helene koja je sedmobojka. Skokom s motkom počeo je da se bavi kad je imao tri godine, koristio je metlu i madrac za prve pokušaje, ali mu je otac ubrzo, malo po malo, napravio mesto za trening u dvorištu. Sve ostalo je već živa legenda.

Najbolji rezultati:

Dvoranski: 6.19 (2022) svetski rekord

Na otvorenom: 6.15 (2020)

Video: Duplantis nakon oborenog svetskog rekorda: Dobro skačem svaki put kada dođem u Srbiju

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA