Tužan dan za srpski sport: Napustila nas je "Zlatna Vera", evropska prvakinja, svetska rekorderka

 
 ≫ 
  • 9

Legenarna Vera Nikolić preminula u 73. godini

Srpska atletika i srpski sport tuguju, preminula je legendarna srpska srednjeprugašica Vera Nikolić (72), naša "Zlatna Vera", prva osvajačica zlatne medalje na evropskim prvenstva u istoriji Jugoslavije, svojevremeno i svetska rekorderka na 800 metara.

Podsetimo, legendarna srpska atletičarka doživela je u januaru moždani udar i zbog toga se nalazila u indukovanoj komi. Seniorska svetska rekorderka u atletici, nekada i dvostruka prvakinja Evrope na 800 metara, doživela je pucanje aneurizme u četvrtak što je prvo dovelo i do srčanog zastoja.Na žalost, nije uspela da se oporavi.

Vera je rođena u selu Grabovica kraj Despotovca 1948. godine, u porodici kovača Mike Nikolića. U 13 godini pobedila je na jednom školskom krosu u Ćupriji gde je zapazio atletski stručnjak Aleksandar Petrović i predložio joj da zajedno rade.

Bio je to početak jedne plodonosne saradnje, najava velikih stvari koje će kasniej praviti Nikolićeva.

Dovoljno je bilo samo godinu dana da njen talenat i njegova stručnost daju rezultate. Vera je pobeđivala na krosevima Srbije i Jugoslavije, bila je juniorka čijim su se rezultatima i još više mogućnostima, svi divili.

Sa 16 godina je postala reprezentativka, vrlo brzo i prvakinja Balkana. U septembru 1966. sa nepunih 18 godina učestvuje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i u trci na 800 metara osvaja prvo mesto, rezultatom 2:02,8, pobedivši favorizovanu i iskusniju Žužu Sabo. To je bila prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju.

Zbog tog uspeha je dobila naziv Zlatna Vera, da bi krajem godine, u izboru lista Sport, proglašena za sportistu godine u Jugoslaviji.

Godinu dana kasnije, 20. jula 1968, Vera pravi pravu senzaciju na londonskom "Kristal palasu" i u okršaju sa najvećom nadom britanske atletike Lilijan Bord postavlja svetski rekord na 800 m rezultatom 2:00,5.

Posle velike euforije koju je podigla ovim rezultatom, želje ljubitelja atletike su porasle i očekivali su da na Olimpijskim igrama u Meksiku osvoji zlato.

Ipak, Vera nije izdržala, podlegla je pritisku i u polufinalnoj trci je odustala posle čega dugo nije mogla da se oporavi. Odlučila je da promeni sredinu i prešla je u AK Dinamo iz Zagreba kod trenera Lea Langa.

Oporavila se i već na Evropskom prvenstvu u Atini 1969. osvajila je bronzanu medalju, a pre napuštanja aktivnog bavljenja atletikom, imala je još dva zapažena: na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju 1971. osvojila je zlatnu medalju, a na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. peto mesto sa novim jugoslovenskim rekordom 1:59,5.

Atletiku je napustila 1974.

Večna joj slava, i hvala na svemu što je postigla za našu zemlju i srpsku atletiku. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    28. jun 2021 | 10:03

    Tužna vest. Isksreno smo se nadali da će njeno, sportsko telo i um izdržati. Legenda Jugoslovenske i svetske atletike. Devojčurak, žena sa stilom i stavom. Izuzetan pedagog. Nadasve pravedna osoba, je bila Vera. Volela je život, svoju porodicu, svoj zavičaj, svoju zemlju. Koliko se samo devojčica, posle njenih uspeha okrenuo atletici. Nama koji smo je poznavali, ostaće u trajnom sećanju. Iskreno saučesće porodici.

  • Ris

    28. jun 2021 | 11:13

    Večna joj slava.

  • Buljoni

    28. jun 2021 | 10:50

    Koliko radosti nam je donela, neka joj je laka crna Srpska zemlja amin, ps. živećeš ti u našim sečanjima dugo, dugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA