IAAF uvela zabranu za "katapult" patike u kojima je Kipčoge postavio svetski rekord u maratonu

 
  • 1

Svetska "kuća" atletike, kao što je i bilo najava, donela zakone po kojima takmičari više neće moći da koriste obuću koja im značajno popravlja rezultate

Od kada je Eliud Kipčoge (35) oborio svetski rekord u maratonu, koji istina nije priznat kao zvaničan jer nije održan u otvorenoj konkurenciji, Svetska atletska federacija (IAAF) dovela je u pitanje rezultat zbog sporne obuće Kenijca.

Reč je o patikama sa visokom platformom poznatog svetskog brenda koje imaju takozvani "katapult" efekat prilikom trčanja, te doprinose da se postiže bolje vreme nego u "konvencionalnoj" obući.

Od sada, takve patike više neće smeti da se nose u zvaničnim takmičenjima, odluka je IAAF.

Svetska atletska federacija obrazložila je ovu odluku rečima da je ona doneta kako bi se "poslala jasna poruka takmičarima i proizvođačima sportske opreme širom sveta, te da bi se zaštitio integritet sporta".

Kipčoge je inače prvi sportista koji je trčao 42 kilometara ispod dva sata na pomenutom maratonu u Beču. Kenijac je prešao 42,2 kilometra za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi. Ipak, najbolji rezultat karijere mu nije upisan kao zvanični svetski rekord, jer takmičenje nije održano u otvorenoj konkurenciji, a pomagao mu je i tim koji mu je diktirao tempo trčanja.

Eliud Kipchoge, Elijud Kipčoge Foto: Tanjug/AP

- Ovo pokazuje da nema ograničenja. Sada sam to uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti posle mene - rekao je Kipčoge posle trke.

Kenijac je trku istrčao sa pomenutim modifikovanim patikama koje su sada stavljene na listi "zabranjenih" u zvaničnim okvirima.

Glavna restrikcija na obuću odnosi se na đon patike, koji, prema novim pravilima, ne sme biti deblji od četiri centimetara, takođe i đon ne sme biti od krutih materijala.

Upravo je u takvim patikama Kipčoge napravio istorijski rezultat.

Prema novom pravilu IAAF, koje će stupiti na snagu 30. aprila, svaki takmičar moraće da ima potvrdu da je obuću u kojoj se takmiči kupio četiri meseca pre takmičenja.

Eliud Kipchoge, Elijud Kipčoge Foto: Tanjug/AP
Eliud Kipchoge, Elijud Kipčoge Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Video: Mercedes divlja na putu neposredno pre tragedije kod Bačkog Petrovca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huan

    31. januar 2020 | 22:55

    Ovo je verovatno reklama. Pretpostavljam. Jer patike nisu samo za odabrane. Mislim, izvoli, kupi ih pa istrci za ispod dva sata maraton ako je do patika. To sto su bolji od konkurencije nije za zabranu. Tako da pretpostavljam da je reklama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA