Ironija najprljavije atletske trke svih vremena: Ova devojka je 2 puta ostala bez medalje jer se jedina nije dopingovala! (VIDEO)

 
  • 0

Britanka je bez medalje, ali čistog obraza

Ne tako davno, u Londonu 2012, na Olimpijskim igrama je zabeležena možda i najprljavija atletska trka u istoriji.

Desilo se  to u finalu ženske konkurencije na 1.500 metara, kada je posle trećeg kruga počelo sve da se zakuvava.

Dve stotine metara pre kraja, Marijam Jusuf Džamal iz Bruneja je krenula po novo zlato, svoje prvo olimpijsko, ali su je prestigle dve Turkinje, pa jedna Etiopljanka, a zatim je i ruska atletičarka pripretila.

Ipak, Džamalova je na cilj stigla treća, iza Turkinja Čakir Alptekin i Gamze Bulut, a posle tri i po godine je otkrivena neobična pozadina trke, klupko je počelo da se odmotava i otkriveno je da su neke učesnice finala le dopingovane.

Ispostavil ose da će pobednica Apltekin početi da služi osmogodišnju kaznu zbog anomalija koje su primećene u biološkom pasošu i zbog kojih su obrisani svi rezultati, srebrna Gamze Bulut je odmah potom postala predmet istrage Svetske atletske federacije.

Otkriveno je da joj se nalazi krvi i urina menjaju i osvežavaju neprirodno brzo, što je bila jasna indicija da koristi "krvni doping" - suspendovana je na četiri godine.

Četvrtoplasirana Tatjana Tomaševa iz Rusije nije ovom prilikom dopingovana, ili uhvаćena u mahinacijama, ali je prethodno dve godine odslužila zbog dopinga. Petoplasirana Abeba Aregavi je godinu dana kasnije postala šampionka sveta, a pala je na meldonijum; Sedmoplasirana Natalija Karajeva odslužila je potom kaznu zbog kontroverzi u biološkom pasošu, čak je i deveta Jekaterina Kostetskaja morala da pauzira dve godine.

Od devet najuspešnijih učesnica, njih šest su kažnjavane ranije ili neposredno posle ovog nadmetanja, a 10. Liza Dobriski smatra da je bila četvrta.

- Volela bih da se vratimo u taj trenutak, da ponovo trčimo. Prosto da se setim tih lepih osećaja. Ali, da sada stvarno uživam. Htela sam da se prepustim činjenici da je sjajna stvar biti akter olimpijskog finala, kao što bi olimpijsko iskustvo i trebalo da bude... ali, ono je sada zauvek uništeno - rekla je ona.

Njoj je bronza izmakla u Pekingu, gde je bila četvrte i tri desetinke su je delile od medalje. Nju je uzela Natalija Tobias iz Ukrajine, koja je kasnije suspendovana jer je utvrđeno da se dopingovala testosteronom.

(Telegraf.rs)

Video: "Obavio sam razgovor sa Dušanom Tadićem, mislim Vlahović": Piksijev gaf na početku konferecije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA