Spektakl Lajovića i Dimitrova na otvaranju Adria Toura, tri seta i čak 14 brejk lopti

Bugarin je, na kraju, slavio sa 2:1 u setovima

  • 0
Adria Tour, Prvi meč, Dušan Lajović - Grigor Dimitrov Foto: Nikola Tomić

Bugarski teniser Grigor Dimitrov pobedio je Dušana Lajovića u prvom meču dnevnog programa Adria Tour turnira na terenu SC Novak sa 2-1 u setovima, 4:3 (1), 3:4 (5) i 4:1 posle dva taj-brejka.

Dimitrov je u prva dva seta uspevao da stigne prednost brejka koju je Lajović pravio na početku, a u ključnim momentima trećeg bio skoncentrisaniji.

Lajović na terenu fizički nije delovao toliko loše posle duže pauze zbog korona virusa, ali jeste evidentno da mora bolje da se "našpanuje" kada je reč o udarcima. Nekoliko promašenih zicera ga je skupo koštalo, ali nema zbog čega da bude nezadovoljan.

Dimitrov je tek na mahove pokazivao udarce koji su ga učinili top deset teniserom svojevremeno, pa obojica imaju šta da izvuku kao pouke iz ovog meča. Nekoliko dobrih servisa i dve greške Lajovića koji se uglavnom izvlačio na forhend, doneli su Dimitrovu prvi gem u kom je Bugarin bio agresivniji.

Lajović je uzvratio u drugom kada je napadao rano posle servisa, što mu je uz promašaje protivnika olakšalo da izjednači na 1:1. Nešto zanimljivije je bilo u trećem gemu kada je Duci u prvom poenu prokockao inicijativu posle kratke lopte Grigora, promašio je forhend po dijagonali, da bi ga odmah zatim Dimitrov častio greškom.

Na 15:30 za Lajovića naš predstavnik je izgubio poen, majstorijom i poluvolejem Dimitrova koji je naterao Lajovića na grešku u narednom poenu i još jednom poveo, ali nije bilo dovoljno. Jedan jak ritern Srbina i onda greška Dimitrova su u meču bez igranja na razliku doneli Lajoviću prvi brejk i vođstvo 2:1.

Lajović je u četvrtom gemu promašio relativno lak bekhend iz sredine, pogodio je mrežu, zatim je iz forhenda gađao pored terena, da bi Dimitrov vinerom stigao do 0:40 i u suštini četiri brejk lopte. Duci je sve to anulirao dobrim servisima kojima je nameštao greške rivala i izvukao se.

Dimitrov je sledeći gem dobio rutinski kombinacijom servis vinera, asova i paralela, a onda je još jednom pritisnuo Lajovića. Dobrim proklizavanjem i skraćenom loptom je poveo 15:40 na servisu Lajovića.

Srpski igrač je spasao dve brejk lopte, ali je na mreži ostao nemoćan posle pasing šota Bugarina i ušli se u taj-brejk. Tamo je Lajović lopticu koja se odbila od mreže kao poklon, poslao daleko van, Dimitrov je ubrzo vinerom poveo 3:1 i rešio je set u svoju korist sa 7:2.

U drugom setu, bar na startu kao da se pojavio neki drugi Lajović. Iz igre je opalio dva strašna udarca u Bugarinovu forhend stranu i prava je šteta što je uz duplu grešku za 30:15 promašio zicer za tri gem lopte.

Umesto toga, uzeo je sledeći poen na mreži, Grigor je poslao lopticu u aut i to je bilo dovoljno za gem bez stresa i 1:0. Dimitrov je pojačao intenzitet udaraca ali je opet počeo da promašuje pa je duplom greškom poklonio Lajoviću 15:40 i tri brejk lopte, a onda promašajem iz bekhenda i brejk za 2:0.

Ako je i bilo sumnje da je ovo, posle egzibicija u petak, pravi takmičarski meč, ona je otklonjena na 30:30 u trećem gemu kada su dvojica igrača razmenila nekoliko žestokih dijagonala, a Duci je na kraju paralelom uzeo poen za nove gem prilike. Nije ih iskoristio i Dimitrov je održao nadu u novi preokret brejkom.

Nada nije potrajala jer je Lajović sa jednim izgubljenim poenom oduzeo servis rivalu i servirao za izjednačenje. Grigor je i to uspeo da anulira, ali mu je naš igrač pomogao jer je već na prvoj od četiri šanse za ribrejk pogodio mrežu za 3:2.

Lajović je u šestom gemu lepim smečom uneo neizvesnost u gem samo privremeno, naciljao je pored polja u odlučujućem poenu i Dimitrov je izjednačio.

U novom taj-brejku Bugarin je iskoristio dva mala promašaja Ducija za uvodna dva poena, posle čega su podrška publike i aplauzi pomogli našem predstavniku da se uzdigne, počeo je da pogađa i uveo je meč u treći set iako je bio na dva poena od poraza.

Dimitrov je promašajem Lajovića, a onda vinerom lagano osvojio prvi gem trećeg seta. Posle Dušanove fantastične dijagonale za 40:0, Dimitrov je pogodio strašan ritern, ali onda i promašio za 1:1.

Lajović je igrao sigurnije u svojim servis gemovima, ali je promašenim zicerom na mreži pomogao Dimitrovu, ovaj je kasnije pogodio sjajan lob na izjednačenju i to je bio brejk za 3:1.

To je bio znak da će meč uskoro biti gotov, jer je Dimitrov rutinski odservirao za pobedu u grupi u kojoj su još i Dominik Tim i Damir Džumhur.

(M. Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA