SPEKTAKULARNO: Ovo je 10 najboljih filmova o fudbalu! (FOTO)

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 14

Zvanično je najvažnija sporedna stvar u životu, ali nekima je fudbal sve. Bilo da se posmatra uživo, preko TV-a, sluša na radiju ili gleda film s tom tematikom, fudbal je igra koja osvaja srca širom sveta. Pročitajte koji su najuspešniji filmovi o fudbalu

Zvanično je najvažnija sporedna stvar u životu, ali nekima je fudbal sve! Bilo da se posmatra uživo, preko TV-a, sluša na radiju ili čak gleda film s tom tematikom, fudbal je igra koja osvaja srca širom sveta.

Upravo ova poslednja stavka je i te kako aktuelna u Srbiji s obzirom na neverovatnu popularnost filma ''Montevideo, Bog te video'', kao i nastavka ''Montevideo, vidimo se'' koji je nedavno izašao, a već ga je pogledalo oko pola miliona ljudi u bioskopima.

Iz tog razloga Telegraf vam predstavlja 10 filmova s fudbalskom tematikom koji su ostavili upečatljiv trag u svetskoj kinematografiji, a mi se samo nadamo da će i ''Montevideo'' ubrzo steći popularnost izvan granica bivše SFRJ, koliku ima i ovde.

10. ''Maradona'' (2008)

Film o životu legendarnog Dijegfa Armanda Maradone koji je režirao Emir Kusturica, koji je pratio ''El Pibea'' u Buenos Ajresu. U ovom filmu viđene su neverovatne scene kao što je intervju u jednom od najozloglašenijih kabare barova, dok su svuda unaokolo polugole plesačice. Svakako vredi pogledati.

9. ''The Football Factory'' (2004)

Nisu svi fudbalski filmovi vezani samo za događanja na teren, a glavni dokaz je neverovatan film ''The Football Factory'' koji već nosi prefiks kultni. Tipično razmišljanje britanskih navijača, pre svega Čelsija i Milvola, brdo nasilja i kokaina, glavni su motivi ovog ostvarenja napisanog po noveli Džona Kinga.

8. ''Escape to Victory'' (1981)

Radnja ovog filma smeštena je u logor nacističke Nemačke, a glavne uloge tumače Majkl Kejn, Silvester Stalone i legendarni Brazilac Pele. Kejn glumi bivšeg britanskog fudbalera koji organizuje meč protiv nemačkih stražara, a kompletna situacija i te kako je zainteresovala nemačke vlasti.

7. ''Mean Machine'' (2001)

Nekadašnji fudbaler raznih premijerligaških klubova Vini Džons glumi reprezentativca Engleske koga proganjaju priče o navodnom nameštanju utakmica. Zbog vožnje u pijanom stanju, Vini odlazi u zatvor gde će se kasnije organizovati meč između njih i zatvorenika. Ponuda da ponovo namesti ili ljubav prema saigračima? Šta će preovladati kod Vinija? Posebno zanimljivo je i to što golmana glumi Džejson Statam koji je u originalu skinuo škotski akcenat.

6. ''Looking for Eric'' (2009)

Priča u kojoj je u glavnoj ulozi legendarni napadač Mančester junajteda Erik Kantona. U stvari, ovaj film nije priča o njegovim dogodovštinama na terenu, nego o privatnom životu. O odnosu s bivšom suprugom, sinom kojeg je uhvatio da puši marihuanu i mnogim drugim stvarima...

5. ''The Damned United'' (2009)

Koliko je bio poznat po fudbalskim stvarima, legendarni menadžer Brajan Klaf ostaće upamćen po nezgodnom temperamentu. Ovaj film i jeste priča o nekadašnjem menadžeru Notingema i Derbija i i mračnom periodu koji ga je zadesio.

4.''Mike Bassett: England Manager'' (2001)

Priča o Majku Basetu je priča o neotesanom treneru nižih liga koji dobija šansu da vodi reprezentaciju Engleske i priprema ih za SP. Baset nije uspeo da osvoji Mundijal s Gordim albionom, ali je zadivio čitavu naciju i dobio poštovanje koje nikada nije imao.

3. ''Fever Pitch'' (1997)

Originalni film je sniman na osnovu autobiografske knjige Nika Hornbija. U knjizi i engleskom filmu radilo se o fudbalu i Arsenalu u sezoni 1988/89, dok se za američko tržište sport promenio u bejzbol 2004. godine. Originalni scenario za ovaj film je predviđao da Red Soksi gube u plej ofu, ali kako su Soksi iznenadili sve i osvojili titulu po prvi put u istoriji, scenario je morao da se menja i neke scene su naknadno snimljene.

2. ''Zidane: A 21st Century Portrait'' (2006)

S obzirom na to da je jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, bilo je samo pitanje vremena kada će Zinedin Zidan dobiti dokumentarac. Međutim, film o Francuzu je obrađen kroz samo jednu utakmicu, i to onu sa Viljarealom 2005. kada je Zidan isključen zbog tuče. Film je rađen sa 17 različitih sinhronizovanih kamera koje su pratile svaki minut utakmice.

1. ''The Goal! Triology'' (2005-2009)

Stvarno sjajan film! Fudbalski ''Gospodar prstenova''. Ovo je priča o meksičkom imigrantu Santjagu Munjezu koji živi u Los Anđelesu i radi kao baštovan. Njegov san se ostvaruje kada je prošao probu u Njukaslu da bi potom usledile fudbalske dogodovštine i prelazak u Real iz Madrida. Naravno, tu je i SP. Sama informacija da su prva dva filma zaradila oko 35 miliona dolara jasno govori da ga vredi pogledati.

Koji je vaš omiljeni film o fudbalu? Ako smo propustili vaše favorite, ostavite nam njihove naslove u komentarima.

(Telegraf.rs)

Video: Žena plače posle stravičnog pada košarkaša Cedevita Olimpije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    3. mart 2014 | 21:42

    Montevideo?

  • nebitno

    3. mart 2014 | 21:29

    A gdje je montevideo 1 i 2:)

  • Abondanzieri

    4. mart 2014 | 05:10

    "A Shot at Glory" iz 2000. ste prevideli. Radi se o putu lokalnog škotskog kluba iz nižih liga do samog finala kupa i utakmice protiv velikog Rendžersa. Odlično odrađen sa dozom drame naravno. Robert Duvall u ulozi trenera kluba. Preporuka :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA