SRPSKA SIRENA: Ova devojka može da ostane pod vodom duže od 6 minuta! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 8

Nišlijka Ljubica Trutić bavi se ronjenjem na dah, a trenutni rekord joj je šest minuta i 17 sekundi u vremenskom merenju, dok je najviše bez kiseonika zaronila do 42 metra dubine

Mlada Nišlijka Ljubica Trutić (19) je naizgled sasvim obična devojka, studentkinja stomatologije. Međutim, ono što je izdvaja od ostalih devojaka njenog uzrasta je to što je ona srpska rekorderka u ronjenju na dah, a pod vodom može da ostane duže od šest minuta!

Zbog toga, a i zbog svog atraktivnog izgleda, Ljubica apsolutno zaslužuje nadimak "Srpska sirena", jer voda je za nju prirodno okruženje.

ŠESTA NA SVETU

Ona je nedavno na Svetskom prvenstvu zauzela šesto mesto s vremenom 6,17 minuta u statičkom ronjenu. Njena želja je da jednog dana postavi svetski rekord koji sada iznosi devet minuta i dve sekunde.

- Na tom Svetskom prvenstvu, koje je bilo u Beogradu, sam postavila rekorde i u dužinskom, odnosno dinamičkom ronjenu, pa tako sad s perajima ronim 192 metra, a bez peraja 127 metara - kaže Ljubica za Telegraf.

Ona objašnjava koje sve discipline postoje u ovom lepom, ali opasnom sportu.

- Ronjenje na dah se deli na bazensko i dubinsko. Bazensko se sprovodi, kao što sama reč kaže u bazenu i tu ima dve discipline, statičko ronjenje u kome takmičar pluta sa licem u vodi i meri se vreme koje može da ostane pod vodom, i dinamičko ronjenje sa i bez peraja.

- Tu se meri dužina koju može takmičar da preroni u bazenu s jednim udahom vazduha, a trenutni svetski rekord za žene je 234 metra s perajima - kaže Trutićeva.

ZARONILA DO 42 METRA DUBINE

Lepa Nišlijka se oprobala i u dubinskom ronjenju koje se sprovodi samo na morima.

- Za sada mi je rekord 42 metra sa perajima. Do te dubine sam se spustila, ali trenutno se ne bavim time, jer nema baš uslova. Ali planiram da i to uvrstim u svoj repertoar, jer sledeće godine će biti timsko Svetsko prvenstvo na Sardiniji, gde će biti dve bazenske discipline i dubinska - objašnjava Ljubica.

PADALA U NESVEST VIŠE PUTA

Ona kaže da ovaj sport može da bude veoma opasan kada se radi o dubinskom ronjenu, mada i na bazenu nije toliko bezazleno, jer može doći do komplikacija.

- Nekoliko puta sam izgubila svest tokom ronjenja u bazenu, ali to je normalno, dešava se često na takmičenjima. Želiš da napraviš što bolje vreme i onda mozak ostane bez kiseonika i onesvestiš se. Na sreću, uz nas su uvek po dvojica ronilaca koji brinu o nama - kaže srpska sirena i dodaje:

-Dubinsko ronjenje je mnogo opasnije, jer može doći do fatalnih posledica. Pre 20 dana jedan momak na Bahamima je poginuo jer su mu pukle alveole u plućima kada je stigao do 72 metra. Osnovno pravilo je da moraš da slušaš svoje telo - kaže Ljubica.

Evo kako to naša sirena radi u bazenu:

Ljubica je student stomatologije u Nišu i svoje obaveze na fakultetu usklađuje s trenizima, ali ističe da je teško baviti se ronjenjem na dah, jer je u pitanju skup sport.

- Ronjenje treniram tri puta nedeljno, ali zato u ostalim danima radim na kondiciji, idem na kros fit, u teretanu, trčim dosta... Ovde nije važno samo ronjenje, već i fizička sprema, jer što ti je puls slabiji, to imaš više vazduha - objašnjava Ljubica i ističe:

- Na žalost, nemam sponzora za ovaj sport, sve plaćam sama - i takmičenja i opremu koja je jako skupa, ali nadam se da će neko prepoznati moju želju i trud da budem najbolja na svetu i da će pomoći malo.

- Želim da postanem šampionka sveta i rekorderka, ali ima vremena za mene. Tek tri godine treniram ovaj sport i uvek sam najmlađa na takmičenjima. Devojke su uglavnom između 25 i 35 godina. Moje vreme tek dolazi - poručuje Ljubica Trutić.

(D. Stojmenović)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA