Bez Skandinavaca na Svetskom prvenstvu posle 32 godine!

 
  • 0

Na šampionatu sveta u Brazilu, prvi put od Mondijala u Španiji 1982. godine, neće učestvovati nijedna selekcija iz Skandinavije

Poznate su sve reprezentacije koje će učestvovati na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a među njima nema nijednog nacionalnog tima iz Skandinavije, što se nije dogodilo na poslednjih sedam šampionata sveta.

Samo šest puta se tokom istorije održavanja finalnog turnira na kome učestvuju najbolji nacionalni timovi dogodilo da ne učestvuju zemlje iz Skandinavije, a prethodni put to se desilo na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982.

Inače, taj Mundijal zapamćen je kao jedan od najboljih, tako da odsustvo Skandinavaca može da ima pozitivne posledice. Sa SP u Španiji za istoriju fudbala ostali su antologijski mečevi Italija - Brazil 3:2 u četvrtfinalnoj grupi obeležen het-trikom Paola Rosija, kao i polufinale između Zapadne Nemačke i Francuske koje je rešeno penalima, pošto su "galski petlovi" poveli 3:1 u produžecima, a uporni Nemci izjednačili.

Nažalost, jedno od najvećih razočaranja bili smo mi, to jest tadašnja reprezentacija Jugosliavije koja je takmičenje završila u prvom krugu, a u nekim izborima remi bez golova sa Severnom Irskom proglašen je za najgoru utakmicu šampionata.

Najveće šanse od zemalja sa severa Evrope da učestvuje na planetarnoj smotri imala je Švedska, koja je u baražu ispala od Portugalije. U baražu su učestvovali i Islanđani, ali njima je učešće u ovom dvomeču bio najveći uspeh u istoriji, a nije bilo ni za očekivati da će moći da izbace Hrvatsku.

Ostale skandinavske zemlje su svoje kvalifikacije završile još u grupnom takmičenju. Danska je bila druga u svojoj grupi iza Italije, ali nije otišla u baraž, jer je imala najslabiji skor među ostalim drugoplasiranim selekcijama.

Norveška je bila četvrta u grupi u kojoj je bio Island, dok Finci nisu imali šta da traže u grupi sa evropskim i svetskim prvacima Špancima i Francuskom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Video: Trener Vojvodine o najluđem meču Superlige: "Kada smo dobili onaj penal..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA