Troicki imao sreće: Od 2015. zbog dopinga četiri godine suspenzije!

 
  • 1

Srpski teniser prošao sa godinu suspenzije od maksimalne dve godine, ali će ubuduće sportistima koji izbegnu doping kontrolu ili budu pozitivni karijera biti ugrožena, jer će kazna biti duplirana

Svetski lideri u borbi protiv dopinga, koji se od 12. do 15. novembra sastaju u Johanesburgu, promeniće Svetski antidoping kodeks, koji će biti obavezujući za sve zemlje.

Ministri sporta svih država sveta, među njima i ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić, u aktivnoj će raspravi odobriti poslednje izmene Kodeksa, koji će važiti narednih pet godina.

Novi kodeks ne predlaže smanjenje kazni, već naprotiv povećanje na čak 4 godine za prvi prekršaj, kada se utvrdi da se radi o ozbiljnim prestupima.

Veruje se da će Kodeks time značajanije uticati na sportiste, jer se retko ko može vratiti aktivnom takmičenju nakon 4 godine.

UDOVIČIĆ BRANI TROICKOG NA SASTANKU

Kako Tanjug saznaje u srpskoj delegaciji, ministar Udovičić će se u govoru posebno osvrnuti na slučaj Viktora Troickog kako bi se u budućnosti sprečile situacije da nevini sportisti stradaju.

Inače, srpski teniser je dobro prošao što je dobio samo godinu suspenzije, jer da mu se ova situacija desila sledeće godine, morao bi da pauzira čak četiri sezone. U tenisu su doping kontrole vrlo česte, tako da će od sada teniseri morati dobro da paze.

KAZNE I ZA SAUČESNIŠTVO

Pored već postojećih 8 povreda antidoping pravila, biće usvojene još dve povrede, od čega je najvažnije saučesništvo i zavera, zbog slučajeva Fuentes, Puerto i, pre svega, Lens Amstrong.

Zaključeno je da tzv. inteligentna borba protiv dopinga u sportu može da donese veće rezultate nego testiranje urina i krvi sportista. Novi Kodeks ima ideju i da zaštiti sve one sportiste koji svojim svedočenjima značajno doprinesu sprečavanju dopinga u sportu.

Sve izmene i kompletan prevod Kodeksa biće dostupni na sajtu Antidoping agencije do 20. decembra 2013. godine, a važiće tek od 1. januara 2015. godine. Cela 2014. godina biće podređena edukaciji i usklađivanju svih sportskih pravilnika i zakona sa novim kodeksom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    12. novembar 2013 | 13:27

    Nzm da li se dopingovao, al je alkoholicar najveci! Koliko puta je bio na splavovima otkinut!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA