ČESTITKA NAJVEĆEM: Peleov 73. rođendan!

 
  • 0

Opšte prihvaćen kao najbolji fudbaler svih vremena, legendarni Brazilac i danas odoleva poređenjima sa svim potencijalnim naslednicima, poput Maradone, Ronalda ili Mesija

Na današnji dan 23.oktobra 1940. godine, pre tačno 73 godine, rodio se brazilski fudbaler Edson Arantes du Nasimento, poznatiji kao Pele. Iako mu u krštenici piše datum rođenja 21. oktobar, sam Pele tvrdi da je rođen 23.

O Peleu je već napisano nekoliko biografija, a samo fudbalska karijera može da se pretvori u maratonsku seriju. Njegovo ime je definitivno sinonim za najboljeg fudbalera svih vremena. Ovaj Brazilac je tri puta podigao pehar namenjen prvaku sveta u fudbalu, 1958, 1962 i 1970.

Zanimljivo je da Brazil nije izgubio ni jednu utakmicu koju su zajedno odigrali Pele i Garinča, a sa Peleov ukupan bilans u nacionalnom timu je 67 pobeda, 14 nerešenih mečeva i 11 poraza.

Pele se oprostio od reprezentacije Brazila u prijateljskoj utakmici sa Jugoslavijom u junu 1971. godine u Rio de Žaneiru, na čuvenoj Marakani, rezultat je bio 2:2. U karijeri je odigrao 1363 utakmice u kojima je postigao ukupno 1281 gol.

Veći deo klupske karijere proveo je u Santosu (19 sezona i još po neki meč kasnije), da bi pred kraj popularisao fudbal u SAD kao član Njujork Kosmosa za koji je nastupao nepune tri godine. Sa Santosom Pele je dvaput osvajao Kopa Libertadores i Interkontinentalni kup, šest puta bio je prvak Brazila, dok je sa Kosmosom osvojio titulu u poslednjoj sezoni, 1977.

Iste godine oprostio se od fudbala, sa nepunih 37, revijalnom utakmicom upravo između Santosa i Kosmosa, nakon više od dve decenije profesionalnog igranja.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA