U kalendaru F1 2014. Soči i Meksiko!

 
  • 0

Krajem septembra u Hrvatskoj će biti potvrda vraćanja Meksika u F1, promocija Rusije. Španiju će predstavljati Barselona, a ne Valensija

Postoji velka verovatnoća da u kalendaru takmičenja FIA Svetskog šampionata Formule 1 za 2014. godinu bude čak 21 trka. Iako su organizatori VN SAD, koja je trebalo da se održi na stazi Nju Džersi, tačnije ulicama ovog grada, odustali, voziće se, ponovo, u Meksiku i po prvi put u Rusiji.

O predlogu kalendara F1, koji se pojavio u padoku u Monci, treba da se izjasni FIA Svetsko veće za automobilski sport, čija se sednica očekuje između 26. i 28. septembra u Hrvatskoj.

Naredna sezona bi, tradicionalno, trebala da počne 16. marta u Australiji, a potom bude nastavljena trkom u Maleziji već naredne nedelje. VN Južne Koreje u 2014. biće pomerena sa kraja sezone gotovo na sam početak, odmah sedam dana nakon Kine, kao treća trka u godini.

I ova promena tek treba da bude potvrđena, budući da organizatori nisu zadovoljni ovim potezom Formula 1 manadžmenta.

Zanimljivo je da se u kalendar vraća i VN Austrije na stazi Red Bul Ring, nekada A1 Ring ili još ranije Zeltveg. Prvobitno trka je trebalo da se vozi 6. jula, ali je sada pomerena za 22. jun. VN Španije će se voziti u Barseloni, a ne u Valensiji, koja je, ipak, izgubila mesto u kalendaru. Što se tiče nemačkog Grand Prija, po sredi je redovna rotacija pa će trka biti održana na Hokenhajmringu umesto Nurburgringu.

I VN Meksika vraća se u kalendar takmičenja nakon više decenija pauze, tačnije od 1992. Dakle, Meksiko Siti će ugostiti F1 9. novembra, samo 7 dana pre trke za VN SAD u Ostinu.

Svakako najveća novinu u kalendaru trka za narednu sezonu predtavlja VN Rusije. Na novoizgrađenoj stazi u mestu Soči voziće se 19. oktobra, a potom se naredne nedelje održava trka u Abu Dabiju.

Sve u svemu, trebalo bi da sezona 2014. uz sve tehičke promene koje donose nova pravila, bude uzbudljiva i iz prerspektive staza na kojima će se trke održavati.

Praktično, za većinu vozača biće tu tri potpuno nove piste...

Predlog kalendara trka F1 za 2014. godinu

16. mart - VN Australije

23. mart - VN Malezije

6. april - VN Kine

13. april - VN Južne Koreje*

27. april - VN Baherina

11. maj - VN Španije

25. maj - VN Monaka

8. jun - VN Kanade

22. jun - VN Austrije

6. jul - VN Velike Britanije

20. jul - VN Nemačke

27. jul - VN Mađarske

24. avgust - VN Belgije

7. septembar - VN Italije

21. septembar - VN Singapura

5. oktobar - VN Japana

19. oktobar - VN Rusije*

26. oktobar - VN Abu Dhabija

9. novembar - VN Meksika*

16. novembar - VN SAD

30. novembar - VN Brazila

*očekuje se potvrda posle inspekcije staze/potpisivanja ugovora

(Telegraf/Z. Živkov/TopSpeed.rs)

Video: Najbolji momenti meča Jedinstvo- Vojvodina: Ubljani uzeli bod Lalama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA