Sve o mitingu u Cirihu, najčuvenijem atletskom takmičenju na svetu (FOTO)

 
  • 0

Najprestižniji atletski događaj Dijamantske lige održava se još od 1928. godine, a na njemu će uz Usaina Bolta i ostale zvezde, nastupiti naša Ivana Španović

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović nastupa večeras na Ciriškom mitingu, najprestižnijem atletskom događaju na svetu, gde će biti u društvu najboljih atletičara planete.

Stadion "Lecigrund" biće domaćin najvećim atletskim imenima sveta i predstavljaće izvesnu reprizu Svetskog prvenstva, koje je nedavno završeno u Moskvi, a na kome je Španovićeva osvojila bronzanu medalju.

Šesnaest kandidata konkuriše za trijumf prestižnog takmičenja u ovoj sezoni.

Pojedini su već obezbedili dovoljno bodova za konačan trijumf, jer su na prethodnih 12 mitinga imali dovoljno dobre rezultate, ali je neophodno da učestvuju u Cirihu i Briselu, kako bi mogli da osvoje nagradu od 40.000 američkih dolara.

Miting se održava još od davne 1928. godine, kada je čuveni Pavo Nurmu postavio rekord na 5000 metara. Ove godine miting “slavi” 85. rođendan. Na stadionu "Lecigrund" do sada je postignuto 25 svetskih rekorda, i on je uvek bio mesto na kom se okuplja elita svetske atletike.

Od samog početka, pa do danas, ovo takmičenje je bilo najprestižnije u svetu i mnogo puta su svetski rekordi padali upravo na Lecigrundu. Evo  nekoliko zanimljivi podataka o Ciriškom mitingu:

1965. Uvedeno je prvi takmičenje za atletičarke.

1968. na stadionu "Lecigrund" baš za potrebe mitinga, postavljena je prva atletska gumirana staza u Evropi.

1981. Oborena su dva svetska rekorda iste večeri. Najpre je Renaldo Nehemijah oborio rekord na 110 metara prepone sa 12,93 sekunde, a zatim je Sebastijan Kou oborio rekord na jednu milju u vremenu 3,48,53.

1988. Američki trkač Hari Bač Rejnold oborio je 20 godina star rekord na 400 metara, istrčavši stazu za 43,29 sekundi. Takođe ove godine viđen je prvi veliki duel između Karla Luisa i Bena Džonsona.

1992. Karl Luis je pobedio šesti i poslednji put na Ciriškom mitingu.

1994. Rekordnih 5,3 litara kiše po kvadratnom metru palo je na stadion " Lecigrunud" u roku od sat vremena.

1995. Mozes Kiptanui postaje prvi čovek koji je 3000 metara istrčao ispod osam minuta, a kasnije te večeri novi svetski rekord na 5000 metara postavio je Hajle Gaberselasije.

2008. Najbolji atletičar današnjice Jusain Bolt prvi put je učestvovao na mitingu.

2009. Legendarna Jelena Isinbajeva je postavila novi svetski rekord u skoku s motkom od 5,06 metara, što je bio ujedno jubilarni 25 svetski rekord od osnivanja mitinga.

2012. Jusein Bolt na 200 metara (19,66 sek.) i Johan Blejk na 100 (9,76 sk) postavljaju nove rekorde Ciriškog mitinga.

Takmičenje Dijamantske lige u Cirihu počinje večeras u 17 sati, a našu Ivanu Španović možete pratiti na kanalima TV "Arena sport".

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA