DUDINI DŽOKERI ZA EP: S Kalinićem, Bogdanovićem i Micićem možemo mnogo! (FOTO)

 
  • 1

Telegraf vam predstavlja trojicu mladih košarkaša koji bi mogli da budu veliko otkrovenje na Evrobasketu u Sloveniji

Košarkaška reprezentacija Srbije biće najprijatnije iznenađenje na Evrobasketu u Sloveniji. "Orlovi" će imati čak osam ili devet debitanata na EP, što je prvi put od 2007. godine, kada smo počeli da nastupamo pod imenom samostalne države, ali to ne znači da neće biti jedni od kandidata za visok plasman.

OSAM DEBITANATA U TIMU

Praktično, osim Krstića, Bjelice, Markovića i eventualno Teodosića, ako bude išao, svi ostali igrači koji se nađu u timu prvi put će igrati na Evrobasketu.

Iskusni trenerski "vuk" Dušan Ivković okupio je mlade, ali talentovane igrače, "gladne" uspeha,  koji su tokom pripremnog perioda pokazali da ovaj tim ima mnogo potencijala. 

Međutim, zanimljivo je da će ovo biti najmlađa reprezentacija u poslednjih nekoliko godina sa čak trojicom igrača koji imaju 21 godinu i manje.

To su Nikola Kalinić (21,202), Bogdan Bogdanović (21,198) i Vasilije Micić (19,197) i upravo ovi momci mogli bi da budu najprijatnije iznenađenje na šampionatu, ili bolje rečeno džokeri selektora Dušana Ivkovića.

Treba tu dodati i Nemanju Krstića, ali nije realno da će on putovati u Sloveniju

KALINIĆ KAO BJELICA 2009. GODINE

Tokom pripremnih mečeva prikazali su veliki talenat i nagovestili da mogu da budu korisni igrači za tim, baš kao što su to bili Nemanja Bjelica, Milan Mačvan ili Bojan Popović 2009, kada su debitovali u nacionalnom timu.

Najveće otkrovenje selektora Ivkovića je Nikola Kalinić, koji je na mala vrata, preko igranja u Vojvodini i za Univerzitetsku selekciju, baš kao Nemanja Bjelica 2009. a postao stožer tima u pripremnim mečevima, na kojima je i više nego dobro odmenio Lučića na mestu krila.

Sa visinom 201, veoma je snažan, prodoran i odličan u skoku. On je tokom 11 mečeva igrao i na mestu krila i krilnog centra, a beležio je 6,1 poen i 5,5 skokova što je fenomenalan učinak koji je preko potreban Srbiji.

Uspeh jedne ekipe upravo zavisi od učinaka tih igrača iz senke, jer nema sumnje da će Krstić, Bjelica i Marković vući ekipu, ali ako nemamo poena od ostalih igrača nećemo napraviti uspeh.

LUCIDNI BOGDANOVIĆ

Drugi igrač koji je iskočio u prvi plan tokom ovih pripema je bek Partizana Bogdan Bogdanović, koji nije nepoznat poput Kalinića ali je nastupom u nacionalnom timu opravdao poziv i svoje igre u crno-belom dresu.

On je tokom pripremnih mečeva igrao i na poziciji beka, ali i krila, i beležio je 6,4 poena po meču, a na dve utakmice  protiv Gruzije i Rusije ubacio je i 12, odnosno 17 poena.

Zato će i igra, ali i rezultat Srbije, takođe zavisiti od učinka ovog mladog momka. Bogdanović je brz, skočan, hrabar, sa dobrim šutem, a ima i lucidnost koja je potrebna za velikog igrača.

Poslednji član ove mlade trojke je plejmejker Vasilije Micić, koji zbog povrede nije igrao prvih nekoliko utakmica ali je zato na ostalim pokazao da može da bude lider tima iako ima 19 godina.

MICIĆ KAO DA JE 10 GODINA U TIMU

Micić je na nekoliko mečeva tako iskusno predvodio tim da se činilo da ima bar 10 godina iskustva igranja u reprezentaciji. O njemu se pohvalno izrazio i selektor Ivković.

- Rano je da se govori o individualnom učinku, ali pojedinci su u Istanbulu dobili veću minutažu i ispunili su ono što se od njih očekivalo. Tu mislim na Micića, koji je dobio dosta minuta, jer mu je potrebno što više iskustva igranja na vrhunskom seniorskom nivou, pogotovu što je bio povređen tokom prvih pripremnih utakmica - rekao je Ivković.

(D. Stojmenović)

 

Video: Nilikina opisao Jokića, Dončića i Vembanjamu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA