ZVEZDA: Portugalac sudi - loše nam se piše!

Gledajući unazad poslednjih deset godina ''crveno-beli" su doživeli tri poraza na ''Marakani'' i samo jednu pobedu u gostima kada im je glavni delilac pravde bio iz Portugala

  • 9

Fudbaleri Crvene zvezde saznali su ime delioca pravde za revanš meč protiv Černomoreca u četvrtak od 20:30, ali gledajući tradiciju u poslednjih deset godina verovatno nisu bili mnogo srećni.

Prema izboru UEFE čovek koji će u četvrtak ''vući konce'' jeste 34-godišnji Portugalac Artur Soareš.  U proseku daje nešto više od tri žuta i 0.25 crvenih kartona po meču. Na poslednjem evropskom duelu između Trenčina i Geteborga svirao je penal za domaći tim. Samo ime svakako nema nikakve veze sa Zvezdom, ali to što je iz Portugala moglo bi da bude nepovoljno za ''crveno-bele''.

Naime, gledajući period od poslednjih deset godina Zvezdi su u evropskim mečevima Portugalci sudili čak četiri puta uz vrlo negativan skor - tri poraza na ''Marakani'' i pobeda protiv Intera iz Zaprešića. Kuriozitet je da ni na jednom od ta četiri meča nije bilo crvenih kartona.

Prvi sudija koji nije bio srećne ruke po ''crveno-bele'' jeste Paulo Manuel Gomeš Kosta, koji je delio pravdu na meču protiv Rozenborga odigranog 27. novembra 2003. godine. Posle 0:0 u Norveškoj, ''crveno-beli'' su poraženi u Beogradu sa 1:0 golom Bradbaka na samom početku drugog poluvremena.

Posle toga dolazi pobeda u Zagrebu protiv Intera 11. avgusta 2005. godine rezultatom 3:1. Golove za Zvezdu su postigli Žigić (dva) i Pantelić, a glavni sudija meča bio je tada 43-godišnji Žoakim Silva. Treba napomenuti da je Zvezda te sezone ušla u grupe Kupa Uefa upravo pobedom u narednom kolu protiv portugalskog tima Brage.

Novi evropski šamar Zvezde na ''Marakani'' došao je u zlo vreme za klub - već na početku sezone 2010/11. Bolji od Zvezde bio je Slovan iz Bratislave rezultatom 2:1, a Slovaci su na kraju prošli dalje jer je u revanšu bilo 1:1. Sudija tog meča bio je Manuel Žorge Neves, inače dve sezone pre toga najbolji portugalski sudija.

Istim rezultatom ''crveno-beli'' su poraženi i naredne sezone protiv Rena. Zanimljivo je to da su Beograđani tada poveli golom Kadua iz jedanaesterca, ali su Francuzi na kraju preokrenuli rezultat. Glavni delilac pravde bio je Duarte Nunjo Pereira Gomis poznat kao sudija ''lake ruke'' mada je te noći u Beogradu podelio samo četiri žuta kartona, od toga tri fudbalerima Zvezde.

Uzimajući u obzir ovu lošu tradiciju kada sude Portugalci plus prethodne dve utakmice gde su protiv njih svirana dva penala i jedan crveni karton, nema sumnje da će Crvena zvezda biti na velikom ispitu u revanšu protiv Ukrajinaca kako se ne bi ponovio ''neki'' Slovan, APOEL ili pak CSKA iz Kijeva.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stefan

    3. avgust 2013 | 15:03

    Kakve veze ima ko nam sudi, kad nama duva promaja kroz odbranu i primamo smesne golove!

  • Lukic

    3. avgust 2013 | 15:23

    Jos nismo ni istrcali na travu, mi se vec bavimo drugim stvarima a pre svega sudijama, ebo ti sudiju ako mi budemo igrali kako treba, pritiskom svih 90min. Msm da oni nemaju sta da traze u beogradu i da cemo ih isprasiti sa najmanje 3 gola razlike proverenooooo.

  • BgPetar

    3. avgust 2013 | 15:05

    Vecito su nam sudije krive,pogledajte nasu igru,koja ne postoji pa onda mozemo o necemu drugom da pricamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA