SRPSKA SKIJAŠICA: Bila bih kao Nole, da sam izabrala tenis! (VIDEO)

 
  • 1

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović priprema se na Kopaoniku za sezonu u kojoj je očekuju zimske Olimpijske igre u Sočiju i želi da poput Đokovića popularizuje ovaj sport u Srbiji

Sve do pojave Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, „beli sport“ je bio malo praćen u Srbiji. Klinci su trenirali ekipne sportove, slavili su se uspesi košarkaša, vaterpolista, odbojkaša, ali je „era“ Đokovića to promenila.

Još jedna nada srpskog sporta Nevena Ignjatović, naša najbolja skijašica pokušava da podigne popularnost ovog individualnog sporta na viši nivo. Svesna da su samo najbolji rezultati vredni pažnje 22-godišnja skijašica pokušaće da napravi nešto slično kao Novak već na zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju sledeće godine.

SANJA USPEH NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

- Uspeh bi bio da na Olimpijskim igrama budem među 30 najboljih skijašica u slalomu, tada bih dobila i veću medijsku pažnju. Brzo je prošao period od prethodnih igara. Mislim da sam dosta napredovala i da sam iskusnija za četiri godine kako fizički tako i psihički – počela je Nevena priču za Telegraf.

Mlada Kragujevčanka trenutno radi kondicioni deo priprema, koje su baza za takmičenja čitave sezone.

- Fizički deo priprema traje od maja do kraja avgusta, jer se već u septembru više skija pred početak sezone koji je zakazan za novembar. Trenutno sam na sredini priprema u kome se možda trajanje treninga smanjuje, ali se intenzitet povećava.

U SLOVENIJU ZBOG USLOVA

Baza u kojoj Nevena provodi najviše vremena u godini je Slovenačko mesto Škofija Loka, koje je oko desetak kilometara udaljeno od Kranja.

-Već četri godine radim u Sloveniji, odakle brzo mogu da stignem do skijališta u Austriji i Švajcarskoj. Kada sam u Beogradu radim sa poznatim Vuveluda timom i trenerom Miljanom Grbovićem, a u ovom periodu na Kopaoniku dosta radim u teretani i na trčanju. U pitanju je aktivan odmor, treniram ali se i odmaram.

U delu priprema kada se najviše skija Nevena na stazi provodi i po 5 sati, a najzahtevnije je održavanje balansa i koncentracije.

Zdrav način života i ishrana su važan segment u životu svakog sportiste, a prema Neveninim rečima ne moraju da se odriču mnogo stvari sa menija.

-U principu jedem sve, jer moj sport nije kao trijatlon da baš moram da se pridržavam određenog načina ishrane. Pre trening unosim što više ugljenih hidrata, a posle proteina i trudim se da izbegavam slatko.

I NOLE JE POČEO NA KOPAONIKU

Ono što povezuje našu najbolju skijašicu i najboljeg tenisera sveta je Kopaonik, jer su na jednoj od najlepših planina Srbije oboje napravili prve korake u svojim sportovima.

-Prvi put sam stala na skije sa četiri, pet godina i od tada nisam prestajala. Moj tata kaže da mu je žao što nisam trenirala tenis kao Novak.

- Misli da bih bila sjajna teniserka, ali i skijanje mi ide odlično i svakako je ponosan. Svako izabere ono što najviše voli- rekla je Ignjatovićeva.

Trenutno 70. skijašicu sveta prethodne sezone omela je operacija pete da ostvari željene rezultate, ali je i pored toga zadovoljna postignutim.

-Nešto slabije sam počela sezonu, ali sam super završila. Osvojila sam međunarodna državna prvenstva Slovenije i Hrvatske, bila treća u veleslalomu na Slovenačkom, Nemačkom i Slovenskom prvenstvu.

Osim napornih treninga Ignjatovićeva uspeva da paralelno ostvari i sjajne rezultate  na fakultetu.

-Zbog čestih odsustva profesori mi izlaze u susret omogućavaju mi da na ispite dolazim u periodu kada nemam obaveza oko skijanja. Trenutno sam na petoj godini na fakultetu za ekonomiju i još samo nekoliko ispita me deli od diplome - rekla je Ignjatovićeva.

(P. Milinković)

Video: Zvezda dala još jedan gol: Crveno beli vode 2:0

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA