SAMOODBRANA: Naučite kako da preživite napad nožem, palicom i pištoljem! (VIDEO)

 
  • 11

Tactical Krav-maga je odbrambena borilačka veština u kojoj polaznici uče kako da reše opasne situacije iz realnog života, kako da detektuju problem i trenutak kada trebaju da reaguju

Komentari "vraćamo se u devedesete" koje su obeležili sukobi na ulicama u kojima su korišćene ne samo pesnice već i noževi, palice, pištolji, sve češće se mogu čuti. Kako izbeći sukob, snaći se na ulici koja postaje "džungla", prebroditi problem, izbeći maltretiranje?

Tactical Krav-maga, što na Hebrejskom jeziku znači bliska borba, savremeni je vid Krav-maga sistema, odbranbene borilačke veštine nastale u Izraelu.

U zavisnosti da li se ova veština stiče radi samoodbrane ili iz profesionalnih razloga kao pripadnik vojske, policije ili radnik obezbeđenja postoje različiti programi obuke.

Na treninzima kluba Tactical Krav-maga HQ Europe pokušavaju da se prikažu sve opasne situacije sa ulice kako bi se polaznici oslobodili straha i racionalno reagovali ukoliko neprijatno iskustvo i dožive.

Svaki problem koji se dešava na ulici odvija se u sekundi i ukoliko ne uspete da ga detektujete na vreme upašćete u isti – počeo je priču za Telgraf glavni evropski instruktor Tactical Krav-maga Bojan Ilić.

- Pokušavam da naučim polaznike da pre svega pokušaju da izbegnu problem. Ukoliko takva mogućnost ne postoji tada moraju da uoče govor tela kod napadača i trenutak kada trebaju da napadnu kako bi se odbranili. Moraš da uđeš u problem kako bi ga rešio – rekao je Ilić.

Napadači za žrtve uglavnom biraju fizički slabije osobe, žene, decu, starce i "lakše" muškarce, ali im i oni mogu predstavljati "veliki zalogaj" ukoliko su savladali tehniku Krav-maga.

Bitno je da naučiš gde, kako i kada trebaš da udariš. Ako gađate vitalne tačke kao što su genitalije, grlo, oči postoji mogućnost da se odbranite od fizički krupnije osobe, dosta teže, ali možete – rekao je Ilić.

Odbrana od hladnog oružija nikada se ne može izvesti sa apsolutnom sigurnošću, a bitna stvar je obazrivost na okolinu u kojoj se žrtva nalazi.

- U nekoj situaciji možeš da skloniš pištolj sa sebe, ali ako on opali postoji mogućnost da ubije nekog drugog. Moraš da postaneš svestan šta je moguće uraditi odmah, a šta nije. To je ono što te ova veština uči zbog čega se kaže da je Krav-maga život – rekao je Ilić.

Brzina, spretnost, izdržljivost su pored posedovanje veštine najbitnije karakteristike potrebne da bi se izvukli iz neprijatne situacije.

U toku tuče ne smeš da staneš kada se umoriš već kada se borba završi. Ti moraš da se izvučeš iz situacije, jer jednom borba mora da se završi. Zbog toga mi imamo jake i intenzivne treninge.

Razlog svakog posla, treninga koje obavljate u životu su svakako rezultati, testovi snage, kao i kako i koliko ste savladali određenu veštinu.

- Testiranja radimo pod punom zaštitnom opremom. Na osobu koju testiramo naleću napadači jedan po jedan sa svih stranaTo je momenat gde ti moraš da vidiš ko će da te napadne iz kog ugla i dovoljno brzo odreaguješ. Ukoliko prevaziđeš napade bez ozbiljnijih uboda mi smatramo da si savladao osnovu veštine, posle čega sledi rad na usavršavanju.

Najbrži čitalac koji pošalje e-mail na karte@telegraf.rs dobiće besplatnu članarinu u klubu Tactical Krav-Maga HQ.

(Petar Milinković)

Video: Žena plače posle stravičnog pada košarkaša Cedevita Olimpije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA