Najveće polufinale u istoriji tenisa!

 
  • 4

Ako savlada Španca srpki teniser dolazi nadomak osvajanja Rolan Garosa, jedinog Grand slema koji mu nedostaje i može da postane tek peti igrač, u profesionalnoj eri, koji je u karijeri osvojio četiri najvažnija turnira

Najbolji svetski teniser Novak Đoković u petak protiv Rafaela Nadala odigraće, verovatno, jedan od najvažnijih mečeva u karijeri. Rolan Garos je prioritet Srbinu u ovoj godini, što je u mnogo prilika isticao, jedini Grand slem koji nije osvajao.

U tom pokušaju Nadal je najveća moguća prepreka, sedmostruki osvajač Otvorenog prvenstva Francuske, sa samo jednim porazom u Parizu, 2009. od Soderlinga, što je omogućilo Rodžeru Federeru da i on oseti slast trijumfa u prestonici Francuske.

Posle 11 uzastopnih okršaja u finalima raznih turnira, ovog puta Novak i Rafa odmeriće snage u polufinalu. Najveći problem za Đokovića može da bude to što nikad nije pobedio Španca na šljaci na tri dobijena seta. Njih dvojica najčešće su igrali na najsporijoj podlozi, a tu je Nadal mnogo uspešniji 12:3, dok je ukupan bilans 19:15. Kada su u pitanju polufinala velikih turnira Nadal vodi 6:5, dok je Novak od 2011. naovamo uvelikoj meri popravio ukupan bilans protiv Španca sa osam pobeda u 11 duela.

Poslednji meč, nedavno, u Monte Karlu, pripao je Đokoviću, koji je tada sprečio Rafu da postane prvi teniser profesionalne ere sa devet trijumfa na jednom turniru.

- To je nešto što bi možda moglo da mi donese prednost kada izađem na teren, saznanje da sam ga ove godine već dobio na šljaci - ocenio je Novak, pa nastavio:

- Ovo je najveći test za mene na Rolan Garosu, u to nema sumnje. Potreban mi je intenzitet u igri od početka. Moram da odigram vrhunski ceo meč, jer tako je protiv njega, mali detalji mogu da odluče. Neophodna mi je disciplina i usredsređenost - smatra Đoković, koji je u prethodnih pet mečeva izgubio samo jedan set i očito je u dobroj formi.

Nadal je priznao nervozu pred susret sa Novakom.

- Svakako ću biti nervozan u polufinalu, kada ne bih bio, onda bi prikladnije bilo da odem kući i radim nešto drugo. Ako niste nervozni zbog polufinala protiv najboljeg igrača, onda ili ne uživate u svom poslu ili nemate strast prema igri. Svakako ću biti nervozan, ali još više motivisan - rekao je Španac koji ne mari mnogo da li ga doživljavaju kao favorita.

- Nije me briga za to. Pokušaću da odigram najbolje što mogu, a najmanje mi je važno da li sam favorit ili ne - izjavio je Nadal.

Ako Đoković prođe ovu tešku prepreku u finalu će nastupiti protiv pobednika meča između Francuza Žo Vilfreda Conge i Španca Davida Ferera. Novak bi bio nesumnjivi favorit protiv oboijice, mada nikako ne bi trebalo potceniti nijednog protivnika.

U profesionalnoj eri četvorica tenisera osvajali su tokom karijere sva četiri najveća turnira, Australijanac Rod Lejver je to uspeo u kalendarskoj godini 1969, ostala trojica su Andre Agasi, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Trijumf u Parizu Đokovića bi svrstao u najuži krug teniskih "besmrtnika", mada bi mnogi rekli da je on to već sada.

(Telegraf.rs)

Video: Klub ostao bez golmana, bivši igrač Zvezde i Partizana stao na gol i branio pola sata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    7. jun 2013 | 07:36

    Djokovicu hvala ti sto postoji. Odigraj najbolje sto mozes srpski sine. Sta god da uradis za mene si pobednik ovog meca. Ovaj put se postaraj za to da Nadal ne dobije ni posluzavnik a tako si mu ih mnogo obezbedio i poslednje dve godine ovaj put bez toga. Idemoooo

  • zullu

    7. jun 2013 | 09:11

    Oduvaj asimetricnog Spanca,Nole!

  • K O N S T A N T I N...

    7. jun 2013 | 10:56

    pobedi i posveti turnir Jeleni.D napred Nole..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA