Svetsko prvenstvo beskućnika bez Srbije! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Ove godine u Poljskoj održava se 11. Mundijal u malom fudbalu za ljude koji nemaju svoje domove i žive u prihvatilištima, a na takmičenju nema selekcije naše zemlje zbog nedostatka igrača

Sportom protiv siromaštva, poruka je kojom Svetsko udruženje beskućnika pokušava da se izbori sa ovim problemom. Zato je u tu svrhu i osmišljeno Svetsko fudbalsko prvenstvo beskućnika, koje će ove godine biti održano u poljskom Poznanju od 10. do 18. avgusta ove godine.

Biće ovo 11. izdanje ovog šampionata, u malom fudbalu, a učestvovaće čak 64 selekcije iz celog sveta, od čega 48 muških i 16 ženskih ekipa. Od timova sa naših prostora nastupiće selekcije Slovenije, Hrvatske i Bosne dok, nažalost, selekcija Srbije nije uspela da oformi ekipu za ovaj šampionat.

Predsednik asocijacije za promociju sporta kod beskućnika "Arena" Milenko Nešović kaže za Telegraf da Srbija već godinama ne učestvuje na ovom takmičenju.

- Mi smo ranije igrali sa ekipom koju su činili raseljeni ljudi sa Kosova i Metohije koji su živeli u kolektivnim centrima kod Kraljeva. Međutim, sada su ti kolektivni centri ukinuti i mi više nemamo ekipu. Sa druge strane, dosta je skupa to investicija jer se takmičenja igraju svake godine, pa treba platiti i do 20.000 evra za putovanja, što je po meni previše - kaže Nešović.

On je istakao da je naš tim nastupao poslednji put 2006. i 2007. u Kopenhagenu, ali da od tada ne igra.

- Mi smo predlagali da šampionati sveta budu na četiri godine, a da se svake druge godine igraju kontinentalna prvenstva tipa šampionat Jugoistočne Evrope jedne godine, sledeće Zapadne Evrope i tako dalje. Međutim, to nije prošlo - objašnjava Nešović i otkriva da su velike razlike između beskućnika na svetu.

- Recimo, imate ekipe iz Afrike ili Južne Amerike i to su pravi beskućnici koji žive u favelama ili u prihvatilištima, dok sa druge strane imate beskućnike iz Švajcarske ili Švedske koji od socijalnog zarađuju više nego prosečan Srbin koji radi - kaže on.

Od zemalja sa Balkana na šampionatu u Poznanju učestvovaće BIH, Slovenija i Hrvatska, a upravo ove tri zemlje igrale su početkom aprila prijateljski turnir u Doboju povodom pripreme za šampionat. Na turniru je, inače, trijumfovala selekcija Bosne i Hercegovine.

Kako je bilo prošle godine u Meksiku kada je selekcija Čilea u finalu pobedila domaćina sa 8:5, pogledajte u sledećem video-snimku...

D. S.

Video: Lalatović odneo tri boda iz Kruševca:Najbolji potezi meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA