NADAL: Greška je uništavanje dokaza o dopingovanju!

 
  • 0

Trofejni teniser smatra da je kontroverzna presuda španskog suda pogrešna i da će korist izvući samo oni koji su varali, a da će sumnja pasti na sve sportiste u Španiji

Španski teniser Rafael Nadal kritikovao je odluku španskog suda da uništi dokaze sa suđenja u doping aferi "Operacije Puerto".

Ova afera završena je presudom da se prvooptuženi za sistematsko snabdevanje vrhunskih sportista dopingom, doktor Eufemijano Fuentes, koji je na taj način sportistima ugrozio zdravlje, osudi na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine.

- Odluka da se unište dokazi u ''Operaciji Puerto'' pogrešna je. Korist će izvući samo oni koji su varali. Tom odlukom vređaju se španski sportisti i sport u celini - rekao je Nadal.

Sudija u slučaju "Operacije Puerto" Hulija Santamarija naložila je da se, u skladu sa zakonom o privatnosti, po okončanju suđenja unište dokazi, odnosno više od sto kesica sa krvlju koje je zaplenila policija 2006.

To znači da nijedna antidoping organizacija nije mogla da dobije uzorke na uvid, kako bi došla do imena još sportista umešanih u doping skandal.

Nekoliko vrhunskih bicikista već je identifikovano da je učestvovalo u ovom skandalu, a među njima je i  američki vozač Tajler Hamilton, koji je sam priznao da je koristio usluge doktora Fuentesa. Fuentes je na suđenju svedočio  da je imao klijente iz raznih sportova, uključujući fudbal, tenis, boks i atletiku, ali nije želeo da otkrije njihova imena.

Pored Fuentesa, u utorak je na četvoromesečnu zatvorsku kaznu osuđen i njegov kolega Ignasio Labarta, dok je ostalo troje optuženih oslobođeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Lalatović odneo tri boda iz Kruševca:Najbolji potezi meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA