DEJVIS KUP: Srbija rutinski protiv Švedske, vodi sa 2:0

 
  • 0

U prvom kolu Svetske grupe Tipsarević u Nišu pobedio 29-godišnjeg debitanta Prpića sa 6:3, 6:3, 6:4, a Troicki savladao Ridersteta sa 6:4, 6:3, 5:7, 6:3

Posle prvog dana u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa srpski teniseri očekivano vode u niškom „Čairu” protiv Šveđana s 2:0. Tipsarević se nije pomučio, a Troicki jeste i to na svoj 26. rođendan. Janko je pobedio Filipa Prpića sa 6:3, 6:3, 6:4, a Viktor je savladao Mihaela Ridersteta sa 6:4, 6:3, 5:7, 6:3.

Troicki je mogao i ranije da završi susret. Međutim, pri svom vođstvu s 5:4 u trećem setu, na servis protivnika, nije iskoristio četiri meč-lopte, a do prve tri je stigao pošto je Riderstet načinio tri dvostruke servis-greške. Uporni Šveđanin se izbavio iz tog gema, ali ne samo to. Pripala su mu i sledeća dva, a u 11. gemu je iskoristio prvu brejk-priliku koja mu se ukazala. Smanjio je na 2:1.

Troicki se, međutim, nije pokolebao. Sledeći set mu je pripao rutinski, a njegov protivnik kao da je iscrpeo svu snagu prethodno. Igrali su dva i po sata.

- Posustao sam posle dva seta i dao mu šansu da igra. On je to iskoristio, počeo da udara iz sve snage i u tim trenucima mu je sve polazilo od ruke. Zasluženo sam na kraju pobedio. Imao sam tremu i to je doprinelo da ne iskoristim četiri meč lopte - istakao je Troicki.

Tipsarevićev meč je trajao dva sata i pet minuta, ali ne bi ušao u treći čas da 29-godišnji debitant u švedskom timu, čije je poreklo hrvatsko, nije imao dva momenta svoje upornosti.

U trećem setu se upinjao da osvoji gem na Jankov servis da bi izjednačio na 4:4, ali nije iskoristio ni tu kao ni prethodne četiri brejk-prilike od početka. U poslednjem gemu spasao je tri meč-lopte, tek toliko da malo pokvari vrlo dobar Tipsarevićev učinak na svoj servis. Kad je prvi servis srpskog tenisera bio precizan, izgubio je samo devet poena (43-52, 83%).

– Mogu još bolje daigram. Kad sam s lakoćom i smireno osvajao poene, sve je išlo kako treba, ali kad sam bropleto izlazio na mrežu, bilo je grešaka – rekao je Tipsa. – Igrao sam racionalno, štedeći snagu za dubl ako nešto krene po zlu. 

Sve u svemu, Janko je odigrao u stilu favorita i onako kako i treba da igra deveti „reket” sveta s protivnikom koji na svetskoj listi zauzima tek 1.426 mesto. Ruku na srce, to je splet okolnosti ne Prpićevom krivicom, budući da zbog povrede nije igrao od juna prošle godine. Tipsarević je bio u pravu kada je bar i kurtoazno rekao da plasman švedskog tenisera ne odražava njegove mogućnosti, ali i ono što je prikazao nije bilo dovoljno za uzbuđenja protiv Janka, koji u reprezentaciji uvek igra nadahnuto, a debitovao je pre 12 godina s nepunih 16.

Srbija je apsolutni favorit i sve šanse protiv nas su na njenoj strani. U meč sam ušao pomalo nervozno, svestan da je s druge strane mreže deveti igrač na svetu – kazao je Prpić, koji je objasnio da mu je otac Žarko rođen u Rijeci, a majka Dana u Bratislavi, odnosno da nije u srodstvu s Goranom Prpićem, nekadašnjim jugoslovenskim teniskim reprezentativcem, bivšim selektorom Hrvatske.

Ako Srbija prođe u četvrtfinale (sumnja li iko u to), biće od 6. do 8. aprila gost, bez obzira pobedi li u Ostravi Češka ili Italija.

(Telegraf.rs/Foto: Tanjug)

 

 

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA