Dejvis kup (UŽIVO): Srbija – Švedska 1:0 Tipsarević – Prpić 6:3, 6:3, 6:4

 
  • 0

Srpski teniseri protiv Švedske u niškom „Čairu”, u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa

Muška teniska reprezentacija Srbije protiv Švedske u niškom „Čairu” još jednom kreće u pohod na „salataru” – trofej Dejvis kupa. Janko Tipsarević (27), koji za državni tim uvek igra nadahnuto, a debitovao je pre 12 godina s nepunih 16, prvi put u ovom takmičenju izlazi na teren kao teniser iz Top 10 svetske liste (deveto mesto).

Protivnik mu je Filip Prpić (29), igrač s hrvatskim korenima, koji zauzima tek 1.426 mesto, ali, kako i sam Tipsarević objašnjava, njegov plasman ne odražava njegove teniske mogućnosti.

Pre pet i po godina kratko je bio i među 200 najboljih, a strmoglavio se na listi pošto zbog povrede nije igrao od juna. Meč u Nišu mu je i debitantski u reprezentaciji.

Ni jednom nije uspeo da se kroz kvalifikacije probije na neki od četiri turnira za gren-slem, a najbliži je bio 2008. na US openu kada je ispao u poslednjem, trećem kolu.

Sve su to razlozi zbog kojih je Tipsarević, iako ima reči ohrabrenja za svog suparnika, potpuni favorit da Srbiji donese vođstvo. S teniserom, čije prezime osvežava sećanja na dokazanog jugoslovenskog reprezentativca Gorana Prpića iz vremena uspeha u Dejvis kupu krajem osamdesetih i početkom devedesetih, Janko se sastaje prvi put.

U sledećem susretu igraju Viktor Troicki (22. mesto) i Mihael Riderstet (348), koji je u svom debiju, u četvrtfinalu u Švedskoj prošle godine, izgubio i od Viktora i od Janka (Srbija pobedila s 4:1).

Šveđani ni u „Čairu” ne mogu da računaju na svog najboljeg tenisera Robina Soderlinga, koji ne igra od letos kada mu je otkrivena mononukleoza. Sa petog mesta pao je u međuvremenu na 14.

Srbija je potpuni favorit za ulazak u četvrtfinale i bez najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, kome je dopušteno da odahne. Protiv Švedske prošle godine igrao je samo drugog dana, kada su Nenad Zimonjić i on izgubili u dublu. Samo šest dana pre tog susreta okitio se vimbldonskom titulom.

Ako Srbija prođe dalje, u sledećem meču, od 6. do 8. aprila, biće gost, bez obzira na to pobede li u Ostravi Česi ili Italijani.

 

 

 

 

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA