PAKLENI FUDBAL NAS ČEKA: Bajern-Barselona, Dortmund-Real! (VIDEO)

 
  • 0

Nemačko-španski dueli u polufinalu najjačeg klupskog takmičenja, u Ligi Evrope sastaju se Fenerbahče-Benfika i Bazel-Čelsi

U Nionu u sedištu UEFA obavljen je žreb polufinala Lige šampiona i Lige Evrope. Nekadašnji reprezentativac Francuske, osvajač lige šampiona sa Bajernom 2001. Biksente Lizarazu i penzionisani holandski golgeter Rud Van Nistelroj asistrali su generalnom sekretaru UEFA Đaniju Infantinu u izboru parova.

Prvi mečevi polufinala igraće se 23. i 24. aprila, revanši 30. aprila i 1. maja, a sastaće se:

Bajern-Barselona (23. april i 1. maj)

Borusija Dortmund - Real (24. i 30 april)

Finale je na programu 25. maja na stadionu "Vembli" u Londonu, formalni domaćin biće pobednik duela Dortmund-Real.

Borusija Dortmund i kraljevski klub igrali su jesenas u grupi i Nemci su bili uspešniji pobedivši sa 2:1 kao domaćin, dok je u revanšu bilo 2:2.

Mnogo pre toga Real je u polufinalu 1998. slavio u Madridu sa 2:0 protiv Borusije, branioca pehara, i posle remija bez golova u revanšu otišao u finale, gde je golom Predraga Mijatovića pobedio Juventus sa 1:0 i popeo se na evropski tron posle 32 godine.

Sledeći susret bio je u drugoj rundi po grupama 2002/03, Real je pobedio na "Bernabeu" sa 2:1, u revanšu je bilo 1:1, a dalje su prošli Madriđani i Milan, koji je i osvojio takmičenje, zanimljivo, takođe pobedom nad Juventusom posle penala.

Bajernu i Barseloni ovo će biti četvrti dvomeč u skoro 60 godina evropskih kupova, 1996. u polufinalu Kupa UEFA posle 2:2 Nemci su slavili sa 2:1 u revanšu na "Nou kampu", prošli u finale i osvojili trofej pobedom nad Bordoom sa 2:0 i 3:1. Sledeći susret bio je u grupnoj fazi Lige šampiona 1998/99, Bajern je pobedio sa 1:0 u Minhenu i ponovo sa 2:1 u gostima, eliminisao Barselonu i došao do finala, u kojem je na nezaboravan način poražen od Mančester junajteda sa 1:2, sa kojim je takođe igrao u grupi (2:2, 1:1).

Jedinu pobedu, ali vrlo ubedljivu, Katalonci su zabeležili protiv Minhenskog giganta u četvrtfinalu Lige šampiona 2009, 4:0, u revanšu je bilo 1:1, a Barselona je tada treći put postala prvak Evrope, osvojila šest trofeja te godine (Ligu šampiona, špansko prvenstvo i kup, Superkup Evrope, Superkup Španije i Svetsko prvenstvbo za klubove) pod dirigentskom palicom Pepa Gvardiole, koji će na leto sesti na klupu Bajerna.

LIGA EVROPE

Parovi manje važnog takmičenja ovog puta birani su prvi. U mečevima zakazanim za 25. april i 2. maj sastaće se:

Fenerbahče-Benfika

Bazel-Čelsi

Finale je zakazano za 15. maj na Amsterdam areni, a formalni domaćin biće pobednik prvog para. Čelsi, osvajač Lige šampiona  prošle godine, svakako je favorit da osvoji jedini evropski trofej koji mu nedostaje, "plavci" su osvajali Kup pobednika kupova 1971. i 1998, ali Kup UEFA ili Ligu Evrope nikada.

(Telegraf.rs)

Video: Igrač vratio glavom loptu golmanu, sudija mu dao žuti karton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA