Pojačava se broj Srba u Bojsiju pred meč dublova! (FOTO)

 
  • 1

Srbi i dalje dolaze u velikom broju iz različitih delova Amerike i Kanade, a pojedini su plaćali i kaznu za prebrzu vožnju posle 10 sati puta samo da bi pružili podršku našim teniserima. U planu je i žurka, a priželjkuje se pristustvo tenisera, "barem na pet minuta"

Dolazak bilo kog srpskog tima ili reprezentacije u Sjedinjene Američke Države "novi" je praznik za zemljake, koji su iz raznoraznih razloga odlučili da u ovoj velikoj zemlji prave dom. Dolazak Novaka Đokovića i Dejvis kup reprezentacije Srbije u Bojsi, mali grad u Ajdahu, bio je razlog za "selidbu".

U samom Bojsiju eks-Jugoslovena, kako smo čuli, ima oko 5.000. Srpska zajednica broji malo više od 1.000 ljudi i nikada se nije dogodilo da im neko zbog sporta dolazi u posetu. Turnir u Indijan Velsu im je "geografski" najbliži i pojedinci se ne libe da odu do Kalifornije, koja je samo sat i po avionom od Bojsija.

- Srba ima svuda po svetu i možda nas je više napolju nego u samoj Srbiji - rekao je Bogdan Obradović, selektor teniske reprezentacije, dodavši:

- Zbog toga ni najmanje nismo iznenađeni podrškom sa tribina. Svaka im čast jer znamo koliko je odricanja bilo potrebno. Zahvalni smo im svi.

Bojsi je "okupiran", a stigli su naši zemljaci iz svih krajeva SAD, pa i Kanade.

- Nismo mogli da dobijemo mnogo slobodnih dana, pa smo iz Vankuvera požurili kolima. Putovali smo više od 10 sati i nismo išli u hotel, već pravo u dvoranu - rekao je jedan momak, koji se požalio da je zbog brze vožnje platio i 260 dolara kaznu.

- Ma, uhvatili su me na delu puta na kojem se nešto radi. Išao sam samo 12 milja više, a do tada sam pržio auto i više od 25 milja od dozvoljene brzine. Baš me briga. Hteo sam da vidim Noleta i da pokažemo Amerikancima kakvi smo navijači.

I, nisu se obrukali. Prvi duel između Novaka i Iznera pratilo je, prema zvaničnom podatku, 8.569 ljudi...

- Dolazimo iz Milvokija. Imamo četvoro dece, a dvoje je ovde sa nama - kaže "glava porodice" Šever.

- Karte smo rezervisali čim su se pojavile u prodaji, a to je bilo davno. Nisam imao ni najmanje dileme. Ovde smo uzeli ceo paket, avion, hotel i kola.

Nismo hteli ni da pitamo koliko je to koštalo, mada znam da je prosečna cena u hotelu sa tri zvezdice, a to su hoteli iz lanca "Holidej in" ili "Meriot", oko 100 dolara za noć!

- U Milvokiju imamo dosta toga čime ubijamo nostalgiju. Znate, iako su mi deca rođena ovde... Teško je da ne misliš na domovinu. U Milvokiju imamo i jedinu osnovnu školu u Americi u kojoj se uči i polaže srpski. Crkvena zajednica je veoma dobro organizovana. Imamo naša kulturno-umetnička društva, jednom nedeljno se sastajemo i družimo uz našu muziku. Imamo i sportske klubove, ali je uvek sjajno kada neko od naših dođe iz domovine.

U Ajdahu je i Saša. On već 23 godine živi u SAD, poslednjih 13 u Sijetlu i najzaslužniji je za to što se u "Majkrosoftovoj" ekspozituri u "kišnom gradu" jednom nedeljno služe sarma i ćevapi na kajmaku!

- Sam sam došao i čim smo saznali da igramo protiv SAD, napravio sam stranicu na Fejsbuku, preko koje sam obaveštavao i informisao ljude o ovom događaju. Grupa je veoma brzo prešla brojku od 100 i u Bojsiju je sada oko 50 naših navijača iz Sijetla.

- Znam koliko je našim zemljacima smešno kada mi pričamo na ovaj način, ali baš nas briga. Mi ćemo i dalje dolaziti gde god treba da bodrimo sportiste. I nećemo praviti probleme. Bojsi je mali grad. Grad sa dve ulice, ali smo, iako šetamo sa šalovima i dresovima, naišli na dobrodošlicu.

U areni "Tako bel" su raštrkani, ali će u subotu uveče biti na jednom mestu. Srbi iz Bojsija spremaju žurku.

- Verujem da će biti ludo. Žurka za nezaborav. Samo još kada bi nam se, barem na pet minuta, pridružili teniseri - sa setom u glasu kaže jedna Marija, koja od pre pet godina živi u Bojsiju.

Ne verujemo da će Novak i ekipa stići, ali verujem da će biti "ludo"...

(Dejan Ješić, izveštač Telegrafa iz Bojsija / sponzor puta: www.aerogaga.com)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA