Skoti Pipen i Luol Deng stižu u Beograd (VIDEO)

 
  • 0

Poznate NBA zvezde trebalo bi da dođu u Srbiju na finale košarkaškog takmičenja "Midnajt mednes", koje će se održati 6. jula u dvorani "Pionir"

Beograd će ovog leta biti centar košarke u regionu i prava košarkaška atrakcija za sve ljubitelje magične igre pod obručima. Svi klinci koji treniraju, ali i navijači koji vole ovaj sport i prate NBA ligu moći će da vide uživo zvezdu Čikago bulsa i jednog bivšeg asa Čikaga.

NBA ZVEZDE U "PIONIRU"

Reč je o Luolu Dengu, centru Bulsa, i Skotiju Pipenu, velikoj zvezdi NBA lige iz devedestih kada je sa "bikovima" i Majklom Džordanom harao parketima i osvojio šest šampionskih prstenova.

Njih dvojicu bi u Beograd trebalo da dovede poznata košarkaška atrakcija "Midnajt mednes", koja će se od 26. aprila do 6. jula održati u pet gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Čačku, dok će finale biti u beogradskom hramu košarke "Pioniru".

Upravo na tom srpskom finalu 6. jula trebalo bi da se pojave Luol Deng i Skoti Pipen koji su promoteri ovog programa, dok bi na finalu evropskog "Midnajt mednesa" trebalo da dođu ostale NBA zvezde.

- U London će u avgustu doći sigurno neka od velikih NBA zvezda, tipa Brajant ili Lebron. A ja radim na tome da bar Luola Denga dovedem u Srbiju - kaže za Telegraf Bane Vuković, direktor programa "Midnajt mednes" za Evropu.

- Deng je najbolji igrač Čikago bulsa i sigurno velika zvezda. Naravno, svi bi voleli da vide Brajanta, Lebrona Džejmsa, Majkla Džordana. Ali to je jako teško uraditi za Beograd. Mi radimo dosta sa penzionisanim zvezdama NBA lige i moguće je da dovedemo Skotija Pipena, ali sve zavisi  od njihovih obaveza. Ja se trudim i već sam nabacio ljudima u našem ofisu u Londonu da želim Luola Denga da dovedem u Beograd - objašnjava Vuković.

DRUGA ŠANSA U ŽIVOTU

On je zatim otkrio šta zapravo predstavlja program "Midnajt mednes"

Ovaj program je osmišljen kao druga šansa u životu. Počeli smo u Londonu, a ideja je bila da sklonimo klince sa ulice da igraju košarku i da ih naučimo pozitivnim stvarima.

- Gomila klinaca iz jednog ili drugog razloga ne dobija priliku da se nametne u seniorskoj konkurenciji. A svi ti momci koji ne prođu među seniore kad završe juniorski staž prestaju da igraju i ostaju na ulici, ako nemaju adekvatno obrazovanje.

- Druga stvar, danas se guraju neki drugi klinci preko veze, tereneri ne mogu baš uvek da procene ko je talenat, a ko ne, i zato je tu 'Midnajt Mednes' - kaže Bane Vuković.

Direktor ovog programa za Evropu objašnjava kako funkcioniše ovaj sistem

- Ovde nema laži i prevare. Mi imamo transparentan sistem, imamo pozitivne i negativne poene. Imamo elektronsku tablu na kojoj se nalaze imena igrača i njihovi poeni.

STATISTIKA SVE POKAŽE, NEMA LAŽI NA TERENU

- Ne broje se koševi koje je dao, nego pozitivni i negativni poeni. Boduju se koš, skok, asistencija, odbrana, a boduju se i negativne stvari kao izgubljene lopte, pogrešan pas, koraci, dupla i tako dalje. Tako da tu nema trenera da te voli i ne voli, sam na terenu pokažeš šta znaš - kaže Vuković, i dodaje:

- Luol Deng je naš proizvod. Pre 15 godina je došao kao izbeglica sa dvanaestoro braće i sestara u London i priključio se našim programima. Sve što je uradio, uradio je preko nas. Skauti su ga primetili, odveli u Ameriku i igra jako dobro u NBA. On je uzor klincima koji bi želeli da se razvijaju tako. Takođe, Brajan Metju Emening, koji igra za Radnički iz Kragujevca, počeo je kroz 'Midnajt mednes' - objašnjava Vuković.

Takmičenje 'Midnajt mednes' održava se u dve kategorije.

- Igrači ispod 21 godine igraju pet na pet, a igrači stariji igraju tri na tri. Prijavljivanje je individualno, ali može i timski, ali ako tim izgubi, ne znači da neko od igrača ispada, već ako ima dovoljan broj poena, ide dalje i nalazi novi tim. Prijava košta simbolično 1.000 dinara, a igrači dobijaju dres sa dva lica i brojem - kaže Vuković.

Ovaj program ima i humanitarni karakter

- Radićemo sa UNICEF-om po školama, gde poklanjamo table, zatim edukujemo decu šta je to košarka. Gubi Srbija sportski menatlitet, košarka je mnogo izgubila i danas nema klinaca na ulici koji igraju basket. Danas sredovečni ljudi, nekadašnji košarkaši, igraju tenis - objašnjava naš sagovornik.

KVALIFIKACIJE KREĆU 26. APRILA

"Midnajt mednes" u Srbiju dolazi 26. aprila kada počinju kvalifikacije u Beogradu, a zatim se sve do jula u određnim terminima sele u još četiri grada: Kragujevac, Niš, Novi Sad i Čačak.

- Samo takmičenje ima tri dela. Košarkaški deo, znači kvalifikacije, drugi deo je muzički deo gde dolaze najveće MTV zvezde poput Krisa Brauna i Basta Rajmsa i treći deo je takmičenje u zakucavanjima - objašnjava Vuković, i ističe:

- Cela priča je napravljena tako da nema foliranja. Na ovim našim turnirima, pogotovo na finalu, pojavljuju se skauti iz celog sveta i tu igrači mogu da potpišu ugovor. Mi kao organizacija nemamo veze sa igračima, nemamo menadžerske mreže, niti nas zanima, niti profitiramo. Nemamo upliva u poslove zastupanja igrača i nalaženja klubova.

- Deset najboljih igrača po poenima u finalu predstavljaće Srbiju na finalu u Londonu, a finale je prva nedelja avgusta. Onda najboljih deset iz Evrope ide u Ameriku.  Onaj koji ima najviše pozitivnih poena ide dalje. Nebitno je iz koje zemlje, može pet naših da prođe - poručio je Vuković.

D. Stojmenović

 

 

Video: Romantičari nisu bili romantični u Pančevu: OFK Beograd pobedio Železničar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA