LIGA ŠAMPIONA: Bajern sprema otkaz Vengeru, "pirinejski derbi" u Portu (VIDEO)

 
  • 0

Na programu u utorak jedan od derbija Arsenal - Bajern Minhen i jedan "lokalni" derbi na Pirinejskom poluostrvu u kome Porto dočekuje debitanta Malagu

Još četiri meča osmine finala... Dva u u utorak, dva u sredu.

Najkvaliteteniji evropski fudbal bio je na pauzi šest dana, a sada se vraća na male ekrane koji će prenositi mečevi Lige šampiona iz Londona i Porta. U utorak, u prestonici Londona Arsenal dočekuje osokoljeni i zahuktali Bajern, dok u Portugalu Porto na svom "Dragau" dočekuje španske "komšije", debitanta Malagu.

ARSENAL - BAJERN

"Tobdžije" su prethodne dve sezone završavale upravo u ovoj rundi, u osmini finala Lige šampiona, gde su ispadali od sedmostrukog osvajača "klempavog" trofeja Milana, i vanserijske Barselona. Oba puta su imali čak i dobre šanse za prolaz dalje ili produžetke, ali nisu imali sreće.

Ove godine su za protivnika dobili četvorostrukog osvajača Lige šampiona, koji tu slast nije osetio od 2001. godine i pobede nad Valensijom. Bajern iz Minhena je možda jedna od najuspešnijih i najboljih ekipa u Evropi u poslednjih nekoliko godina, pošto su u prethodne tri sezone čak dva puta igrali u finalu, i oba puta gubili − od Intera, pa prošle godine i od Čelsija.

Međutim, stav Bavaraca se ne menja i oni misle samo o tituli.

- Naš moto je izreka "Mia san mia", odnosno "To smo što smo". To ne znači da smo arogantni, već smo uvereni u sopstvene sposobnosti i znamo koliko možemo. Sve je stvar pobedničkog mentaliteta - kazao je vezista Bajerna Bastijan Švajnštajger pred okršaj sa "tobdžijama".

On je istakao da se Bavarci neće zadovoljiti remijem u meču na londonskom "Emiratima", iako će revanš igrati na svom terenu u Minhenu.

- Mi smo vaspitani da razmišljamo tako da uvek idemo na pobedu i nećemo da budemo zadovoljni ako bude 0:0 ili 1:1. To je Bajernov mentalitet - istakao je Švajnštajger, kojem je još u sećanju prošlogodišnji poraz od Čelsija u finalu Lige šampiona na domaćoj "Alijanc areni".

- Jedino o čemu razmišljamo je trofej u Ligi šampiona. Ova ekipa je izgubila u finalu i prošle i 2010. godine. Sada smo mnogo iskusniji i siguran sam da se krećemo ka krajnjem cilju. Jači smo nego prošle sezone, imamo bolje igrače na terenu i klupi. To je ono što pravi razliku - jasan je nemački reprezentativac.

S druge strane, menadžer Arsenala Arsen Venger bio je "malo nervozan" na konferenciji za štampu pred jedan od derbi mečeva osmine finala LŠ.

Prvo što je novinare interesovalo je zašto je Arsenal izgubio od Blekburna u FA Kupu za vikend, i malo su probali da "pecnu" Vengera pitanjim o eventualnom (ne)produžavanju saradnje sa londonskim klubom na šta je Francuz vrlo burno reagovao.

- Radim 16 godina u Engleskoj i mislim da sam zaslužio malo bolji tretman od poturanja potpuno netačnih informacija koje za cilj imaju da načine štetu. Ako je to pozitivna informacija koje je sigla "niotkud", u redu, ali ako je loša, a stigla je "niotkud", onda to nema smisla - rekao je Venger,i pogled mu se tada zadržao na jednom od novinara u sali.

- Nemoj da misliš da gledam tebe jer mislim da si ti to izmislio - dobacio je Venger u pravcu "sumnjivog" novinara, a potom mu se obratio još žešće:

- Što me gledaš?! - na šta mu je novinar odgovorio vrlo mirno i staloženo.

- Ovo je vaša konferencija, normalno je da vas gledam.

Arsenal još nijednom nije osvajao najprestižnije takmičenje, ali jeste jednom igrao polufinale i to pre četiri godine kada ih je na putu do titule zaustavio Mančester junajted, koji je posle toga izgubio od Barselone.

Bajern i Arsenal već su igrali u ovoj fazi takmičenja u sezoni 2004/2005. Nemački tim u Minhenu slavio je sa 3:1, a prošao je dalje uprkos porazu od 1:0 u revanšu u Londonu. Pre toga su se sastali još dva puta, isto u nokaut fazi LŠ, u sezoni 2000/2001, kada je Bajern i osvojio svoj poslednji trofej, a bio je bolji u dvomeču ukupnim rezultatom 3:2.

PORTO - MALAGA

U drugoj sutrašnjoj utakmici Porto će dočekati, ove sezone sjajnu, Malagu. Porto trenutno deli sa Benfikom prvo mesto u nacionalnom šampionatu Portugalije, dok Malaga u španskoj Primeri zauzima četvrtu poziciju.Porto je u prethodnih pet sezona takmičenje završavao upravo u ovoj rundi, dok prošle godine nije prošao ni grupnu fazu. Mada, uprkos tome, Portuglaci u svojim vitrinama imaju dva "klempava" iz 1987. i one "iznenađujuće" 2004. godine.

- Verujem da ćemo biti potpuno spremni za sutrašnji meč i da ćemo ga odigrati na visokom nivou. Porto je ekipa koja je navikla da pobeđuje i koja uvek zna da reaguje na pravi način - rekao je trener Porta Viktor Pereira.

Njegov klub je u poslednjem prvenstvenom meču savladao Beiru Mar sa 2:0, a Pereiru može da raduje to što će se sutra na teren vratiti napadač Džejms Rodrigez.

- Uvek je dobro kada dočekujete meč Lige šampiona posle lagane pobede u domaćem šampionatu - dodao je Pereira.

Za Malagu je dovoljno reći da, uprkos finansijskim problemima, i tome što su na početku sezone otišli neki bolji i iskusniji igrači (pre svih, najbolji Santi Kazorla), stigli su do nokaut faze LŠ i to je za njih fantastičan uspeh u debitnatskoj sezoni. Međutim, ni oni ne žele tu da se zadrže. Ekipa Malage je u prošlom kolu u prvenstvu savladala Atletik Bilbao sa 1:0 i učvrstila se na četvrtom mestu na tabeli Primere.

- Tu poziciju smo sada osigurali, naš sledeći cilj je plasman u četvrtfinale Lige šampiona. Očekuje nas veoma teška utakmica u Portugaliji, ali me raduje što se nalazimo u pravoj formi - poručio je trener Malage Manuel Pelegrini.

Obe sutrašnje prve utakmice osmine finala Lige šampiona počinju u 20.45.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA