Čiji su sve navijači podržavali Srbe u borbi za Kosovo?

 
  • 1

Pored navijača Pari Sen Žermena, podršku u borbi Srbije za pokrajinu Kosovo iskazali su navijači Spartaka, CSKA, Zenita, Steaue, Dinama iz Bukurešta, a nisu izostali ni Ukrajinci (Dinamo Kijev), Bugari (CSKA Sofija), Belorusi (Minsk), Česi (Sparta Prag, Banjik Ostrava, Brno), Slovaci (Košice, Slovan Bratislava, Tatran Prešov) i mnogi drugi

Transparent "Kosovo je Srbija", koji su na meču osmine finala Lige šampiona u Valensiji istakli navijači Pari Sen Žermena, samo je kap u moru mnogobrojnih primera navijačke solidarnosti sa srpskim narodom.

U isticanju podrške, očekivano, prednjačila su pravoslavna "braća", ali bilo je ohrabrenja iz iz sredina drugačije verske orijentacije, za šta je verovatno najilustrativniji primer poljskih navijača. Ipak, treba primetiti da su simpatije za srpsku stvar uglavnom pogled sportskih fanova sa istoka kontinenta, pretežno iz slovenskog sveta.

Bratski odnosi navijača Crvene zvezde i Olimpijakosa iz Pireja i Spartaka iz Moskve manifestovali su se podrškom Srbiji u mnogim prilikama, a posebno bi vredelo istaći dvomeč Olimpijakosa u osmini finala Lige šampiona protiv Čelsija 2008, kada je u Atini, a potom i u Londonu, prvo na gradskim ulicama, a onda na "Stamford bridžu" širen transparent "Kosovo je Srbija".

U Londonu su simpatizeri "crveno-belih" iz Pireja imali i pojačanje od dvadesetak "delija", što uopšte nije neuobičajeno za evropske utakmice bratskih klubova.

Nešto slično urađeno je i u Dortmundu, tri i po godine kasnije, takođe u Ligi šampiona, u takmičenju po grupama.

Simpatizeri moskovskog Spartaka izazvali su 20-minutni prekid u decembru 2010. na gostovanju Žilini u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona, zasuvši teren petardama, dimnim bombama i bakljama uz skandiranje "Kosovo je Srbija" i "Živela Srbija".

I pobratimi beogradskih "crno-belih", simpatizeri CSKA iz Moskve, iskazali su sličnu podršku na fudbalskim i košarkaškim utakmicama, a nabrojati sve prilike kada su isticani slični transparenti ili uzvikivane parole podrške praktično je nemoguće.

Pored navijača ruskih klubova Spartaka, CSKA, Zenita, podršku su pružili simpatizeri najvažnijih rumunskih klubova Steaue, Dinama iz Bukurešta, Unaiverzitatee iz Krajove, nisu izostali ni Ukrajinci (Dinamo Kijev), Bugari (CSKA Sofija), Belorusi (Minsk), Česi (Sparta Prag, Banjik Ostrava, Brno), Slovaci (Košice, Slovan Bratislava, Tatran Prešov) Kiprani (APOEL), Grci (PAOK), a naročito je impresivna je bila podrška Poljaka koju su iskazali navijači Leha, Legije, Viđeva, Karkovije, Jagelonije, Gurnjika ...

Postupak simpatizera pariskih "svetaca" jedan je od retkih glasova podrške koji su došli sa Zapada, a razlog je što su Srbi prilično brojni među navijačima dvostrukog šampiona Francuske. Svojevremeno, i navijači četvrtoligaša Kana podržaili su srpsku stvar.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bane111

    14. februar 2013 | 01:21

    Jedan od vodja navijaca PSGa je Srbin, zato je transparent tamo a ne zato sto su nam Parizani braca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA