DEJVIS KUP: Srbija povela 2:0 protiv Belgije

 
  • 1

Pobedama Viktora Troickog nad Davidom Gofanom sa 3:2 (1:6, 3:6, 7:6, 6:4, 6:4) i Novaka Đokovića nad Olivijem Rohusom 3:0 (6:3,6:2,6:2) Srbija blizu prolaska u četvrtfinale

Teniska selekcija Srbije povela je sa 2:0 protiv Belgije u meču prvog kola Dejvis kupa, koji se igra u belogijskom gradu Šarlroa, pošto su Viktor Troicki i Novak Đoković dobili svoje rivale.

Zbog lošeg stanja terena, odigravanje mečeva prvog dana Dejvis kupa između Belgije i Srbije u "Spirudom" hali bilo je pod znakom pitanja tokom jutra, ali je ipak odlučeno da duel Davida Gofana i Viktora Troickog otvaraju takmičenje.

Troicki je dobio taj meč jedva preokrenuvši rezultat od 0:2 na 3:2( 1:6, 3:6, 7:6, 6:4, 6:4) a zatim je najbolji igrač sveta Novak Đoković deklasirao Olivija Rohusa sa 3:0 (6:3,6:2,6:2).

Iako protivnik nije bio na nivou našeg asa on je istakao posle meča da nije želeo da potceni Rohusa

- Nije se znao pobednik ovde unapred, bar ne u mojoj glavi. Takav sam pristup imao, nikada ne potcenjujem protivnika, a pogotovo ne Rohusa jer sam imao negativan skor sa njim.

- Nisam bio zadovoljan podlogom, ali šta je tu je. Početak je bio malo sporiji, ali sam uhvatio ritam i uspeo da odigram dobro i donesm Srbiji novi bod. Takođe moram da kažem da je i Viktor je velikom borbom uspeo da preokrene i da je to isto bila važna pobeda- rekao je Đoković.

Nole je servirao fenomenalno, napravio veliki broj asova što je i jedan od razloga ubedljive pobede.

- Radio sam na tome u mojoj igri, veliki trud i rad je uložen i to se isplaćuje. Superioran servis je od značaja na ovakvim mečevima - poručio je Đoković i dodao

- Videćemo ko će sutra igrati dubl, da li Viktor ili neko drugi, ali ko god da igra nadamo se pobedi - poručio je srpski teniser.

Inače, meč je protekao bez ikakvih problema. Nole je prvi servirao i bez problema je osvojio prvi gem na svoj servis i to je servirao čak tri asa u početnom servis gemu za lakih 40:0.

Iako je Rohus odmah izjednačio to nije zabrinulo Noleta koji je nastavio da servira odlično i ponovo je sa 40:0 uzeo gem odservirajući još jedan as za vođstvo 2:1.

Nije se dao Belgijanac bio je naoštren i spreman za nadigravanje sa prvim reketom sveta, tako da našem asu nije bilo lako. Pre svega zbog promene podloge, jer je tek došao iz Australije, ali i zbog džet lega. Ali uspevao je Nole da u laganom ritmu vodi sa 4:2. Posle brejka Đokvić je dozvolio rivalu da uzme jedan gem na svoj servis a zatim ga je samleo i poveo sa 1:0 (6:3)u setovima.

U drugom setu Rohus je poveo sa 1:0 na svoj servis ali je bilo pitanje kada će Nole da ponovo uđe u seriju i da napravi brejk....Tako je i bilo. Belgijanac je uspeo da uzme još jedan gem, da bi naš as uzvratio sa sledeća tri a zatim je servirao za osvajanje drugog seta.

Đoković je fenomenalnim servisima, napravio je 18 asova u dva seta, od čega je ostvario i zlatni gem ( kada igrač sa četiri as udarca na srvisu osvoji  gem)  i došao do 6:2.

Osvajač Australijan opena je nastavio da teroriše svog protivnika iako je tek sa betona prešao na šljaku. Nije bilo potrebno mnogo vremena a  Đoković je vodio sa 4:1. Opet je Rohus uspeo da prekine na kratko dominaciju našeg asa i da uzem gem ali je Novak odmah zatim servirao za meč i lagano osvojio set i doneo prednost Srbiji od 2:0 u meču.

Treći set je protekao u dominaciji našeg tenisera koji je dozvolio protivniku samo dva gema za ubedljivu pobedu od 6:2 u trećem setu i vođstvo Srbije od 2:0 u ovom meču.

MUČENJE VIKTORA

Što se tiče Viktora Troickog, on je meč počeo nervozno, što se videlo po servisima i udarcima koje je Gofan bez većih problema stizao. Ređale su se greške, Belgijanac je napravio brejk u prvom gemu i bolje se snalazio na terenu. Troicki nije mogao ni da proklizava kako treba što je moglo samo da ga frustrira. Još dva brejka je napravio 22-godišnji Belgijanac i vrlo brzo osvojio prvi set (6:1).

Lako osvajanje prvog seta je poremetilo Gofana u nastavku, jer je greškama poklonio Troickom svoj servis gem. Taj poklon Viktor nije uspeo da materijalizuje, ali je počeo sa nešto boljom igrom. U trećem je imao dve brejk lopte posle prestupa i duple greške Gofana, ali nažalost, Belgijanac je ipak sačuvao servis.

Drugi set počeo je sa velikim uzbuđenjima. I jedan i drugi su dosta dobro igrali na protivnikov servis i po nekoliko puta imali šanse za brejk. Viktor je imao velikih problema oko osvajanja poena u odsudnim momentima pošto je pravio početničke greške, uglavnom na mreži.

Zanimljivo je da je prvi set rajao samo pola sata, a u drugom setu posle 40 minuta igre rezultat je bio tek 3:3. Gofan je napravio brejk u pravom momentu za njega, pri rezultatu 4:3 oduzeo je servis nervoznom Viktoru. Posle togaje lagano dobio gem na svoj servis i osvojio drugi set! 2:0 za Belgiju.

Treći set Viktor Troicki je sjajno otvorio. Osvojio je prvi gem na svoj servis, zatim napravio brejk, a onda je poveo i 3:0. Zatim je Gofan uspeo malo da se vrati u meč, pa je i pri rezultatu 4:2, vratio brejk, a potom došao i do izjednačenja 4:4. Odmah zatim Gofan je napravio novi brejk i došao do vođstva od 5:4 i do šanse da servira za meč.

Međutim, Viktor je napravio brejk i zatim preokrenuo rezultat u svoju korist, 6:5. Došlo je do taj brejka u kom je Viktor u pravom momentu napravio minibrejk i posle rešio u svoju korist 7:5.

U četvrtom setu i jedan i drugi su dobro igrali na svoje servise, nije bilo brejkova do rezultata 4:4, kada je Viktor u odlučujućem momentu oduzeo Gofanu servis i posle toga osvojio četvrti set, pa je zakazao i odlučujući set u prvom meču prvog kola Dejvis kupa.

Troicki je i ovom setu igrao vrlo strpljivo pa je brejk stigao tek u devetom gemu, a posle toga je i sa dva asa lako završio svoj servis gem i doneo Srbiji prvi bod protiv Belgije!

(Telegraf.rs/foto: AP)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hromi daba

    1. februar 2013 | 20:36

    Bravo momci, samo takop nastavite ! Belgijancima neće pomoći oranica za koju tvrde da je teniski teren. Mi bi se barem sramili da netko iznese primedbe o kvalitetu terena, no njima to ne smeta. Trebali bi doći u Beograd da nauče kako se organizuje jedan takav meč !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA