FIFA ZLATNA LOPTA: Mesi u istoriji sa četiri trofeja

 
  • 0

Argentinski reprezentativac, zvezda Barselone izabran za najboiljeg fudbalera u 2012. godini čime je ušao u legendu kao čovek koji je četri puta osvajao ovo priznanje.

Svetska kuća fudbala (FIFA) dodelila je u Cirihu "Zlatnu loptu" najboljem fudbaleru planete u 2012. godine. U konkurenciji za ovo priznanje su igrači Barselone Leo Mesi i Andres Inijesta, kao i zvezda Reala, Kristijano Ronaldo.

Nagrada za najboljeg igrača pripala je Argentincu Lionelu Mesiju koji je ovo priznanje osvojio četvrti put i to zaredom što nikome do sada nije pošlo za nogom. Papirić sa imenom pobednika iz koverte izvukao je legendarni italijanski fudbaler Fabio Kanavaro.

- Da budem iskren,ovo je neverovatno, čak i za mene. Ovo je moje četvrto poriznanje. Mogu da zahvalim drugarima iz Barselone, mojim kolegama, mom velikom protivniku, ali i prijatelju van terena Kristijanu Ronaldu.

- Ne smem da zaboravim ni drugare iz reprezentacije Argentine. Hvala svim prijateljima van fudbala, mojoj prodici i mojoj supruzi i pre svega Bogu. - rekao je Mesi koji je osvajao priznanje 2009,2010, 2011.

Više od 50.000 profesionalaca, selektora i fudbalskih radnika uputilo je glasove, a jasno je da je Mesi apsolutno zaslužio ovo priznanje zbog svega što je uradio ove sezone a najviše zbog rekorda od 91. gola u godini čime je srušio rekord Gerda Milera.

Njegov "večiti" rival Kristijano Ronaldo, prošle godine odigrao je 70 utakmica i postigao 62 pogotka za Real Madrid koji je stigao do titule šampiona Španije.

Na žalost navijača Portugalije, Ronaldo sa nacionalnim timom nije imao uspeha na Evropskom prvenstvu Poljskoj i Ukrajini, pošto je ekipa eliminisana u polufinalu.

Treći na najužoj listi kandidata, Andres Inijesta prošle godine je sa Barselonom, poput Mesija, osvojio Kup Kralja. Ipak, uspeh sezone bio je trijumf Španije na Evropskom prvenstvu, gde je "furija" odbranila titulu.

Svečanoj ceremoniji u Cirihu, čiji voditelj je bio Rud Gulit, prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta fudbala, ali i šou-biznisa.

Nagradu Zlatna lopta od 1956. do 2009. dodeljivao je ugledni časopis "Frans fudbal". Od pre tri godine priznanje se dodeljuje u zajedničkoj organizaciji ovog lista i Svetske fudbalske organizacije

(Telegraf.rs/FOTO: Tanjug/Ap)

Video: Elšnik komentarisao težak poraz Zvezde od Intera od 0:4

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA