DUŠAN IVKOVIĆ: U Melburn zbog Noleta

 
  • 1

"Već sam rezervisao karte za finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu. To sam uradio zbog našeg Novaka Đokovića, kome od sveg srca želim da zaigra u finalu" rekao je selektor košarkaša Srbije

Najteže je neke stvari priznati svojoj malenkosti, a još je nerealnije očekivati da se to učini javno, uprkos bogatom životnom iskustvu. Zato ne očekujte da bi se Dušan Ivković prevario i konstatovao da bi najradije poželeo da su 2012. "pojeli skakavci". Da nestane iz hronološkog zapisa, eto, kao da se nije ni desila. I trofejni košarkaški učitelj silnih generacija uzduž i popreko Evrope jednog dana kada bude rekapitulirao "pređeno gradivo" možda "ispusti" godinu, koja je mogla u novijoj istoriji pogotovo srpskog basketa da zavije u crno. Ovako izgleda uvod u intervju sa Dudom Ivkovićem datom za "Sport" u kojem sam priznaje da 2012. "ne sme da se zaboravi".

- Ne sme da se zaboravi! To bi bilo ravno izmicanju tepiha ispod sopstvenih nogu. Najveća greška. Reprezentativni kandidati moraju takve greške, koje nisu skupo plaćene, da drže u glavi. Običan svet, navijači, možda mogu da zaborave, logično je da oproste, ali mi, koji smo profesionalno u temi, nedopustivo je - rekao je selektor Ivković za "Sport" i dodao:

- Da nije bilo problema sa povredama, pa da smo na EŠ 2011. obezbedili učešće na (pred)olimpijskom turniru, to bi bio debakl, ako bi se pružile partije kao tokom kvalifikacija. I to bi trebalo imati u glavi, ne zaboraviti da bi se imala kompletna slika, biti maksimalno realan.

Ivković je pokušao da objasni razloge očajnih partija, pa i poraza od Estonije, što je "bruka godine" u srpskom sportu.

- Bez želje da tražim alibi, ali da bi se imala objektivna slika, sigurno da je reprezentacija mogla i morala da odigra bolje u tim famoznim kvalifikacijama. Nikada nisam bežao od odgovornosti, a moja je prva. Pobeda na eks-Ju turniru nije bila objektivno ogledalo. Nije koristilo na pravi način da se opaze slabosti. A nesporni talenat je dolazio do izražaja samo u najmanjim fazama, bez kontinuiteta igre, a time i rezultata.

Dušan Ivković je na (in)direktan način rekao da bi posle Slovenije mogao da se oprosti od reprezentacije?!

- Prirodno je da, za početak, napravimo stručni štab na duge staze. To je ozbiljan posao. A ne da dva dana pre početka priprema ostanem bez prvih saradnika. Da se razumemo, sve svoje saradnike, koje pažljivo biram, podržavam maksimalno, dajem preporuke, ako je potrebno, za njihove buduće klubove, jer razumem profesionalne izazove, život... Ali, i reprezentacija traži maksimum za maksimalne rezultate. I ne zaboravite, moje srce i duša su uvek uz Srbiju, a data reč svetinja. Nikada nisam pričao, pa neću ni sada, ko je sve sa mnom pričao, dolazio u Beograd, da se prihvatim drugog posla - indirektno je odgovorio selektor Srbije Dušan Ivković.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije  kupio je karte za finale Australijen Opena jer očekuje da će se Novak Đoković boriti za titulu.

-Već sam rezervisao karte za finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu. To sam uradio zbog našeg Novaka Đokovića, kome od sveg srca želim da zaigra u finalu, ma to očekujem. Mnogo ga volim, a nikada nisam imao vremena da ga gledam uživo. Kada završim obaveze u Singapuru, tokom zasedanja Tehničke komisije FIBA, pravac odmor u Australiji i Nole-, kaže Ivković.

Video: Nilikina opisao Jokića, Dončića i Vembanjamu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. januar 2013 | 15:18

    Svakako da sramotne stvari iz protekle godine ne treba zaboraviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA