SLAVLJE NA MARAKANI: Zvezda obeležila godišnjicu Tokija (VIDEO)

 
  • 1

Uz obeležavanje godišnjice održana i promocija kalendara Crvene zvezde, koja je bila posvećena pedesetogodišnjici stadiona "Marakana", a to je samo je početak obeležavanja onoga što će trajati celu narednu godinu

Fudbalski klub Crvena zvezda prigodnim koktelom obeležila je 21–godišnjicu od osvajanja titule prvaka sveta u Tokiju i predstavila je kalendar za 2013. godinu, čime je započeto obeležavanje pola veka od izgradnje stadiona "Marakana".

U prisustvu aktuelnog rukovodstva, na čelu sa Draganom Džajićem i Nebojšom Čovićem, i mnogobrojnih gostiju, među kojima je bio i legendarni Dragoslav Šekularac, prvo je predstavljen kalendar koji je u potpunosti posvećen "Marakani" s obzirom da se 1. septembra 2013. godine obeležava pola veka od otvaranja najvećeg srpskog stadiona.

Direktor stadiona Miodrag Ćorović, koji već dve decenije obavlja tu funkciju, podsetio je na istoriju i upoznao prisutne da je "Marakana" izgrađena na mestu gde je pre Drugog svetskog rata bio stadion tadašnje Jugoslavije koji se prvobitno zvao Velika Srbija.

Posle rata stadion je jedno kratko vreme nosio naziv Avala, a posle osnivanja Crvene zvezde, 4. marta 1945. godine, dobio je sadašnje ime.

Prva utakmica na "Marakani" odigrana je 1. septembra 1963. godine, a Crvena zvezda je pobedila Rijeku sa 2:1. Strelac prvog gola Dušan Maravić evocirao je uspomene na taj meč.

Bilo je oko 50.000 ljudi, atmosfera je bila sjajna, a moj pogodak bio je pravi proizvod timske igre. Drugi gol dao je Prlinčević, a posebno se sećam kako je na levom krilu igrao tada 17-godišnji Dragan Džajić, a da je publika najveći aplauz uputila kada je pročitano pismo podrške Dragoslava Šekularca, koji je tada služio vojsku u Bileći – ispričao je Maravić.

Kada je u pitanju podsećanje na pobedu protiv čileanske ekipe Kolo–Kolo (3:0) i osvajanje Interkontinentalnog kupa, gostima se obratio tadašnji predsednik kluba Svetozar Mijailović.

Često me pitaju zašto svake godine obeležavamo godišnjicu tog velikog uspeha. Svima kažem da 1991. godina, kada je Zvezda u Bariju postala prvak Evrope, a kasnije i prvak sveta, treba da bude podstrek za sadašnje mlade generacije, posebno jer u našem timu ima igrača koji su rođeni posle toga. Nadam se da će Zvezda uskoro ponovo krenuti stazama stare slave – rekao je Mijailović.

Pogotke za "crveno-bele" u Japanu postigli su Vladimir Jugović (dva) i Darko Pančev. Od svih igrača iz Tokija, današnjem koktelu prisustvovao je samo Goran Vasilijević.

(Telegraf.rs / crvenazvezdafk.com)

Video: Igrač vratio glavom loptu golmanu, sudija mu dao žuti karton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    10. decembar 2012 | 23:31

    Čudo da pobedu gusle ne ubelezise...slavimo a tuče nas svaka seoska ekipa u Srbiji....Igrate ligu šampiona "male mostanice....",

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA