GOLOVI KOJI SU ŠOKIRALI SVET: Od Maradone do Ibre! (VIDEO)

 
  • 0

Pogledajte Telegrafov pregled golova zbog kojih je fudbalski svet tokom istorije ostajao bez daha...

Spektakularni gol Zlatana Ibrahimovića u prijateljskom meču protiv Engleske neminovno je nametnuo poređenja sa golovima koji su ostali zapamćeni i koji se prepričavaju godinama pa i decenijama pošto su postignuti. Telegraf je napravio svoj izbor golova koji su šokirali svet.

Džef Harst - Finale SP 1966. Najšokantnije kod ovog gola je to što, po svoj prilici, nije ni postignut. Švajcarski sudija Dinst uvažio je signalizaciju pomoćnika, Tofika Bahramova iz Azerbejdžana. Nezvanična verzija govori da je Bahramov mrzeo Nemce zbog Drugog svetskog rata i da je zato signalizirao nepostojeći gol. Kako god, Bahramov je jedini fudbalski sudija na svetu po kojem je nazvan stadion, i to nacionalni u Bakuu, pored kojeg mu je podignuta statua.

Dijego Maradona - "Božja ruka". Veliki majstor u razmaku od pet minuta postigao je dva gola za istoriju, ali kod ovog prvog opet su sudije odigrale veliku ulogu i načinile ga nezaboravnim, ne videvši ili ne želeći da vide da je Maradona rukom, a ne glavom poslao loptu u mrežu reprezentacije Engleske u pobedi 2:1 u četvrtfinalu SP u Meksiku 1986, svojevrsnoj osveti za izgubljeni Foklandski rat 1982. Maradona je posle meča prokomentarisao da je gol postignut malo njegovom glavom, malo božjom rukom, pa je izraz "Božja ruka" ostao do danas.

Dijego Maradona - "Gol veka". Trenutak vrhunske inspiracije omalenog genijalca, pet minuta posle skandaloznog gola rukom. Maradona je naređao pola protivničke ekipe sa golmanom Šiltonom u neverovatnoj solo akciji koju su glasači na sajtu FIFA zvanično proglasili naj-golom 20. veka.

Rabah Mađer - Finale KEŠ 1987. Alžirski fudbaler oduševio je umećem i hladnokrvnošću kada je u 77. minutu finala Kupa šampiona izjednačio petom protiv Bajerna, inspirisavši saigrače iz Portoa na preokret i pobedu, 2:1. Lično veliki Pele u nekoliko prilika isticao je Mađerov gol kao najlepši koji je video.

Marko van Basten - Finale EP 1988. Nezaboravni volej krasio je mnogobrojne sportske špice svih ovih godina. Najlepši pogodak holandskog golgetera ujedno je i najvažniji, njime je dotukao Sovjetski savez u pobedi Holandije (2:0) u finalu Evropskog prvenstva i doneo svojoj zemlji jedini trijumf na velikim takmičenjima.

Najim - finale KPK 1995. Ne mnogo poznati Španac marokanskog porekla, puno ime Mohamed Ali Amar, doneo je Saragosi pobedu nad Arsenalom u finalu Kupa pobednika kupova (2:1) u poslednjem minutu drugog produžetka, kada su svi već očekivali penale. Najim je uočio da je golman "tobdžija" Dejvid Simen previše istrčao i tu nesmotrenost kaznio na spektakularan način.  

Roberto Karlos - gol Francuskoj na turniru 1997. Omaleni Brazilac kao da je porekao zakone fizike neverovatnim felšom koji je francuskog golmana Fabijana Barteza ostavio nepokretnim. Skupljač lopti koji je bio 7-8 metara pored  gola sklonio se jer je mislio da će lopta da ga pogodi, pre nego što je napravila neviđen zaokret.

Zlatan Ibrahimović - gol Engleskoj 2012. Fenomenalan nastup, a najbolje za kraj. Ibrahimović je u 90. minutu prijateljske utakmice protiv Engleske postigao četvrti gol na meču, mnogi bi rekli vredniji nego prethodna tri. Potezom čistog genija, Šveđanin je "makazicama" preko glave savladao golmana Džoa Harta i postavio konačnih 4:2.

(A. Č.)

 

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA