Igre u Pekingu koštale kao sve od Montreala do Londona zajedno

 
  • 0

Igre u Kini koštale 43 milijarde dolara, ali su domaćini uspeli da zarade 100.000 dolara, dok su Atinjani u "minusu" bili čak deset milijardi

Organizacija Letnjih olimpijskih igara jeste pitanje prestiža za zemlju domaćina, ali je jasno da ona mnogo i košta. Prve Igre koje su se posmatrale sa novog, ekonomskog aspekta bile su Igre održane 1976. godine u Montrealu. Ukupna vrednost spektakla bila je 1,5 milijardi dolara, a organizatori su posle svođenja računa u minusu bili tačno jednu milijardu.

Opet, Igre u kanadskom gradu bile su inicijalna kapisla za stvaranje "Olimpijskog partnerskog programa - OPP" koji i dan-danas funkcioniše. Posle Montreala Međunarodni olimpijski komitet je napravio snažno sponzorsko jezgro u kojem su od tada konglomerati kao što su Koka-Kola, Omega, Viza, Mekdonalds, Samsung, Panasonik i drugi. Procena pojedinih analitičara je da MOK svake kodine, samo od njih, prihoduje sa 957 miliona dolara.

U cenu organizovanja Igara uračunati su troškovi izgradnje ili obnove infrastrukture, puteva, aerodroma, lokalnog transporta, ali i svih operacija koje imamju i najmanju vezu sa najvažnijim sportskim takmičenjem na svetu. Što se prihoda tiče, domaćini skoro 90 odsto dobijaju od sponzora i prodaje TV prava. Samo osam ide na ulaznice, a dva odsto na licencnu produkciju.

Od 1976. godine do danas ubedljivo najskuplje Igre bile su one u Pekingu. Koštale su neverovatne 43 milijarde dolara. Međutim, Kinezi su, ipak, uspeli da vrate uloženo i čak zarade 100 miliona dolara. Ukoliko pak saberemo organizacione troškove svih Letnjih Igara od Montreala, preko Moskve, Los Anđelesa, Seula, Barselone, Atlante, Sidneja i Atine do Londona, dolazimo do cifre od 49,2 milijarde dolara. To je šest više od Pekinga, a samo će londonske koštati 19 milijardi.

Udeo u grčkoj krizi, hteli to Heleni da priznaju ili ne, imaju i Igre koje su u Atini održane 2004. godine. Njihova organizacija je koštala 11,6 milijardi, a minus je bio čitavih 10! Međutim, prestoni grad Grčke je dobio potpuno nov aerodrom. Veliki deo saobraćajnica je obnovljen, auto-put napravljen. Ne verujemo da će ovo biti dovoljno za Grka koji zna da mu se zemlja nalazi u velikoj krizi. Najveću zaradu imali su Koreanci pošto su Igre u Seuli završili u "zelenom" sa 300 miliona.

(Telegraf.rs)

Video: Jago objasnio zašto je šutirao poslednji šut protiv Barselone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA