SRBI NA IGRAMA: U Švedskoj pre 100 godina nam otrovali atletičara!

 
  • 1

Atletičar Dušan Milošević je imao trovanje arsenom, dok se Dragutin Tomašević pripremao za Igre trkajući se sa vozom

Olimpijske igre u Stokholmu održane 1912. godine bile su najbolje organizovano i najmasovnije sportsko takmičenje do tada. Te godine počinje olimpijska istorija Srbije, jer je naša zemlja zvanično primljena u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta. Prvi koji su se u tu istoriju upisali bili su atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević. U švedskoj prestonici, Milošević je nastupio u trci na 100 metara, a Tomašević u maratonu.

Nažalost, oba nastupa atletičara Kraljevine Srbije propraćema su kontroverzama.

Slično kao i prvi srpski osvajač olimpijske medalje, koji je nastupao za Ugarsku, i Milošević se odlikovao sportskom svestranošću. Osim u atletici, takmičio se i u plivanju i fudbalu, a bio je i jedan od osnivača beogradskog BSK-a. On je u Stokholmu zauzeo treće mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi s vremenom 11.6 sekundi, ali se nije plasirao u drugo kolo jer su dalje išla samo prva dva takmičara iz grupe.

Sve i da je uspeo da se plasira, Milošević bi bio sprečen da se takmiči jer je zbog bolova u stomaku prebačen u bolnicu. Tamo je utvrđeno da je naš atletičar bio otrovan arsenom. Atletičara je u bolnici posetio i predsednik MOK Pjer de Kuberten, a švedska policija je započela istragu. Nikada nije bilo utvrđeno ko je sipao otrov u Miloševićevu hranu.

Dosta kontroverzi obeležilo je i nastup drugog srpskog olimpijca. Dragutin Tomašević je u Srbiji bio poznat po tome što se trkao sa vozom "ćirom", a posle 40 kilometara trčanja od Požarevca, sačekao ga je na stanici u Petrovcu.

Srpski maratonac je u Stokholmu na cilj stigao 37, a po završetku takmičenja je tvrdio da ga je na ulazu u Stokholm, dok se nalazio među vodećim trkačima, zaustavila grupa “navijača”, na silu oborila na zemlju i držala sve dok mu konkurenti nisu odmakli. Rukovodstvo srpskog tima uložilo je žalbu posle trke, ali je ona je odbijena. Tomašević je potom započeo pripreme za Igre u Berlinu 1916. godine, ali uskoro je mobilisan i smrtno ranjen u Prvom svetskom ratu. U njegovu čast se u rodnoj mu Bistrici i Petrovcu na Mlavi održava "Memorijalna trka Dragutin Tomašević" na deonici dužine 10.450 metara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šalio se sa novinarom, pa otkrio šta je bilo sa Nedovićem: Nikad duža konferencija Sferopulosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA