TELEGRAF PREDSTAVLJA SRPSKE OLIMPIJCE: Odbojkaši i odbojkašice iz senke nišane medalje

 
  • 0

Iako su ih bukmejkeri svrstali na 6. mesto na listi favorita, evropski šampioni u obe kategorije obećavaju veliku borbu u Londonu

Odbojka je jedan od sportova u kome Srbija ima realne šanse za medalju na Olimpijskim igrama.

I muška i ženska selekcija Srbije odlaze u London kao vladajući šampioni Evrope, a, iako se i jedni i drugi nalaze tek na sedmom mestu najnovije rang-liste Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB), poslednji rezultati svrstavaju ih među favorite za viši plasman.

Opet, ako je verovati američkom magazinu Ju-Es-Ej tudej, koji pravi projekcije osvojenih medalja na OI, Srbi će turnir završiti kao peti, a Srpkinje na sedmom mestu. Zlato u muškoj konkurenciji, po ovoj projekciji osvojili bi Brazilci, a u ženskoj Amerikanke, dakle, zamenili bi mesta u odnosu na Peking kad su šampioni bili Amerikanci i Brazilke. Da Amerikancima baš i ne treba verovati govori podatak da su četvrto mesto dodelili Kubancima, iako ovi nisu ni izborili plasman u London...

Najteži protivnici u grupama

Odbojkaši će imati težak posao u grupi, gde se sastaju s braniocem olimpijskog zlata selekcijom SAD, svetskim prvacima Brazilom i osvajačima svetskog kupa i svetske lige Rusijom, ali to neki stručnjaci vide i kao prednost jer će nam doneti lakšeg protivnika u četvrtfinalu.

I odbojkašice su u grupi s olimpijskim šampionom - Brazilkama, a tu su od težih protivnica još i bronzane iz Pekinga Kineskinje, trećeplasirane sa EP u Beogradu Turkinje i osvajačice Svetskog Gran-prija Amerikanke.

Ženska odbojkaška reprezentacija je najbolji ženski tim po izboru Olimpijskog komiteta Srbije već šest godina zaredom, od 2006. godine, dok su njihove muške kolege ukupno dva puta ponele ovo priznanje - 2000. godine kad su se okitili olimpijskim zlatom u Sidneju i prošle godine zahvaljujući osvojenoj tituli šampiona Evrope.

Nekadašnji asovi veruju u medalje

Nekadašnji asovi veruju da obe naše selekcije imaju realne šanse da se iz Londona vrate s medaljama.

- Očekujem da se i odbojkaši i odbojkašice bore kao što su to radili na Evropskom prvenstvu kada su postali prvaci. Ako ponove takvu želju i zalaganje, oni su za mene osvojili medalju, šta god uradili u Londonu – rekao je legendarni srpski odbojkaš i zlatni iz Sidneja Vanja Grbić.

Još jedan olimpijski šampion Andrija Gerić uveren je da odbojka može Srbiji da donese dve medalje iz Londona.

- Sadašnji reprezentativci moraju da shvate da mogu, a kada to budu prelomili, neće biti problema. Nadam se da će nas u Londonu obradovati i muški i ženski tim – rekao je Gerić, koji uz Nikolu Grbića drži rekord po broju nastupa na olimpijskim igrama (1996-bronza, 2000-zlato, 2004, 2008).

Izabranici Igora Kolakovića vratili su se u prošli četvrtak sa priprema u Kranjskoj Gori i radiće u Beogradu do polaska u Italiju, gde će, 20. i 21. jula u Modeni i Monci odigrati dve prijateljske utakmice protiv Italije, posle kojih će selektor saopštiti konačan spisak putnika u London.

Širi spisak odbojkaša:

Tehničari: Vlado Petković, Mihajlo Mitić i Aleksa Brđović. Korektori: Šaša Starović, Aleksandar Atanasijević i Dušan Petković. Libera: Nikola Rosić i Filip Vujić. Blokeri: Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Milan Rašić, Dejan Radić i Srećko Lisinac. Primači: Bojan Janić, Nikola Kovačević, Miloš Nikić, Uroš Kovačević, Miloš Terzić, Nemanja Petrić i Marko Ivović.

Širi spisak odbojkašica:

Tehničari: Maja Ognjenović, Bojana Živković i Danica Radenković. Korektori: Jovana Brakočević, Sanja Starović i Ana Bjelica. Libera: Suzana Čebić i Nina Rosić. Blokeri: Nataša Krsmanović, Milena Rašić, Nađa Ninković, Stefana Veljković i Jovana Stevanović. Primačice: Jovana Vesović, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Ivana Ðerisilo, Sanja Malagurski, Ana Lazarević i Jelena Blagojević.

KVOTE NA KLADIONICAMA:

Muškarci: Brazil 2.50, Poljska 3.00, Rusija 4.00, Italija 10.00, SAD 15.00, Srbija 29.00

Žene: Brazil 2.50, SAD 2.80, Rusija 3.50, Italija 11.00, Turska 23.00, Srbija 26.00

MEDALJE

Muškarci: Olimpijske igre - zlato: 2000. Sidnej; bronza: 1996. Atlanta, Svetska prvenstva - srebro: 1998. Japan, bronza 2010. Italija, Evropska prvenstva - zlato: 2001. Češka, 2011. Austrija/Češka, srebro: 1997. Holandija, bronza: 1975. Jugoslavija, 1979. Francuska, 1995. Grčka, 1999. Austrija, 2005. Italija/SCG, 2007. Rusija

Žene: Svetska prvenstva - bronza: 2006. Japan, Evropska prvenstva - zlato:2011. Srbija/Italija, srebro: 2007. Belgija/Luksemburg, bronza: 1951. Francuska

(Olja Mrkić)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA