Trener Budućnosti skautirao Zvezdu za Olimpijakos: Jedan igrač im je neverovatan, on vuče ceo tim!

 
  • 4

" Taj Zvezdin sistem, to je isti model koji u Grčkoj dugi niz godina primenjuju Panatinaikos i Olimpijakos: stvaraju bazu sa grčkim igračima i pažljivo biranim strancima koji po pravilu prave velike karijere u takvim sistemima. Takva filozofija donosila je i Panatinaikosu i Olimpijakosu velike uspehe i trofeje".

Trener Budućnosti Ilijas Zuros bio je sagovornik grčkih medija (reklo bi se savršen) kojima je do tančina približio igru, taktiku, snagu i slabosti Crvene zvezde pred duel Beograđana i njegovog bivšeg kluba Olimpijakosa u okviru Evrolige.  

Zuros je neko ko je savršeno upućen u snagu Radonjićevog tima sa kojim su se Podgoričani ove sezone tri puta sastajali i sva tri puta izgubili, poslednji put nedavno u prvom meču polufinala plej-ofa ABA lige.

Grčki trener vidi Zvezdu, pre svega, kao moćan kolektiv, i kada to kaže ne misli samo na igrače i ekipu, već na kompletnu organizaciju.

- Da počnemo od najvažnijeg delića slagalice pre nego što pređemo na pojedinačni kvalitet. Ono što je osnovno obeležje Zvezdine igre je stabilnost i organizacija. Klub je krenuo u novo poglavlje i verovao je treneru Radonjiću. U početku, u uvodne prve dve godine njegovog mandata, nije bilo mnogo pravih rezultata, ali je klub dosledno pratio filozofiju i iz godine u godinu samo rastao, tako da je potpuno normalno što su rezultati sada ovakvi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na konstataciju novinara da crveno-beli nemaju ekstra zvezdu u ekipi, Zuros je ipak izdvojio jednog.

- Ne bih se složio sa time, jer jedan takav igrač je Čarls Dženkins - on je od velike važnosti za ekipu! Neverovatan je u odbrani, vuče sve saigrače da budu na istom niovu. I ostali su blizu tog ranga i doprinose da ekipa igra agresivno. Odlično se uklopio i Dion Tompson sa svojim specifičnim rešenjima u reketu. Nukleus ekipe čine mladi igrači koji igraju i bore se za tim čija je filozofija bazirana na odbrani.

Grčki trener je primetio i odakle se Zvezda iz godine u godinu napaja kvalitetom i talentom.

- Veliku važnost u sistemu ima Zvezdin razvojni tim Železnik koji igra ABA ligu. Tamo stasavaju mladi i talentovani igrači koje Zvezda prati i priprema ih za najviši nivo takmičenja.

Ono što u Grčkoj godinama rade Olimpijakos i Panatinaikos - to u Srbiji radi Zvezda, smatra Zuros.

- Taj Zvezdin sistem, to je isti model koji u Grčkoj dugi niz godina primenjuju Panatinaikos i Olimpijakos: stvaraju bazu sa grčkim igračima i pažljivo biranim strancima koji po pravilu prave velike karijere u takvim sistemima. Takva filozofija donosila je i Panatinaikosu i Olimpijakosu velike uspehe i trofeje. Svako ko misli da se rezultati mogu postići "preko noći" i na brzinu, neće ih ostvariti. Ali ako postoji zdrava organizacija koja veruje treneru i koja ima strpljenja, rezultat neće izostati- to je čista matematika.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zuros je pričao i o igračima Zvezde pojedinačno.

- Prvo, Stefan Jović... Mada njega muči povreda i neće igrati protiv Olimpijakosa. Na stranu to, Zvezda u spoljnoj liniji ima tri sjajna kreativca: Dženkinsa, Voltersa i Jovića, a ne zaboravimo tu i Gudurića koji je "trojka", ali učestvuje dosta u kreaciji igre. Pod košem Kuzmić je dominantan i veoma važan za igru ekipe: sjajan je defanzivac, dok u ofanzivi kupi lopte i pronalazi laka rešenja. Zvezda je tim čiji je temelj odbrana iz koje proističu kontre i igra u tranziciji. Još jedan važan faktor je Marko Simonović, sjajan košgeter koga je teško zaustaviti ako "uđe u šut" i pronađe samopouzdanje. Nama je ubacio 18 poena...

O taktici...

- Radonjić ima mogućnost da različite igrače koristi na različitim pozicijama, pa tako Dangubić i Gudurić, koji su "trojke", mogu da igraju na poziciji "dva". Isto tako, Mitrović može da preuzme ulogu centra... Generalno, za Zvedu možemo da konstatujemo da je to kvalitetan "roster": spoj visine, brzine i odbrane. Dodaću i to da Zvezda ima sličnu filozofiju kao i Olimpijakos koji takođe igra čvrstu odbranu, slično otvra napade, a kao i Zvezda ima "vruć" domaći teren.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zuros je na kraju "skenirao" šta bi moglo da donese prevagu jednoj ili drugoj strani u međusobnom duelu.

- Naravno da postoje određene slabosti u igri Zvezde na kojima Olimpijakos može da profitira. Na primer, Marko Simonović je dobar ofanzivno, ali ne tako dobar defanzivno. "Pik end rol" igra, ako je odrađena na pravi način i dovoljno brzo, može napraviti Zvezdi određene probleme.... Lazić je sjajan defanzivac. Nije kreativac, ali je dobar šuter. Ako pronađe svoj ritam ili nije dobro markiran, može naneti štetu svakoj odbrani. Dakle, postoje stvari u igri Zvezde koje mogu napraviti problem svakoj ekipi na koju će Olimpijakos probati da odgovori svojim iskustvom i kvalitetom.

(Telegraf.rs)

Video: "Neću ni tabelu da gledam do februara": Savo Milošević predstavljen u Partizanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    21. mart 2017 | 17:35

    Kaže nema zvezdu..a šta je srebrni olimpijac Jović? Ovo što je rekao je tačno i tako sam i ja video Zvezdu.Baza mora da bude na srpskim reprezentativcima stalno.Jel tako to rade Pao i Olimpijakos i Real i Barsa.Ako smo već sila u ovom sportu onda treba da i iskoristimo tu prednost plus dopuna sa strane.

  • Uros

    21. mart 2017 | 21:04

    "Simonovic nije dobar defanzivno" rece kosarkaski trener... e blago njemu.

  • czv

    21. mart 2017 | 21:24

    ma imaju simonovica koji suta trojke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA