Legendarna hrvatska grupa FIT ljuta na Grobare: Uzeli su nam pesmu bez pitanja, i još pitaju da li nam se sviđa? (VIDEO)

 
  • 57

Iz Rijeke ste već imali prilike da pročitate seriju tekstova, o svemu od legende o crkvi Svetog Nikole do ispovesti čuvenog fudbalera Milana Radovića, užičkog golgetera koji je ispisao istoriju Rijeke i odomaćio se u ovom hrvatskom primorskom gradu. Za sam kraj, ostavljena je priča o grupi FIT, nekada najvoljenijoj u Beogradu.

Iza Davora Lukasa, Mira Teševića i Zorka Opačića kao osnove benda su tri studijska albuma i nezaboravna saradnja sa Milanom Mladenovićem, Ivanom Feceom Firčijem, Marinom Perazić, Zvonimirom Đukićem Đuletom i pitanje je kako bi se karijera grupe odvijala da nije došlo do više nego dobro poznatih dešavanja.

Dejan Cukić je čak smatrao da bi treći album bio ključni za nezapamćenu slavu, ali je rat prekinuo sve. Više od dve decenije posle vrhunca slave, jedna pesma grupe FIT u obrađenoj verziji odjekuje stadionom u Humskoj, ali o tome frontmen grupe Davor Lukas nerado govori, draga mu je samo Rijeka sa kojom čeka istorijsku šampionsku titulu na Rujevici. Kada se ne priča o fudbalu, Beograda se rado seća, grupa je našoj prestonici posvetila i pesmu.

>>>INTERVJU Vešović junak Rijeke: Navijač mu obećao da će ga tetovirati ako donese titulu! (VIDEO)

>>>U Rijeci su nam otkrili sudbinu Regionalne lige: Neće se ni pričati o njoj do 2021. godine! (VIDEO)

>>>Bili smo u Rijeci i napravili veliku reportažu: Tamo se zaista stvara najmoćniji klub Balkana! (VIDEO)

>>>HRVATSKI GRAD U KOM SU SPALJENA PISMA NIKOLE TESLE: Isti čovek koji je zapalio važna dokumenta za Srbe, napisao je Odu srpskom narodu (FOTO)

- FIT je sa Beogradom imao najznačajniju vezu jer nam je izdavač bio PGP RTB, na čelu sa Pecom Popovićem. Upoznali smo ga preko Marine Perazić i Firčija koji su nam bili dobri frendovi. Tadašnja zagrebačka scena na čelu sa Jugotonom je bila dosta zatvorena za bendove iz Rijeke, zato smo bili zahvalni što smo dobili podršku iz tadašnjeg glavnog grada. Prvi album je kao producent započeo Firči, a završio Milan Mladenović, sa kojim je bio veliki užitak raditi kao pjevač. Pjevali smo neke prateće vokale zajedno, svirao je i gitare na tom albumu, kao i Đule sa kojim smo frendovi i danas - započeo je Davor priču za Telegraf, uz poseban osvrt na beogradsku scenu koju je sa prijateljima osvojio.

- Bili smo aktivni učesnici žive beogradske scene '80-tih i stekli široki krug prijatelja, većinom sa muzičke scene uključujući i novinare, kao što je veliki i dragi Pera Janjatović. Početkom '90-ih preselili smo se u Amsterdam i tamo svirali, komponirali, ali i radili i neke druge projekte. Tako sam ja 1997. izdao solo album "Jedan svijet", a Zorko i Miro napravili elektro projekt Cyberfit. Nakon skoro 20 godina odlučili smo se ponovo na suradnju i napravili mini turneju sa koje je ostao live album "Live uz rijeku", a zatim i studijski "2011". Tada smo više puta svirali i u Beogradu, a posebno emotivan je bio koncert u Domu omladine gdje su došli gotovo svi prijatelji i pratitelji benda.

Dokumentarni 53-minutni film o grupi Davor smatra krunom karijere. Veliki broj značajnih ličnosti beogradske scene je učestvovao u ovom ostvarenju, a sa najvećom strašću o grupi i odnosima između Rijeke, Zagreba i Beograda je govorio Riječanin Damir Urban.

- Film je kruna jer vjerno prikazuje sve uspone i padove FIT-a i njegovih članova, sa puno originalnih snimki i kroz prizmu suvremenika i prijatelja. U filmu su autori uspjeli prikazati snagu i emociju koje pršte na našim koncertima. Nažalost, živimo na različitim dijelovima kontinenta, ja sam u Rijeci, Zorko u Amsterdamu, a Miro u Bergenu, tako da bend opet pauzira, ali možda opet zasviramo zajedno ako se tako zvijezde poslože - ostavlja Lukas malu mogućnost za novi susret.

Pevač nekada čuvene grupe smatra da ipak više ne vlada "rokerski sklad" u Rijeci, kao što govore reči čuvene pesme Let 3, trenutno najpopularnije grupe iz ovog primorskog grada.

- Danas je sve teže svirati jer je veliki deo mlade publike na "lakim notama", a rok sve više ostaje po strani, više kao podsjetnik na neka ljepša vremena nego kao istinska pokretačka snaga novih ideja i promjena, što bi mu u prvom redu trebao biti i cilj i svrha.

Jedan od najvećih hitova grupe FIT, "Zaboravit ću sve", doživeo je novu mladost kao pesma koju je obradila grupa JNA pod imenom "Dobro pamtim sve". Ta verzija je osvojila Grobare i najpopularnija je od svih koje je grupa JNA snimila, ali nije naišla na odobravanje Lukasa i njegovih prijatelja iz benda. Delimično i zbog toga što je pasionirani navijač Rijeke, pa mu ne prija da se pesma vezuje za drugi klub, delimično i zbog toga što je urađena bez ikakvog kontakta i pitanja.

- Slijedom trenda urušavanja bilo kakvih vrijednosti je i jedna navijačka skupina iz Beograda uzela pjesmu Zaboravit ću sve, promijenila tekst i pretvorila lijepu ljubavnu pjesmu u navijačku. Naravno bez pitanja. I onda me još pitaju da li mi se sviđa - pomalo ogorčeno je konstatovao Lukas, uz pozdrav čitaocima i ljubiteljima rokenrola iz Srbije.

- Svoju djecu učim da poštuju različito, da iz različitog ponešto i nauče, da cijene prave vrijednosti, da uživaju u životu, da crpe energiju i životnu inspiraciju iz umjetnosti i na kraju, da budu svoji, jedinstveni i da ne prihvate da se mijenjaju zbog društvenih normi. Tako živim i ja, a to preporučujem i vašim čitateljima. Živjeli!

(Bojan Vinulović - b.vinulovic@telegraf.rs)

Video: Momenti koji su obeležili 174. večiti derbi a nisu mogli da se vide na televiziji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.No

    11. januar 2017 | 22:59

    Pa ukrali su i od Dubrovackih Trubadura, i obradili pesmu "Dok palme njisu grane". Ali neka, bar kradu od svojih.

  • Звездa €^®®¥¥£©

    11. januar 2017 | 22:59

    Они иначе узимају и копирају. А од кога сте мислили да ће узети ако не од Хрвата? Додуше, могао и фадиљ нешто да им среди преко везе.

  • Milic Barjaktarevic

    11. januar 2017 | 22:27

    Ma sta je to pesmica jedna nama pokrali tolike titule pa nista al dodje djavo po svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA