Prava istina o tome zašto i kako ubijamo košarkaše u Srbiji!

 
 ≫ 
  • 24

Domaća košarka stvara od generacija ljude koji nisu sposobni da budu samostalni posle 30 godine

Foto: pixabay.com, Telegraf Foto: pixabay.com, Telegraf

 Košarkaška reprezentacija Srbije napravila je odlične uspehe u prethodne tri godine. Svetski smo i Olimpijski  vicešampioni i četvrti u Evropi.

Čini se na izgled da je srpska košarka ponovo u usponu. Čini se, ali nije tako. Naša košarka je na nikad nižim granama, kada pogledamo klubove i domaću KLS ligu.

>>> PREŽIVLJAVANJE: Košarkaši u Srbiji igraju za 200 evra, neki rade i na pumpama!

Osim Zvezde koja se bori i pokušava da igra neku ozbiljnu ulogu u Evropi, ostali klubovi se muče. Partizan je pao i pokušava da se vrati na stari nivo, ali teško ide, a ostalih klubova i nemamo. Tu je doduše Mega Leks, klub koji drži sve mlade kvalitetne igrače i služi za razigravanje mladih i prodaju i FMP koji takođe ima sve najbolje mlado u Srbiji.

A šta je sa ostalim klubovima, koji su nekad bili najveći proizvođači asova (Sloga, Borac, Metalac, Spartak Subotica, Vršac, Novi Sad, Napredak Kruševac) jer činjenica je da nisu svi najbolji košarkaši Srbije iz Beograda. U reprezentaciji  Srbije ih ima dvojica, svi ostali su potekli iz malih klubova u unutrašnjosti.

Printskrin:Youtube Printskrin:Youtube

Ali, umesto da naša KLS liga bude liga za afirmaciju mladih talentovanih igrača, ili bar mladih igrača koji su dobri studenti pa će bar ako ne naprave karijeru imati dobar posao, ona je rezervat istrošenih prosečnih igrača koji ne mogu nigde da igraju ozbiljno,a nemaju ni škole da rade neki normalan posao.

I šta se dešava kada završe karijeru? Pa većina postaneu socijalni slučajevi jer nisu zaradili novac od košarke, a nemaju obrazovanje da rade bilo koji posao. Pri tom žive u zabludi da će nešto raditi u košarci, kao treneri, asistenti itd.

Sama činjenica da je najbolji igrač KLS lige čovek od 40 godina (Kimani Frend OKK Beograd prim. aut) dovoljno govori o stanju. Zar nije lepše da neki klinac od 18 godina igra 35 minuta i  ima prosek 23 poena po meču?

Printskrin: KLS.rs Printskrin: KLS.rs

To je lepo opisao nekadašnji selektor Hrvatske, sada trener Emporio Armanija.

- Prva liga u državama bivše Jugoslavije mora biti amateska ili je ovako liga za kretene.

- Imate igrača od 30 godina koji igra prvu ligu za 500 evra i kad završi karijeru zaradio je 5000. evra. Ovo što se sada u domaćim košarkama radi je pravljenje od generacija koje dolaze ljude koji su nespremni za život posle 30 godine - rekao je Repeša gostujući u emisiji "U obruču" na Areni sport.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

U srpskoj KLS ligi imate mnogo igrača od 25 do 30 godine koji ne mogu da naprave karijere, a igraju za 200 do 500 evra mesečno i to ako dobiju. Veliki broj njih ništa i ne studira niti ima neki plan šta posle karijere. To je zato jer su im dok su bili deca govorili da je najvažnije da se trenera jer samo tako može da se postane as. Nisu ih savetovali da idu u školu da se obrazuju, jer jedna povreda može da dovede karijeru u pitanje.

Zbog njih neki mlađi ne mogu da igraju, a trude se, treniraju, a na kraju će i oni završiti sa 200 evra mesečno

Podatak da u KLS sada  igraju igrači (nećemo da ih imenujemo potražite na sajtu KLS) koji su važili za velike talente i igrali u Zvezdi i Partizanu, a imaju između 27 i 37 godina dovoljno govori o ligi.

A šta se dešava kada se srpska KLS liga završi u martu i klub koji ne uđe u Superligu raspusti igrače? Oni moraju da se snađu za primanja od marta do avgusta. Zato rade sezonske poslove.

PUMPADŽIJE, KONOBARI, GRAĐEVINARI

Kad nema igranja košarke primorani na to da rade najrazličitije poslove – od deljenja flajera, rada na pumpi, u kafiću, do rada na građevini.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Poređenja radi, devedesetih godina, kada je naša liga još bila među najjačima u Evropi, igrači koji su tada nastupali za takozvanu Juba ligu igrali su za platu od 5.000 do 10.000 maraka mesečno!

Iako je bilo pokušaja klubova da se liga prevede u amatersku, to nije prošlo u KSS  pre tri godine jer je KSS hteo u ULEB. Sada kada su se opredelili za FIBA, možda će se nešto promeniti.

Ali nije samo do klubova. Ima dosta i do dece i roditelja koji zaslepljeni nerealnim ponudama velikih klubova potrče odmah za novcem, pa tako odvedu dete iz neke normalne sredine u unutrašnjocsti u velik grad i naprave ga profesionalcem sa 14 godine. Dete još nezreleo počinje da zarađuje neki novac i počinje da mu se iskrivljuje svest da je to normalno i da će da živi od košarke. Ali u 95% posto slučajeva se to ne desi. od 1000 klinaca jedan postane Miloš Teodosić, a šta je sa ostalima?

Zato je osnovna dužnost KLS lige i njihovih rukovodilaca da naprave totalnu rekonstrukciju takmičenja. Kako? To ćemo da im objasnimo sledećom prilikom

(D. Stojmenović)

 

Video: Aleksandar Jovanović nezadovoljan posle derbija: Čiji je interes da se Partizan dovede u ovo stanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    23. novembar 2016 | 15:46

    a ducija su proglasili ludim covek o ovome prica godinama

  • mile zemljoradnja

    23. novembar 2016 | 16:27

    50€ članarine u klubovima,nekvalitetni treneri u ml.kategorijama,isti tip treninga centar i plej,za individualne treninge bez kojih nema napretka potrebno bar 300€ mesečno....forsiranje od sponzora...menadžeri odvode decu već sa 12 god....nema para,nema muzike,kraj!

  • NBgd

    23. novembar 2016 | 15:21

    100 % istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA