NOVAK NIJE USPEO: Nadal sačuvao prednost i stigao do rekordne sedme titule u Parizu

 
  • 2

Španac osvojio četvrti set, koji je nastavljen u ponedeljak posle kiše i ukupnim rezultatom 3:1, po setovima 6.4, 6:3, 2:6, 7:5 odbranio titulu

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je danas titulu na Rolan Garosu, pošto je u finalu savladao Novaka Ðokovića 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

Nije uspeo Nole da kompletira Gren slem. Dvostrukom servis greškom dozvolio je Rafaelu Nadalu drugi brejk u četvrtom setu finala, time mu prepustio i meč. Nadal je odbranio titulu, ovo mu je rekordna sedma na pariskoj šljaci, a 12. gren slem ukupno.

Ako je za utehu Novaku, on je jedini uzeo set na turniru kralju šljake, koji je na putu do titule izgubio samo 35 gemova, skoro pola tog broja, uzeo mu je prvi reket sveta. Osim toga, Nole je napravio korak dalje u odnosu na prošlu godinu pošto je prvi put u karijeri stigao do finala Rolan Garosa. Novak će ostati prvi na ATP listi.

 

TOK MEČA:

 

IV SET

Pripretio je Novak brejkom u 11. gemu, ali uz malo sreće Nadal je uspeo da se odbrani, pa će naš teniser po drugi put servirati za ostanak u meču.

Rafa je pripretio u osmom gemu ali Nole asom stiže do 4:4. Španac je osvojio svoj servis-gem i Novak će servirati za ostanak u finalu, ali tek posle još jedne, ovog puta kraće pauze, uzrokovane kišom u Parizu.

Posle početnog brejka Španca, teniseri drže svoje servise. Početkom osmog gema počela je sitna kiša...

Nastavak finala nije najbolje počeo za Noleta, pošto je Nadal odmah na startu vratio brejk i izjednačio na 2:2 u četvrtom setu.

Nadal prekida niz od Đokovićevih osam uzastopnih gemova, što mu se nikada na Rolan Garosu nije dogodilo. Ponovo prekid zbog kiše, koja ionako sipa sve vreme. Špancu nije pravo što je tako...

I odmah zatim 2:0 bez izgubljenog poena. Nadala hvata nervoza. Gubi li tlo pod nogama?

Nole pravi brejk na početku četvrtog seta. Sada je on taj koji puca od samopouzdanja i kontroliše razvoj događaja na terenu.

III SET - 45 minuta

Nadal, koji je na Rolan Garosu izgubio samo jednom u karijeri, u osmini finala 2009. od Šveđanina Robina Soderlinga, tek treći put se desilo da u setu osvoji dva i manje gemova, a igra 53. meč. Soderling ga je pre tri godine dobio u prvom setu 6:2, a Federer u finalu 2006. i  6:1.  

Nole vraća nadu u čudo. Može li najbolji teniser sveta protiv kralja šljake da načini još jedan fenomenalni preokret u karijeri, kao prošle godine u polufinalu US opena protiv švajcarskog asa Federera, koji je vodio 2:0 u setovima?

Noletu je pripao i gem u kojem je Rafa na svoj servis imao dve gem-lopte. Đoković servira za set.

4:2 - Noletovo je da pred strašnim Nadalom sačuva brejk prednosti i vrati nadu u preokret. Idemooooo...

Đokovićevo tek drugo vođstvo na meču, a stekao ga je brejkom. Sada Nole ima priliku da odmakne kao što je Nadal odmakao njemu u prva dva seta.

Nole vratio brejk i zatim izjednačio na svoj servis - 2:2.

Još jedan brejk Nadala. Španski bik se na "Šatrijeu" oseća kao riba u vodi. Nole posustaje.

Pošto je prethodni set završen Rafinim brejkom na Noletov servis, Nadal je prvi put na meču otvorio set na svoj servis. I ponovo vođstvo 1:0.

II SET - 54 minuta

Rafa grabi ka sedmoj tituli na Rolan Garosu. Pauza od dvadesetak minuta zbog kiše nije pomogla Noletu. Nadal je načinio još jedan brejk, i to kako - sjajnom forhend dijagonalom, kojom je zatekao Đokovića nasred polja.

Nastavljeno je posle 34 minuta.

Meč je prekinut zbog kiše, koja je pretila od početka susreta pri Rafinom vođstvu 5:3.

Nadal igra svoju igru. Vođstvo 5:3 stekao je na svoj servis bez izgubljenog poena. Greške: Nole 27, Rafa 17. Đoković nema ni 50 odsto tačnosti prvo servisa (48%), a na svoj drugi servis osvojio je tek 40 odsto poena. Malo da bi se pariralo motivisanom kralju šljake.

Rafa još jednom pravi brejk u najbolji čas po njega, kao i u prvom setu za vođstvo sa 4:3. Đoković, ljut na sebe, polomio reket i njime deo stolice.

Đoković prvi put vodi u finalu. Brejk je materijalizovan - 3:2.

Nole uspostavio ravnotežu. Brejk je vraćen. Đoković treći put na meču fenomenalno lobuje Nadala.

Od 13 dosadašnjih međusobnih susreta na šljaci, Nadal nikada nije izgubio od Đokovića kada je poveo u setovima!

Nadal je, kao i u prvom setu, poveo 1:0 brejkom. Nole je prvu brejk-loptu spasio maestralnim forhednom, drugu je poklonio protivniku dvostrukom servis-greškom. Opet!

I SET - 58 minuta

Kralj šljake, šestostruki pobednik Rolan Garosa, načinio je prvi korak ka odbrani trona.

Taman što je Đoković vratio i drugi brejk i izjednačio na 3:3, posle Nadalovog vođstva 3:0, Rafa se ponovo domogao gema na protivnički servis, jer je Nole načinio dvostruku servis-grešku. Španac je zatim i odmakao na 5:3 i praktično stavio u džep vođstvo sa 1:0 u setovima.

Meč se igra na ivici kiše. Nad Bulonjskom šumom su tmurni oblaci, a na terenu kao da je sumrak.

Posle prvog plasmana u finale Rolan Garosa, Novak Đoković će u za njega istorijskom meču pokušati da stigne do prvog trofeja u Parizu. U suprotnom, Rafael Nadal će trijumfom postati rekorder drugog gren slem turnira u sezoni.

Novak za prvu, Rafa za sedmu titulu!

U iščekivanju meča najboljih tenisera današnjice, svi pogledi su uprti u nebo, koje će dati poslednji sud da li će finala u nedelju uopšte biti.

Od 1973. godine nije se desilo da zbog kiše bude pomereno finale Rolan Garosa, a danas bi to moglo da se desi, jer se očekuje nevreme iznad Bulonjske šume, gde je stacioniran teniski kompleks Otvorenog prvenstva Francuske.

Iako mnogi stručnjaci smatraju da je Rafael Nadal apsolutni favorit u meču, jer je na superioran način stigao do bitke za trofej, poslednja tri Novakova meča uveravaju da je sve moguće na pariskoj šljaci.

Povratak protiv Andreasa Sepija, spasane četiri meč-lopte protiv Žoa Vilfreda Conge i razbijanje Federera u tri čine nešto su što daje vetar u leđa prvom teniseru planete Đokoviću, a može da zabrine španskog kralja zemljane podloge.

Ako ne danas posle 15 časova, neka bude sutra, prekosutra... Samo da Novak pobedi!

(S. M.)

Video: Oklopna vozila policije u pripravnosti pred večiti derbi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA