PODVIG JUNAKA: Maestralni Đoković spasio četiri meč lopte protiv Conge i otišao u polufinale

 
  • 7

Najbolji teniser sveta pobedio francusku uzdanicu u četvrtfinalu Rolan Garosa 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8:6), 6:1, sledeći rival švajcarski as Federer

Izgledalo je da će biti razvejane nade najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića o trijumfu na jedinom turniru za grend slem na kojem nije trijumfovao. Išao je Nole po ivici poraza u četvrtfinalu Rolan Garosa protiv razgoropađenog domaćeg igrača Žoa Vilfrida Conge, koga je oduvao s pariske šljake u prvom setu, borio se sa sobom, crpeo poslednje atome snage u rukama i nogama, spasio četiri meč lopte u četvrtom setu i na kraju načinio još jedan podvig svoje blistave karijere.

Bespoštedni junak svetskog sporta pobedio je Congu sa 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8:6), 6:1. Za nastavak puta ka „Novak slemu“, mogućnošću da postane tek prvi teniser posle 1969. koji osvaja trofeje na četiri uzastopna grend slem takmičenja, sastaće se sa svojim velikim suparnikom Rodžerom Federerom.

Fedeks je načinio potpuni preokret protiv Argentinca Huana Martina del Potra, kome su pripala prva dva seta, ali je švajcarski as možda baš u tom meču naplatio gorčinu poraza protiv Đokovića u polufinalu US Opena prošle godine, kada je on vodio s 2:0 u setovima, a zatim imao i dve meč lopte za ulazak u finale. Federer – Del Potro 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:0, 6:3.

Jedan gem osvojen na protivnički servis u drugom setu vratio je Congu u život i poneo ka pobedi na krilima većinski naklonjene mu publike na glavnom stadionu „Filip Šatrije“. Rezultat slikovito govori o razvoju događaja na terenu.

Prvi set: Đoković melje protivnika kao što je mnoge samleo prošle godine na putu ka vrhu svetske liste i sve to traje samo 21 minut. Drugi set: Congi je bilo dovoljno da brejkom poravna na 4:4 i da se razgoropadi, a retko koji teniser ima tako goropadan temperament. I onda Noletova kola kreću nizbrdo.

Francuz je, suma sumarum, i treći i četvrti set završio gemom na Đokovićev servis, a servis je bio ključni razlog Noletovog pada. Kad mu je prvi udarac bio pouzdan, Conga gotovo da nije imao šta da traži u tom poenu i obrnuto.

Srpski as je često dao domaćoj publici priliku da gromoglasno da vetar u leđa svom junaku. Tako je bilo i u jednom od najzanimljivijih gemova, poslednjem u trećem setu, kada je propustio četiri brejk lopte.

U četvrtom setu Nole je dva puta servirao za ostanak u meču. Oba puta je čudesno produžio nadu, spasivši po dve meč lopte pri 4:5 i 5:6.

Bio je otpisan i sam protiv svih pred stadionom koji je želeo njegovu glavu. I onda, ko zna odakle, Nole kao Roki protiv Ivana Draga dobija čudesnu snagu da Congi, koji neodoljivo podseća na najslavnijeg boksera svih vremena Muhameda Alija, zada kobne udarce kao Stalone svom izazivaču u kultnom filmu.

U poslednjem setu muk na tribinama. Sada je Đoković razgoropađen, a Conga grogiran. Na kraju na šljaku kao u ringu pada domaći ljubimac, a Rolan Garos slavi srpskog junaka.

(Telegraf.rs / Foto: Tanjug / AP)

Video: Oklopna vozila policije u pripravnosti pred večiti derbi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanac

    5. jun 2012 | 20:34

    Bravo Nole svaka cast

  • Ciciban

    6. jun 2012 | 00:20

    Danas sam shvatio zasto je Najbolji !? Ovakve smo junake imali i u prvom svetskom ratu. Od Cera do Kajmakcalana pronosili su istu slavu za Srbiju kao sto to radi G. Djokovic Novak danas.

  • mare

    6. jun 2012 | 02:10

    za svako postovanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA