26 godina je prošlo kao tren: Po čemu vi pamtite maksimirsku tragediju? (VIDEO) (FOTO)

Duel Dinama i Zvezde odigran je samo nekoliko nedelja posle održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj na kojima su očekivano nadmoćnu pobedu ostvarile stranake koje su se zalagale za nezavisnost Hrvatske.

  • 5

Englezi imaju Hilzboro, Italijani Hejsel, Srbija i Hrvatska imaju Maksimir. Simbol jedne tragedije.

Pre 26 godina, na današnji dan, balkansko bure baruta je aktivirano na zagrebačkom zelenom pravougaoniku. Decenijske nagomilane nacionalne tenzije eksplodirale su tog dana na adresi Maksimirska 128. Fitilj je bio zapaljen davno pre toga. Negde je moralo da pukne. Mučne scene nasilja na stadionu Dinama bile su, ispostaviće se, uvod u krvorpoliće neslućenih razmera koje je u paramparčad raskomadalo bivšu državu.

Dinamo Zagreb i Crvena zvezda nisu tog dana završili utakmicu zbog nereda na tribinama, koje se kasnije prenelo na teren. Slike tog haosa i dan danas su ostala najprepoznatljivija slika raspada SFR Jugoslavije.  

Iz raznih krajeva SFRJ u Zagreb je stiglo više od 3.000 navijača Zvezde, najviše iz Beograda. Oni najhrabriji su kao izvidnica, u sada već čuvenoj akciji, krenuli dan ranije da bi na zagrebačkim automobilima stavljali tablice sa beogradskim registracijama.

Veliki derbi bivše države imao je, naravno, politički predznak iznad svega. Prejak politički predznak, zbog ogromnih tenzija koje su tada dostigle vrhunac. Franjo Tuđman je u Hrvatskoj u tom trenutku bio dizan u nebesa, bio je vođa hrvatskog naroda koji je zagovarao mržnju prema Srbima i proterivanje, a ono se kasnije, nažalost, i ostvarilo. Javno je pozivao na otcepljenje, a sukob u Borovu Selu bi možda i bio “saniran” da se nije dogodio “Maksimir”.

Važno je reći da je duel Dinama i Zvezde odigran samo nekoliko nedelja posle održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj na kojima su očekivano nadmoćnu pobedu ostvarile stranake koje su se zalagale za nezavisnost Hrvatske.

Zvonimor Boban Maksimir 1990.

Sa takvom podlogom, utakmica, kada se pogleda iz sadašnje perspektive, nije ni mogla da se završi mirnim putem. Na tribinama je samo "puklo" u jednom trenutku i krenula je najpoznatija navijačka jurnjava stare Jugoslavije. Navijači Zvezde su probili svoju tribinu i krenuli na "bed blu bojse", veliki broj njih se našao na terenu gde ih je dočekala policija. Tada se i dogodio jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri tadašnjeg kapitena Dinama Zvonimira Bobana: njegov napad na policajca, čime je, kako je kasnije ispričao, reagovao na nepravdu. Boban je zbog tog poteza u Hrvatskoj i dan danas "nacionalni heroj".

Do tada, igrači Zvezde, predvođeni šefom obezbeđenja Željkom Ražnatovićem Arkanom, napustili su teren i preselili se u svlačionice.

Epilog nereda na stadionu bila su 79 povređena policajca i 59 navijača i kamo sreće da je to bio i konačan broj povređenih u opštem ludilu koje je usledilo u godinama posle toga.

Maksimirsku utakmicu američka televizijska kuća CNN uvrstila je među pet fudbalakih mečeva koji su promenili svet, a zauzela je četvrto mesto.

Kako vi pamtite maksimirsku utakmicu? Ako ste mlađi, kako ste je doživeli iz priča starijih?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin

    13. maj 2016 | 10:16

    Pamtim je po tome jer je tada mlađani Aleksandar Vučić poveo navijače Zvezde u istorijski napad na BBB a da uopšte nije bio prisutan na utakmici!

  • Звезда

    13. maj 2016 | 11:10

    Памте је старији по томе што је око 100 ДЕЛИЈА разбуцало далеко бројније ббб да им је максимирска шума била мала да се сакрију, а велика да је претрче и побегну. ббб( бабе брзо бежале).

  • Sex

    13. maj 2016 | 11:25

    Imao sam 17.....nas 20-tak iz sarajeva bilo.....pozdrav za Zokija i debu Miroslava sa alipasinog....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA