NOVAKU SE KLIMA TRON: Juriš Federera na prvo mesto ATP liste

 
  • 0

Nole od Rima preko Rolan Garosa pa do Vimbldona i turneje po SAD brani čak 7,320 poena, naspram Federerovih 2,640

Novak Đoković je sredinom neverovatne prošlogodišnje sezone s uzdahom izjavio: "Treba sve ovo odbraniti." U Madridu je zadatak ostao neispunjen, a na redu je Rim, jedan od omiljenih Noletovih turnira, ali i još jedan u nizu na kom bi trebalo da odbrani maksimalan broj bodova.

Do sada ga je na ATP listi pratio Španac Rafael Nadal, ali se uporni Rodžer Federer opet pozicionirao kao najveća pretnja za preuzimanje trona najboljeg svetskog tenisera.

Osvajanjem turnira u Španiji, drugi igrač sveta Rodžer Federer ponovo ima odličnu poziciju da opet zavlada svetom do kraja godine, a taj cilj je najavio pred početak turnira u Dubaiju. Ključni period u borbi za prvo mesto je pred nama, od Rima, preko Rolan Garosa, do Vimbldona i turneje po SAD, s obzirom na to da Novak treba da odbrani čak 7,320 poena, naspram Federerovih 2,640. Rafa u tom periodu brani 5,235 poena.

Samim tim, Švajcarac je definitvno najveća pretnja pogotovo zbog igara koje ove godine pruža, a koje podsećaju na njegov zlatni period kada je neverovatnih 285 nedelja bio na prvom mestu ATP liste. Federer na predstojećim turnirima nema imperative pobeda kao Đoković i Nadal, a najozbiljnije bodove brani upravo na Rolan Garosu (finale) i US openu (polufinale).

Novakova manja prednost je u tome što na jedinom Gren slemu koji nije osvojio brani manje bodova od Švajcarca. Da podsetimo, Fedeks je Đokovića pobedio u polufinalu Rolan Garosa, ali je u finalu poražen od Rafaela Nadala. Đoković je Otvoreno prvenstvo Francuske i Olimpijske igre naveo svojim najbitnijim ciljevima za ovu godinu, ali da bi ostao "broj jedan" mora ponovo da osvoji i svoj omiljeni Gren slem Vimbldon, da bi kasnije nastavio dominaciju na betonu.

Turnir u Rimu je odlična uvertira pred gorući period koji očekuje najbolje tenisere sveta. Novak je nebrojano puta pokazao da je sportista bez premca, a sada je pred njim najveći izazov da se odbrani od napada jednog od najboljih tenisera svih vremena.

BODOVI KOJE BRANE NOVAK, RODžER I RAFA

 ĐOKOVIĆ FEDERER NADAL
RIM titula 1.000  3.kolo 90  finale 600
ROLAN GAROS polufinale 720  finale 1.200  titula 2.000
KVINS           /        /  1/4 finale 45
VIMBLDON  titula 2.000  1/4 finale 360  finale 1.200
TORONTO  titula 1.000  3.kolo 90  2.kolo 10
SINSINATI  finale 600  1/4 finale 180  1/4 finale 180
US OPEN  titula 2.000  polufinale 720  finale 1.200

(B. Mekć)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA